🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Джелем, джелем* из Европа

Прогонването на роми от Франция прерасна в пикантен европейски скандал

Те вече са европейски проблем    ©  reuters

"Най-после!" помислиха си мнозина във вторник, когато Вивиан Рединг, вицепрезидент на Европейската комисия, излезе пред пресата с огненочервен тоалет и искра на справедлив гняв в погледа, и изнесе невиждана от европейския подиум тирада. Поводът беше продължаващата акция на френските власти за връщане на роми в България и Румъния. Рединг обвини Франция в етническа и расова дискриминация и действия в разрез с европейските принципи.

"Това е срамота, заяви комисарят. Това е ситуация, която си мислех, че Европа няма да види отново след Втората световна война", добави тя, настоя за обяснения от Париж и го заплаши с наказателна процедура за нарушаване на европейското право.

До този момент Франция връщаше български и румънски роми - близо 1000 от началото на август - без особен външнополитически отзвук. Румъния мърмореше за двойни стандарти, България настояваше, че няма проблем с Франция, а Европейският парламент прие разводнена полупротестна резолюция.

На 10 септември обаче френският сайт "Канар сосиал" публикува административен документ от 5 август, в който френското МВР инструктира местните власти да таргетират ромите като предпочитана група за "евакуация" от Франция. Разкритият документ опроверга уверенията на министъра по имиграцията Ерик Бесон и министъра по европейски въпроси Пиер Льолуш, че не ромите, а гетата и престъпността са цел на кампанията. Оказа се, че ромските гонения във Франция са точно... ромски гонения, и то предписани от властите в Париж. Това предизвика рязката реакция на Рединг, а впоследствие българските и румънските роми се преврърнаха в тема на безпрецедентен спор между Франция, еврокомисията и дори... Люксембург.

Една скандализирана велика държава

От Париж последва също така унищожителна реакция. Премиерът Франсоа Фийон заяви, че е скандализиран от реакцията на Рединг. "Франция е велика суверенна държава. Прилагаме собствения си закон, не сме в училище, няма да позволим да ни третират като ученици", каза и Пиер Льолуш. Подобни реакции дойдоха и от президента Никола Саркози, а френски сенатори посъветваха Рединг "да приеме малко роми в родния си Люксембург". Предложението им явно e било посрещнато "на нож", защото се наложи френският външен министър Бернар Кушнер да се обажда на люксембургския си колега Жан Аселборн, за да го увери в "общото ни желание да продължим приятелските отношения и сътрудничество между нашите страни".

Рединг се превърна в героиня за медиите и правозащитните организации, но явно натискът на френското възмущение дойде в повече на президента на еврокомисията Жозе Барозу. В сряда той призна, че реакцията на заместничката му е била твърде емоционална. Самата Рединг се извини за сравнението с Втората световна война. От Елисейския дворец приеха изявлението й с ледено великодушие.

Въпреки това завихрилият се спор продължи на и без това бедната откъм теми среща на европейските лидери в четвъртък. Дипломати, пожелали анонимност, казаха, че на срещата в Брюксел Саркози е крещял на Барозу и му е поискал извинение. Повечето присъствали лидери нарекоха епизода "обмен на мнения", а за скандал намекна само българският премиер Бойко Борисов.

Няма такъв случай

Докато еврокомисията се застъпваше за българските роми, българското правителство продължи с резервирания курс по темата и отказа да се включи в спора между ЕС и "великата суверенна държава". Причините са няколко - според говорителя на външно министерство Весела Чернева, върнатите от Франция български граждани са се прибрали доброволно и не са били третирани групово или на етнически принцип. Второ, те са едва 41 - доста по-малко от стотиците румънци, върнати от Франция и дори по-малко от българите, върнати от Белгия за същия период (45 души). Трето, Франция е едва на трето място сред страните в ЕС по брой на върнати български граждани (за тази година първа е Белгия със 155 души, втора - Финландия със 134, по данни на МВнР).

Най-важната причина София да се опитва да стои встрани от казуса обаче даде премиерът Борисов в четвъртък - "България няма случай с роми. Искате да вкарам държавата в нещо, което не съществува, за да ни попречи за Шенген", посочи той. Действително от Франция вече се чуха намеци, че заради ромската криза членството на България и Румъния в Шенгенското пространство може да бъде отложено. Това звучи като силен аргумент София да се снишава. Друг въпрос е дали тихата дипломация ще помогне.

