🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Роми в Рим

Жестоко престъпление на румънски имигрант предизвика вълна от недоволство и безпрецедентни мерки в Италия

Италия експулсира близо 30 румънски имигранти, а лагерите им бяха разчистени с фадроми
Италия експулсира близо 30 румънски имигранти, а лагерите им бяха разчистени с фадроми
Италия експулсира близо 30 румънски имигранти, а лагерите им бяха разчистени с фадроми    ©  Reuters
Италия експулсира близо 30 румънски имигранти, а лагерите им бяха разчистени с фадроми    ©  Reuters

Трима румънци бяха закарани в болница миналия петък през нощта, след като бяха нападнати с ножове и метални тръби от група маскирани нападатели на паркинга пред супермаркет в Рим. А през уикенда румънският футболист на италианския клуб "Фиорентина" бе подложен на расистки обиди от феновете на столичния "Лацио", които скандираха "циганин".

Тези две случки са показателни за надигналата се в Италия вълна от недоволство, избила в расизъм и ксенофобия и предизвикала спешна среща в сряда между италианския премиер Романо Проди и румънския му колега Калин Търичану. На нея Проди подчерта, че Италия няма намерение да прибегне към масово ескпулсиране на румънски граждани, а Търичану обеща, че Букурещ ще засили сътрудничеството си с италианските власти. Двамата премиери призоваха и за помощ от Европейския съюз за справяне с произтичащите от имиграцията проблеми, особено с пришълците от ромски произход.

Срещата бе седмица след като в Рим бе изнасилена и пребита до смърт 47-годишната Джована Реджани. Агонизиращата жена бе намерена в канавка до пътя, свързващ гарата Тор ди Куинто с дома й, а за престъплението бе арестуван 24-годишен ром от румънски произход. Това е само последното от поредица неоправдано жестоки престъпления, предизвикали напрежение в Италия през последните месеци. В случая протестите срещу румънските имигранти станаха израз на общественото безпокойство от бездействието на властите и слабостите на законодателството.

Реакцията бе светкавична - с нетипична за италианската политика скорост правителството гласува незабавно чакащия отдавна ред Указ за сигурността, който позволява експулсирането на граждани на страни от ЕС, но с това си навлече обвинения в расизъм и етническа дискриминация. Тези критики дойдоха както от Румъния, така и от най-левите редове на самата управляваща коалиция. Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че Букурещ не може да приеме "унижаването на милиони румънци" за обслужване на политически цели. А Чезаре Салви, водеща фигура в Демократичата левица, обвини Проди, че е възприел популистката програма на водената от бившия премиер Силвио Берлускони опозиция и изрази надежда, че декретът няма да мине през Сената, където мнозинството на управляващите е твърде крехко.

Поради географското си положение Италия поема значителна част от емигрантския поток в Европа, докато допреди няколко години бе само транзитна зона, сега е крайна цел на емигрантите от четири основни посоки. В най-общи линии това са емигрантите от Северна Африка, от Албания, от Украйна и от Румъния. Притокът от първите две дестинации е често свързан с трафика на хора и наркотици. Обикновено последните две са източник на работна ръка за непопулярните сектори - жените работят като дете- или болногледачки, мъжете - в строителството. Няма спор, че емигрантите са важен елемент за икономиката на страната, но и източник на редица нови проблеми.

Появиха се отново престъпления, които бяха на изчезване. Става въпрос за жилищните и уличните грабежи, придружени от насилие, неоправдано със стойността на придобитото; за кражбите в магазини и супермаркети, които доведоха до появата на охрана в търговските обекти - нещо нетипично само допреди две-три години. Увеличи се впечатляващо броят на уличните изнасилвания, почти винаги дело на емигранти, промени се дори палитрата на нарушенията по пътищата. Италианците обикновено си патят заради повишена скорост и неправилно паркиране, но полицията почти никога не ги спира, за да ги проверява за алкохол, защото са известни като любители на добрата кухня и вино, но много рядко се напиват. Ето защо напоследък предизвикаха възмущение шофирането в пияно състояние и множеството тежки катастрофи, предизвикани по тази причина (обикновено дело на шофьори от източноевропейските или скандинавските страни).

