🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рецепта за мир: палестинци срещу палестинци?

Илюзията за възможен мир чрез разделяне на ивицата Газа от Западния бряг е опасна

Палестинската кауза има много лица, но досега тя винаги беше единна. След сраженията в Газа това е под въпрос
Палестинската кауза има много лица, но досега тя винаги беше единна. След сраженията в Газа това е под въпрос
Палестинската кауза има много лица, но досега тя винаги беше единна. След сраженията в Газа това е под въпрос    ©  Reuters
Палестинската кауза има много лица, но досега тя винаги беше единна. След сраженията в Газа това е под въпрос    ©  Reuters

Поговорката "разделяй и владей" е почти синонимна с Близкия изток, където този принцип на управление е използван от римско време чак досега.

След сраженията между палестинските фракции "Фатах" и "Хамас" този месец той отново излезе на дневен ред. В последната седмица американският президент Джордж Буш и израелският премиер Ехуд Олмерт обявиха, че виждат в боевете в Газа и разцеплението между фракциите "нова възможност за мир", а като гарант за нея посочиха палестинския президент Махмуд Абас. Тезата вероятно е, че разделянето на палестинските територии, контролирани от екстремистите, от тези на умерените може да доведе до прогрес. Няколко близкоизточни играчи изразиха подкрепа за стратегията, чиято цел е да направи управляваните от "Фатах" палестинци на Западния бряг по-богати, за да могат тези от Газа, управлявани от ислямските фундаменталисти от "Хамас", да видят нагледно кое е по-изгодно за тях. Този план обаче е илюзия, която подклажда екстремиз­ма, отлага тежките решения и обезценява Абас, и по тази причина е

Обречен на провал

Най-малкото защото хората, които трябва да работят по него, са начело на Палестинската автономия от дълги години без кой знае какви успехи. Израел освен това със сигурност не смята едно ислямско емирство от талибански тип, в каквото ще се превърне Газа, за желан съсед, освен ако не възнамерява да повтаря през година акции като в Ливан миналото лято. Такъв тип изолация ще доведе групировки като "Ал Каида" на изстрел разстояние от Израел. Новият видеозапис на заместника на Бин Ладен Айман аз Зауахири, в който той призовава за подкрепа за "Хамас", е само първият знак за това. Планираното сближаване на Тел Авив с част от палестинците може да бъде лесно взривено, а "Хамас" вече заплаши със самоубийствени атаки дори самия Абас. Израелската армия обяви, че е твърдо против отпускането на мерките за сигурност на Западния бряг - нещо, което Олмерт е обещал на среща с Абас, йорданския крал Абдула и египетския президент Хосни Мубарак в Шарм ел Шейх тази седмица.

На срещата, на която "Хамас" показно не бе поканен, Махмуд Абас получи повече, отколкото за цяла година преговори. Израелският кабинет одобри отпускането на задържаните от януари миналата година стотици милиони долари от гранични такси, които Тел Авив събира за Палестинската автономия. Олмерт говорил и за връщане към ситуацията отпреди началото на втората интифада, когато десетки градове бяха предадени на палестинците. Като вид "подарък" за "Фатах" 250 членове на организацията, които не са били замесени в терористични актове, бяха пуснати от затвора. "Палестинците очакваха подобно развитие на събитията, коментира за "Капитал" експертът Робърт Лоу от британския институт за международни изследвания "Чатъм хаус". Според него обаче пътят за разрешаване на проб­лема е точно обратният.

Докато екстремистите заложиха на исляма,

Големият риск за Махмуд Абас

е представянето му като марионетка и предател. Така се случи с ливанския премиер Фуад Синьора и с иракския Нури ал Малики. "Тези слаби лидери са подкрепяни от Запада и тази подкрепа не работи в тяхна полза", коментира Лоу. В краткосрочен план Абас може да се задържи на власт заради израелската подкрепа, но в дългосрочен съдбата му е неясна, смята експертът. За да има какъвто и да било шанс за мир, трябват драстични промени в политиката на Тел Авив, които засега не се виждат.

От конфликта между фракциите не печели и никой от съседите. Йордания, чието население е в голяма степен палестинско, се опасява за собствената си сигурност. Египет носи отговорността за каналите за трафик на оръжие и екстремисти през единствената международна граница на Газа, въпреки че мирният договор с Израел го задължава да ги затвори. Кайро и Аман освен това се опасяват, че възходът на "Хамас" ще се отрази на далеч по-големите "Мюсюлмански братя", които се ползват с огромен авторитет в Египет и Йордания въпреки забраните срещу тях. "Хамас" е първото ислямистко правителство в арабския свят. Те и братството се подсилват едни други", коментира бившият египетски дипломат Хасан Исса. Опитите да се изтласка екстремисткото движение от палестинското общество са обречени на неуспех. "Не може просто да се игнорира "Хамас" и подкрепата за него, която бе изразена на изборите, категоричен е Лоу. Много трудно е да се види как точно ще бъде постигнат какъвто и да било мир, без в споразумението да се включва Газа."

С осигуряването на такъв мир и създаването на палестинска държава сега ще трябва да се захване бившият британски премиер Тони Блеър. Той получи доверието на близкоизточния квартет - Русия, САЩ, ЕС и ООН, само часове след като се оттегли от поста си и засега ще се грижи за изграждането на институциите и спазването на закона в палестинските територии. Има основателни причини за съмнение в успеха му и те не са само заради войната в Ирак. "Блеър трябва да преодолее огромното недоверие, с което се ползва в Близкия изток, коментира Лоу. Той не е разглеждан като справедлив посредник заради негласната подкрепа към Израел по време на войната в Ливан." Големите плюсове на бившия британски премиер са както опитът му в Северна Ирландия, където договори спирането на десетилетен конфликт, така и сериозният авторитет, с който се ползва във Вашингтон и Тел Авив. Популярен анекдот гласи, че палестинците никога не изпускат възможност да изпуснат възможност. Още с пристигането си в региона другия месец Блеър ще може да използва преимуществата си, за да попречи на автономията да изпусне възможността да остане единна.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    анонимен

    На тези диваци трябва да им се пусне една атомна бомба за да се укротят. След Хирошима японците станаха от камикадзета цивилизовани хора и се отказаха да завладяват света. Нещо подобно трябва да се направи и с подивелите рязани карабини. Сега палестинците ,иранци ,иракчани ,афганистанци ,суданци и друга такава пасмина напомня на жълтите от 2 рата св война. Ако не ги бяха бомбардирали щяха да владеят земята сега.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    s-trash-cool

    Лошото е че западния свят има също интерес от този хаос и май няма да свърши скоро! Има много решения на проблема, като едно от най бързите е посочено от "Анонимен".

    Нередност?
Нов коментар