Политическият пожар по темата вероятно скоро ще утихне, а решение по проблема с интеграцията на ромите тепърва ще се търси. "Аз до известна степен разбирам поведението на френското правителство, защото това са големи колонии, които живеят под мостове, в бараки, в нечовешки условия, целият район се замърсява, тези хора не работят", обясни Иван Иванов, изпълнителен директор на Европейската служба за информация за ромите, лобистка организация, базирана в Брюксел. "Естествено, ако не работиш и живееш в бедна общност, ти си уязвим. Ако властта не вземе мерки за теб, има друга сила, която ще те привлече - криминалният свят", добави той.

Връщаме ви проблема

Изглежда, все повече европейски страни разглеждат ромите като проблем, не само европейски, но и собствен - криминален, социален и интеграционен. Това води до все по-честото таргетирано на цялата етническа група. Според Анелис Балдачини, адвокат в брюкселския офис на "Амнести интернешънъл", "няколко европейски правителства имат ясна и систематична програма, насочена срещу ромите".

Има пресни примери - през август Германия обяви намерение да експулсира 12 хил. роми обратно в Косово. Швеция и Белгия също депортират роми. Италия, където преди две години имаше акции, подобни на френските, само преди дни обяви, че ще експулсира хиляди румънски роми от Рим. "Утре може Испания да реагира по същия начин и да почне да гони имигрантите, защото Испания е с най-много имигранти роми, с 500 хиляди румънци там. Испания, Ирландия също вече се оплакват от имигранти роми", посочи Иванов, според когото всяка страна, ако види, че има начин да се освободи от имигрантите си, ще го направи.

Ключът от гетото

Европейските институции и страните членки тепърва ще търсят решение на този казус, но според Иванов то ще е ефективно само ако е съвместно, а не поредната политика на парче. "Tрябва да има общ европейски подход, с който всяка страна да се съобразява, вместо да чакаме поредната държава да почне да гони, за да се възмутим колко са лоши и как нарушават европейските принципи", каза той. "Амнести интернешънъл" също смятат, че е необходимо прецизиране на националните законодателства, което да не допуска експулсациите да се случват по етнически принцип и в разрез с човешките права. "Това може да стане само с открит диалог между страните членки, който обаче трябва да върви паралелно с другия много труден диалог - за интеграцията на тези хора и изваждането им от бедността", каза Балдачини пред "Капитал".

Ако не друго, настоящият скандал подготви почвата именно за това - честен диалог между все повече държави с личен интерес да се намерят работещи решения. Остава те да са дългосрочни, а не просто да отложат следващия скандал. Поне вече на всички е ясно, че изходът от ромските проблеми не води към Париж, Ром или Стокхолм.

* От цигански - пътувал съм, пътувал съм

Финландският ромски въпрос

За разлика от Франция, доста по-голям проблем с български роми имаше Финландия, която тази година се принуди да промени закона си за политическо убежище след значителен наплив от български кандидати. По данни на финландското правителство, цитирани от вестник Helsinginsanomat, само през втората половина на 2009 г. в Хелзинки са получени 708 молби за убежище от българи - повече отколкото от сомалийци и иракчани. Според финландските власти повечето български кандидати са били роми, а вероятната причина да търсят убежище е, че кандидатите получават издръжка от 375 евро на месец, безплатно жилище и храна. Финландската полиция е работила по подозрения, че групите кандидат-бежанци са пътували организирано чрез "туристически" фирми. Почти всички молби за убежище от българи са били отказани, а впоследствие Финландия е променила закона си за бежанците, за да спре злоупотребата със системата. След прекратяването на схемата рязко е скочил броят на българите, екстрадирани от Финландия - от 21 през 2009 г. до 134 от началото на тази година.

Фотогалерия: Протест на роми пред посолството на Франция

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Цялата галерия
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npaine avatar :-?
    NPaine
    • - 4
    • + 9

    Еми хайде да видим какъв ще е ефектът ако западните страни масово решат да експулсират ромското си население на Изток, конкретно на Балканите.
    Случайно или не се сетих за една историческа аналогия, Линията на уседналост в Руската империя (а по късно и гетата във Варшава и други големи градове, но това са по "банални" примери).

    Из Уикипедия:

    ...Линията на уседналост (на руски: Черта оседлости) е границата на област в Руската империя, в която е разрешено постоянното пребиваване на евреи. Тя е създадена през 1791 при управлението на Екатерина II ...

