🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Втори тото шанс

Президентът на БФС Борислав Михайлов беше притиснат със снимка в компанията на "мозъка на тотомафията" Дан Тан

Бумерангът от публикуваната от "Бърд" снимка на Борислав Михайлов до Дан Тан и Хаджииванов върна спомена за уредения мач и постави президента на БФС в неудобноположение
Бумерангът от публикуваната от "Бърд" снимка на Борислав Михайлов до Дан Тан и Хаджииванов върна спомена за уредения мач и постави президента на БФС в неудобноположение
Бумерангът от публикуваната от "Бърд" снимка на Борислав Михайлов до Дан Тан и Хаджииванов върна спомена за уредения мач и постави президента на БФС в неудобноположение    ©  Велко Ангелов
Бумерангът от публикуваната от "Бърд" снимка на Борислав Михайлов до Дан Тан и Хаджииванов върна спомена за уредения мач и постави президента на БФС в неудобноположение    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Може пък да му сменим прическата" - така отговори Христо Стоичков на въпроса какво трябва да се промени в българския футбол. Тези думи на бившия нападател, насочени към управлението на президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов, за някои може и да звучат актуално, но през ноември ще навършат десет години.

За това десетилетие картината във футбола не се промени особено - класирането на националния отбор на голямо първенство остава мираж, точно като опитите някой да свали Михайлов от президентския стол във футболния съюз. В последните месеци опозицията се води от Димитър Бербатов, като борбата за властта във футбола доведе до заплетени съдебни казуси.

На този фон поставеният под натиск Михайлов се оказа пред ново предизвикателство - твърдение, че е посрещнал 2011 г. в Сингапур в компанията на определяния за "мозък" на тотомафията Тан Сеет Енг (наричан Дан Тан). Сайтът за разследваща журналистика "Бърд" подкрепи тезата си със снимка с дата 31 декември 2010 г., на която се виждат Михайлов, Дан Тан и бившият президент на "Беласица" Костадин Хаджииванов, наричан Коце Маца.

Добавя се, че две седмици по-късно Михайлов е подписал договор с фирмата "Фути интернешънъл медия", която да организира приятелска среща на националния отбор с Естония. Двубоят се игра и завърши 2:2 след четири гола от дузпи, но месеци по-късно беше анулиран от международната федерация (ФИФА), след като беше официално обявен за манипулиран.

Сега Михайлов посрещна публикацията с твърдение, че това е "донос", и призив да се гледа и подкрепя подмладеният национален отбор.

Анулираният мач

Четири гола след четири дузпи пред шепа зрители. Това е видимият резултат от приятелската среща с Естония от 9 февруари 2011 г. Мачът се игра на терена на стадион "Мардан" в района на Анталия. Капитанът на естонците Константин Василиев два пъти даваше преднина на отбора си, а Ивелин Попов два пъти изравняваше.

Мачът беше обвит в съмнения, последва и разследване. В началото на 2012 г. ФИФА официално го обяви за манипулиран и го анулира. Тогава се разбра, че наказания за двете национални федерации няма. Вината беше хвърлена върху унгарския съдия Колош Ленгиел, който беше наказан до живот да бъде извън футбола, и върху фирмата организатор - "Фути интернешънъл медия".

Заключението на ФИФА е, че мачът е организиран с цел печалба от залагания, а не по чисто спортни причини. Според списание "Щерн" за двубоя са били заложени 5 милиона евро от тотомафията.

Шефът на отдела за борба с черното тото във ФИФА по това време Крис Ийтън оповести, че Блап Йонсен, шеф на фиктивната фирма Footy Media, всъщност е сингапурският гражданин Антъни Сантия Радж. Той е имал за партньор осъдения на две години затвор във Финландия Перумали Уилсън, негов сънародник от Сингапур. Ийтън каза тогава, че всеки от отборите е получил 20 хиляди евро, както и настаняване в петзвезден хотел и самолетни билети за група от 30 души, като тези разходи също са на стойност 20 хиляди евро. Същото важи и за контролата между Латвия и Боливия, завършила 2:1, като и трите попадения са били вкарани от дузпи. Мачът се игра няколко часа по-рано, беше организиран от същата фирма и ръководен от същия съдия.

Цитат от 2011 г. в унгарския "Блик" сочи, че Ленгиел първоначално отрича да е участвал в манипулация. "Бяхме поканени за юношески мачове, но три часа преди началото ни беше казано, че трябва да ръководим България - Естония. Направихме грешка, защото не уведомихме унгарската федерация, и ще поемем отговорност за това. Ако погледнете записа, ще видите, че и при четирите дузпи това са правилните решения. Футболистите ги приеха, без да протестират, и след мача ни благодариха за работата", казва тогава реферът. Пред "Капитал" унгарски журналист заяви, че по-късно Ленгиел все пак е признал вината си.