Управляващите - бивши и настоящи, се оказаха неподготвени за подобно развитие и може би подцениха имиграцията и свързаните с нея проблеми. Факт е, че гражданите се почувстваха изоставени във всекидневния им сблъсък с престъпността. Ето защо миналата седмица общественото мнение и самото правителство реагираха така остро на лекотата и безнаказаността, с която се извършват тези престъпления. Кабинетът на Проди в крайна сметка прие само решения, които са част от законодателството на ЕС и отдавна би трябвало да се прилагат и на Апенините. Главната критика към кабинета както от страна на опозицията, така и от страна на обикновените граждани, може да се обобщи по следния начин: бавно съдопроизводство и несигурност на наказанията.

След убийството в Рим опозицията първоначално подкрепи идеята за указа, но критикува детайлите, и в крайна сметка няма да гласува новите мерки. Предложението да се депортират опасните за сигурността граждани от ЕС няма да доведе до конкретни резултати. Берлускони и неговите десни съюзници подчертават безсмислеността на подобно решение, което ще увеличи разходите за експулсирането, но няма да попречи на имигрантите да се върнат в Италия, тъй като границите са отворени. Изненадващо и проправителствената преса не пести критики към Проди. Вестник "Манифесто", от край време орган на радикалната левица, определи декрета като фашистки по същността си и прикани парламента да не гласува подобен дискриминационен закон.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    НАЙ-НАКРАЯ У ДОМА

    РОМОЛ, РЕМ, РОМАРИО, И ТН.


    ПП-НЕ СЪМ чЕЛ СТАТИЯТА

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-@
    Памела

    Е, очакваше се такова развитие на нещата. Никой няма да търпи гастролиращи престъпници от други държави колкото и да пищят местните либерали. Като си отишъл в друга държава, намери си работа, наеми си квартира и живей като нормален човек. Никой няма да търпи катуни по парковете и гардинките и тълпи от просяци и крадци.
    Румънците да не обиждат толкова, а да си приберат крадците, изнасилвачите и убийците и да не се правят на "дръж ми шапката!", като прехвърлят отговорностите на ЕС. За да не страдат нормалните граждани заради боклуците и дегенератите.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Anton K

    Същите проблеми ги има и в САЩ...увеличение на престъпността благодарение на латиноамерикански имигранти, които са свикнали да си живеят като варвари. Жалко, че българи и румънци са се запътили към тази категория.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    roman

    ром е алкохолно питие а циганин си е съвсем друго нещо

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    1234

    В бюджет 2008 да се включи програма "Десетилетие на ромската мобилност и европейска интеграция".

    Да се отпускат пари за билети на всички роми, за да обиколят големите европейски градове и да се научат на култура и поведение в едни истински европейски общества. Парите да се дават на ръка при пристигане в Европата. След два месеца да се дава и стипендия от 100 евро за удължаване на престоя.

    Да се създадат центрове в чужбина за адвокатска помощ при опит за екстрадиране или полицейско насилие. Да се заведат дела срещу държавите нарушаващи мобилността на ромските граждани.

    Да се създадат центрове за строителни материали/отпадъци/покъщнина, в които да работят самите роми както те си знаят. Центровете да се маскират като фирми за събиране и рециклиране на отпадъци. Материалите да се раздават безплатно за изграждане на бидонвили на подходящи терени подбрани от нашите специални служби по сателитни снимки и теренни проучвания. Да има възможност за кражба на ток, вода и газ от магистрални тръбопроводи.

    Така ние ще решим цивилизовано проблемите на нашите роми и ромските проблеми на държавата. След време дори ромите ще станат стабилен източник на валутни преводи в посока България и ще облекчат бюджета.

    За да няма етническо противопоставяне, програмата да е достъпна и за другите етноси, които ще имат възможността да изживеят сами какво е това мобилност и интеграция и да развият съчувствие и състрадателност към малцинството.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    PETKOV

    Не само ромите са престъпници. Криминалните прояви са много ,особено в Неапол и Южната част. Наскоро прочетох "Гомор" на Р. Савиано. Книгата е много интересна. Описва дейността на комората. Това е с ромите е по-скоро популизъм. Убийствата ,рекета ,екопрестъпленията и тн.и тн. са традиция в тази страна. Бих се радвал иначе всички български роми да се установят трайно на апенините и да не им даваме помощи.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Mois

    "24-годишен ром от румънски произход" е грешно! трябва да е "24-годишен румънец от ромски произход"

    Нередност?
Нов коментар