    ...Постоянното пребиваване на евреи извън областта е забранено...

    ...В определени периоди в някои райони е забранено само новото заселване на евреи, без вече живеещите там да бъдат изселвани...

    ...Голямата концентрация на еврейско население в малките градове на Линията ги превръща в лесен обект на многобройни погроми, най-интензивни през 1881-1883 и 1903-1906, при които са избити десетки хиляди. Погромите продължават и след формалното премахване на Линията...

    ...По време на Втората световна война цялата територия на Линията на уседналост попада под германска окупация. В резултат на систематичния геноцид еврейското население на областта е практически унищожено...

    Нередност?
  • 2
    ursus avatar :-|
    uzur
    • + 16

    Какъв е проблемът в мълчанието ни относно ромите?Тежестта ни в ЕС засега е доста малка,а и кой-знае колко приятели нямаме. Бойко Борисов го каза в прав текст: Ако си отворим устата няма да влезнем в Шенген. Редно ли е заради няколко приказки с кухо съдържание, да си отрежем за още няколко години достъпа до шенгенската зона? Циганите, които се завръщат са доволни, че им дават по 300 евро.За какво да протестира България? Нали ролята на правителството е да защитава българските граждани, т.е. и циганите с бг паспорти? Нали,като влезем в Шенген съвсем официално ще се разделим поне с 1/3 от циганите,които ще си намерят законна работа?
    http://yphalachev.blogspot.com/2010/09/blog-post_5419.html

    Нередност?
  • 3
    bluewater avatar :-|
    BlueWater
    • + 17

    Относно интеграцията на циганите:

    1. Единствения начин тя да успее е да им намерят работа в строителство, чистота, подръжка и др. за където имат образование.

    2. Всеки лев даден като помощ без да са работили за него пречи на интеграцията им и ги прави мързеливи, а те не са такива по природа, с всички последствия от това.

    3. Да се спре раздаването на пари като детски. Да има единствено семейно подоходно облагане. По този начин ще се стимулират тези които работят и плащат данъци. Ще спре безконтролното раждане на деца само заради детските.

    4. Последно и най-важно да бъдат наказвани и съдени когато не спазват законите.

    5. Не е нужно да има специални програми за образоването им. Те са умни и бързо ще разберат, че по-добре платената работа е за можещите и образованите. Така те самите ще се мотивират да образоват себе си и децата си.

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 9

    Само не разбрах какво лошо е направила Франция? Връща граждани на чужди държави обратно, защото не живеят според тяхните правила? Нормално е. Не може да отидеш някъде да си заградиш полянката и да кажеш тук ще живея.

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#5] от "mick":не може за тебе, но за номадите може, номадството не е забранено в ЕС и във Франция в частност.... и доколкото циганите са доказани номади, значи може......

    Нередност?
  • 7
    ajsajder avatar :-|
    ajsajder
    • + 1

    А какво точно да каже България?Правилно си мълчи-има в ЕС закони-Франция ги спазва..ЗАЩО разни хора искат тя ДА НЕ ГИ СПАЗВА.Дали,ако не роми,а етнически французи,се настанят из градинките и другаде на общинска земя,изпотъпчат всичко,унищожат общинска собственост и след тях,трябва да се харчат пари за възстановяване...дали тогава ЕС ще защити самоотвержено етническите французи,ако някой предприеме мерки против тях?!

    Нередност?
  • 8
    bgman avatar :-|
    bgman
    • - 1
    • + 4

    Напълно оправдавам действията на Франция.Повечето от тях са неграмотни и необразовани хора,които повишават престъпността в страната и са в тежест на социално -осигурителната им система.Французите имат достатъчно проблеми, за да решават и нашите.

    Нередност?
  • 9
    rudel avatar :-|
    Vasil Grozdanov

    Стига с тези лицемерия,ужасно е.Никой,ама никой,не вярва,че циганина е човек.Грубо е,гадно свучи,в разрез със християнското ми възпитание,ама може и да не е,щото не става дума за хора.А хората имат човешки ценности,какво ни дава основание,да слагаме табела човек,на нещо си,само защото може да говори.Някъде пишеше в Библията,че по делата ще ги познаете..
    Та ,според делата,няма нищо човешко.И доколкото има изключения,те потвърждават правилиото.
    В краина сметка,когато плъховете нападнат хамбара,стопанина не ги интегрира.май?

    Нередност?
Нов коментар