🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Румънско безвремие

Новото правителство ще бъде още по-нестабилно от старото и реформите вероятно ще се забавят

Продължителните предсмъртни гърчове на тригодишната управляваща коалиция, която вкара Румъния в ЕС, най-после достигнаха своя логичен финал.

Премиерът Калин Попеску Търичану изгони от управлението всички министри от пропрезидентската Демократическа партия (ДП) и реши да управлява с правителство на малцинството. За целта новият румънски кабинет прибягна до услугите на бившите комунисти от Социалдемократическата партия (СДП), за да бъде утвърден от парламента, и ще бъде техен заложник оттук нататък. Така второто правителство на Търичану се очертава като още по-нестабилно от първото и очакванията са, че изискваните от ЕС реформи ще се забавят или дори ще се блокират напълно.

Поредният управленски трус в Румъния идва в особено неподходящ момент, тъй като съвпада с периода на проверки от страна на ЕС, като оценките от тях ще бъдат включени в доклада за напредъка на страната, който ще излезе през юни. Предвид политическото безсилие в резултат на постоянните скандали от началото на годината и очертаващото се управленско безвремие в следващите месеци нищо чудно в унисон с библейския сценарий след изминалата Страстна седмица Румъния през юни да бъде разпъната на кръст в Брюксел.

Войната на дворците

Политическата сапунена опера, която се играе в Румъния след постигането на заветната цел - членството в ЕС, в неделя навлезе в ново действие, след като премиерът Търичану официално обяви, че управляващата коалиция между неговата Либерална партия и ДП (чиито бивш лидер е президентът Траян Бъсеску) е мъртва, и уволни всички министри демократи. На следващия ден Търичану оповести състава на нов кабинет, в който либералите ще управляват съвместно с малката етническа партия Демократичен съюз на унгарците в Румъния.

До тази ситуация се стигна, след като взаимната неприязън между Търичану и Бъсеску прерасна в открита публична война, в която президент и премиер се караха по телевизията, обвиняваха се взаимно в корупция и лъжи, размахваха тайнствени бележки с компрометиращо съдържание, обиждаха се на папийонки (любими на премиера) и заплашваха, че повече няма да си говорят. Според политическия анализатор Стелиан Тънасе, цитиран от Associated Press, враждата между президентския дворец "Котрочени" и правителствената резиденция "Виктория" се подклажда от групови интереси, борещи се за влияние и за 2.26 млрд. евро от средствата, които Румъния ще получи от ЕС тази година. "Тези хора си мислят, че когато еврофонодовете дойдат, ще завалят пари. Това започна като разправия, прерасна в сапунена опера, а сега вече е политическа драма на широк екран", коментира Тънасе.

Резултатът от това противопоставяне бе политическа парализа в правителството и парламента, застой в приемането на ключови закони (като например този за създаването на национална агенция, която да проверява имуществото и доходите на депутати и магистрати) и отлагане на изборите за евродепутати. Румънската дипломация също бе в нокдаун, след като няколко месеца страната нямаше външен министър и посланици в ключови столици като Лондон, Париж и Вашингтон.

Несигурно бъдеще

Новата управленска конфигурация може и да успее да удържи до края на мандата през 2008 г., но едва ли ще доведе до стабилизация и ускоряване на реформите. Правителството контролира едва една четвърт от местата в парламента и е изцяло подвластно на волята на СДП, чието управление до 2004 г. се превърна в емблема на корупцията. Според анализ на инвестиционната банка JPMorgan "зависимостта от социалдемократите не само ще направи това правителство още по-нестабилно, но и вероятно ще забави приемането на свързаното с ЕС законодателство".

Същевременно в новия кабинет отсъства звездата на съдебната реформа и битката срещу корупцията - бившата вече министърка на правосъдието и любимка на Брюксел Моника Маковей. За сметка на това присъстват спорни фигури като досегашния икономически министър и настоящ ръководител на мегаминистерството на икономиката и финансите Варужан Восганян, чиято кандидатура за еврокомисар бе отхвърлена от Брюксел заради подозрения за връзки със "Секуритате" и съмнителни бизнесмени. Всъщност легитимността на цялото правителство е поставена под съмнение, тъй като според Бъсеску и водещи политици от ДП новата управленска формула грубо подменя вота на избирателите отпреди три години. Както коментира сп. Economist, превръщането на Румъния в достоен кандидат за членство в ЕС бе забележително постижение, но запазването й като достоен член може да се окаже още по-трудно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    -

    Безвремие, безвремие, ама чуждите инвеститори малко по малко бягат от БГ, за да се установят именно в Румъния.

    Нередност?
Нов коментар