Без грим и без мир

"Ал Джазира" публикува "Палестинските документи" - впечатляваща тайна история на последните десет години на преговори

Пропуснат шанс: Малко преди Ехуд Олмерт (вдясно) да падне от власт, той е обсъждал с Махмуд Абас интересни предложения за решаване на спорните въпроси между Израел и Палестина
Пропуснат шанс: Малко преди Ехуд Олмерт (вдясно) да падне от власт, той е обсъждал с Махмуд Абас интересни предложения за решаване на спорните въпроси между Израел и Палестина
Пропуснат шанс: Малко преди Ехуд Олмерт (вдясно) да падне от власт, той е обсъждал с Махмуд Абас интересни предложения за решаване на спорните въпроси между Израел и Палестина    ©  Reuters
Пропуснат шанс: Малко преди Ехуд Олмерт (вдясно) да падне от власт, той е обсъждал с Махмуд Абас интересни предложения за решаване на спорните въпроси между Израел и Палестина    ©  Reuters

В една бъдеща официална история на дипломацията, последните няколко месеца ще заслужат отделна глава. След като WikiLeaks отвориха пред света хиляди документи на американските дипломати, вчера "Ал Джазира" започна публикуването на Палестинските документи - над 1600 записа от срещи, електронни писма, съобщения и бележки, които документират историята на изралеско-палестинските мирни преговори.

Документите не са официално потвърдени от никого, но най-вероятният им източник е т. нар. палестинско преговорно звено, което години наред съветваше лидерите на Палестинската автономия при преговорите. Както коментира в. Guardian, с който "Ал Джазира" е споделила документите, много от служителите на звеното в последно време са напуснали, недоволни от развоя на преговорите и от все по-явната липса на авторитет във водачите на автономията.

Дори беглият поглед върху тази неочаквана база данни показва много интересни теми, които са останали скрити от очите на публиката в годините от 1999 г. насам. Първият документ е именно от септември 1999 г., когато се очертава стратегията за преговорния процес - година преди разговорите в Кемп Дейвид, които се провалят. Записките рисуват в интересна светлина палестинските водачи - докато Израел твърди, че няма реален преговорен партньор, първите важни новини, излезли от документите, доказват, че автономията е имала неколкократни предложения, които отиват далеч отвъд публично признаваното.

По въпроса за Ерусалим, който винаги е бил основен проблем, бившият главен преговарящ Саад Еракат например предлага Израел да вземе всички еврейски селища в окупирания Източен Ерусалим, а свещения хълм, където се намират джамията "Ал Акса" и Стената на плача, да бъде поставен под контрола на международен орган. Това се разминава драстично с позицията, че преговорите за Ерусалим трябва да започнат от границите от 1967 г., които дават целия Източен Ерусалим заедно със свещения хълм на палестинците. С думите на Еракат, това ще е "най-големият Ерусалим, който евреите са притежавали в историята си". Идеята за светите места пък би прозвучала еретично на мнозина палестинци - все пак заради визита на тогавашния израелски премиер Ариел Шарон заедно с въоръжени полицаи на хълма, започна втората интифада през 2000 г. И двете предложения са отхвърлени.

Друг интересен момент е предложението, отправено от израелския премиер Ехуд Олмерт към палестинския президент Махмуд Абас в средата на 2008 г. То включва размяната на 6.8% от Западния бряг, плюс всички еврейски селища в Източен Ерусалим, срещу 5.5% от израелската територия и безопасен коридор между Газа и Западния бряг, под контрола на Израел и надзора на палестинците. Документите на "Ал Джазира" дори разкриват картата, която Олмерт показал на Абас и която палестинският президент трябвало собственоръчно да си прерисува на носна кърпичка. Предложението също така включвало Израел да признае страданието на палестинските бежанци, но не и вината си за него, както и да приеме няколко хиляди бежанци годишно, в продължение на 5 години. Малко след това предложение, което отивало отвъд официалната позиция на Израел, Олмерт падна от власт заради обвинения в корупция.

В тези документи вероятно са скрити още много интригуващи подробности за провалите на последните десет години, които така и не доведоха до никакъв напредък в мирните преговори. За кого те ще бъдат по-вредни или по-полезни - за палестинската автономия, за Израел или за САЩ, предстои да се види, но може да се каже отсега, че този наръч документи е нещо като мемориална плоча на досегашните усилия за мир. Оттук нататък дипломатите и от трите страни ще са още по-внимателни в предложенията си. Предвид разказаното в документите, това надали ще е рецепта за успех.

Повече по темата очаквайте в новия брой на "Капитал".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 8

    Нищо ново под слънцето, дипломацията от край време е пълна с "ниски страсти", пазарлъци на дребно и пропуснати шансове...... в края на краищата целта на такива преговори е да се "натъкмят" интересите на големи групи хора, което съвсем не е лесна работа.....
    Справка нашата дипломация през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни...... ама не сме интересни на Света и Уикилеакс не бърза да ни "освети".....

    Нередност?
  • 2
    panteleev avatar :-|
    Явор Пантелеев
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "boby1945":

    според мен си прав, с малката добавка, че в този свят на дезинформация един набор от 1600 документа не е чак толкова голямо предизвикателство за натъкмяване.

    Нередност?
  • 3
    dimiterptsvetkov avatar :-?
    uran
    • - 2
    • + 5

    Какъв е смисълът всъщност от тайната дипломациля и анексите към явните договори освен да се подмени доверието на електоратите?

    Нередност?
  • 4
    berbenkov avatar :-P
    berbenkov
    • - 3

    Без грим и без мир -
    към келепир!!!

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 3

    До коментар [#3] от "uran":Дипломацията на големите, дето "разпределя" Света и "решава" проблемите му, въообще не се интересува от електората, подробности "Дипломацията" на Кисинджър, той ги разбира тези работи.... 500 страници и нито веднъж думата електорат..

    Нередност?
Нов коментар