Има ли дим без огън

В месеците след манипулирания мач Михайлов и БФС няколко пъти бяха поставяни в центъра на неудобни въпроси. Съмненията бяха подклаждани от тогавашния селекционер на България Лотар Матеус, от Стоичков и от адвоката Георги Градев, който в момента е част от опозицията и е сред най-дейните в опитите за свалянето на Михайлов от власт.

"Не искам да правя констатации, затова ще ги задам като въпроси. Бил ли е Борислав Михайлов заедно с мениджъра Лъчо Танев на Нова година в Сингапур? Срещнал ли се е там с арестувания Радж (Уилсън Радж Перумал, задържан за участие в уговаряне на мачове) и с Коце Маца, с когото са приятели? Получил ли е от Радж 80 хил. евро и за какво", попита Градев през април 2012 г.

Също тогава с въпроси към президента на БФС се обърна и Стоичков, който все още работеше в България (тогава като треньор на "Литекс"). "Първият въпрос е много простичък - дали той като президент е участвал в манипулирани резултати на националния отбор. Втори въпрос - участвал ли е в тото схеми на българското футболно първенство", заяви Стоичков пред "ТВ7".

Михайлов отвърна, че е под нивото му да отговаря на бившия си съотборник в националния отбор. "Всеки може да си говори, тогава той (Стоичков) беше афектиран за нещо. Не съм участвал в уреждане на мачове нито на националния отбор, нито на каквото и да е ниво. В мача с Естония не беше намерено нищо, хванаха някакви съдии, които дадоха четири дузпи. Няма да се връщам на стари неща, те отдавна са минали."

През октомври 2012 г. БФС отговори след публикации, че в книгата си Матеус е повдигнал темата за мача с Естония. Според цитата селекционерът още в началото оценил като странно, че "президентът Михайлов много настоява да изиграем конкретна приятелска среща".

Тогава БФС категорично опроверга Матеус да е бил против мача. "Самият г-н Матеус настояваше да се играе контрола на тази дата, за което от страна на Българския футболен съюз бяха положени изключителни усилия въпреки неудобния период и липсата на избор за съперници. По отношение на изхода от този мач и виновниците за манипулирането на резултата разследването на ФИФА отдавна оневини официално и България, и Естония, а замесените лица бяха извадени от системата на футбола. За нас този случай е приключил, както приключиха и взаимоотношенията ни с Лотар Матеус, чиято работа в България и нейното качество няма да коментираме", гласеше съобщението на БФС.

През 2012 г. се появи и съмнение, че още един мач с участието на България е бил манипулиран. Един от ръководителите на Южноафриканската футболна асоциация каза, че приятелската среща между двата отбора (1:1) е уредена от азиатски букмейкъри.

Азиатската връзка с българска следа

"Kой иска да гледа футболен мач, чийто резултат е предварително ясен? По същата логика можете да отидете да гледате кеч", каза през 2013 г. Бен Патерсън от Sportradar - компания, която прави анализ на движението на залозите на футболни срещи, за да засече съмнителни двубои.

По това време Европол обяви, че в Европа се разследват 380 съмнителни мача, а в света са над 700. В това число и на национални отбори.

Всички пътища водят към Азия, като твърденията и разкритията са, че цялата тотомафия се ръководи от добре организиран синдикат в този край на света. Най-споменаваните имена са на Дан Тан и на Уилсън Раж Перумал. В своята книга "Кралете на келонг" от 2014 г. осъденият и излежал присъда във Финландия Перумал разказва за методите и връзките, както и за това, че е изпратил няколко отбора на световно първенство и е уреждал мачове на олимпийски игри.

Там се появява и "българска следа" чрез Хаджииванов, за когото се твърди, че има ключова роля и влияние в синдиката. Според информацията в книгата той е отговарял за "хващането" на съдии. При разплитането на големия скандал с уредени мачове в Италия един от разследващите посочва, че "той (Хаджииванов) вероятно е една от шестте най-големи фигури" в синдиката на Тан.

Бумерангът от публикуваната от "Бърд" снимка на Михайлов до Дан Тан и Хаджииванов върна спомена за уредения мач и постави президента на БФС в неудобно положение.

Бербатов и екипът му опитват да се възползват. Бившият нападател на "Манчестър юнайтед" зададе серия въпроси към Михайлов. "Защо след анулирания от ФИФА мач България - Естония Footy Media International казахте, че нямате представа кой и какво стои зад нея, при положение че дни по-рано сте били в Сингапур заедно с Костадин Хаджииванов и стоящия зад фирмата, с която подписвате, Дан Тан? Защо договорът между БФС и Footy Media International, подписан от вас, е прикриван толкова години." В публикацията си във фейсбук Бербатов пита още дали Михайлов е уведомил ФИФА и УЕФА за присъствието си на тази среща.

Така мачът с четирите дузпи и мъглата около него отново са на сцената в калната борба за властта в БФС.