Основните проблеми пред мира

Те са четири и са разглеждани като така наречената сърцевина на преговорите - най-трудните аспекти, по които задължително трябва да има компромис, преди да се стигне до мир и палестинска държава.

Ерусалим

Най-оспорваният град на света, който съдържа в себе си светите места на трите големи световни религии, е искан за столица и от палестинци, и от израелци. След като през 1967 г. е превзет изцяло от израелската армия, градът още е разделен на арабски и еврейски квартали, като някои гласове в Израел вече твърдят, че за да има окончателен мир, трябва да се разгледа вариантът с разделянето. Кметът на Ерусалим обаче отказа да обсъжда каквото и да било и дори предприе действия по консолидирането на околните територии. Проблемът е толкова парлив, че никоя държава няма посолство в Ерусалим, а на срещата в Анаполис статутът дори не беше споменат.

Бежанците

Палестинските бежанци са уникални в света, тъй като са единствената група, която е директно обслужвана от специална агенция на ООН и за която световната организация поддържа бежански лагери в продължение на поколения, вместо да прибегне до преселването на хората на други места. Повечето от тях са наследници на няколкостотин хиляди избягали от новосъздадения Израел след войната с арабските държави през 1948 г. В момента наброяват около 4 млн. души, като палестинци и араби настояват на "право на завръщане". Израел обаче е твърдо против, тъй като влизането на такъв брой араби ще застраши демографската структура на страната, в която мнозинство са евреите. В окончателно споразумение такова право на завръщане може да бъде заменено с право да живеят в новосъздадена Палестина.

Границите

Докато ивицата Газа е с ясно определени граници, останалата част от палестинските територии има проблем с определянето на линия на разделение. В това, което е известно като Западен бряг и което палестинците и международното право разглеждат като палестинска територия, има около 150 израелски селища, свързани с пътища и отделени на много места с изградена около тях стена - те заемат около 40% от тази територия. Единият вариант за разрешение е Израел да отдаде част от територията си в замяна на запазване на селищата. "Израел може да има мир и земя, но не може да има и двете", заяви саудитският външен министър. Ехуд Олмерт вече индиректно говори за това, споменавайки на няколко пъти "териториални компенсации".

Водата

В пустинен регион като Близкия изток водата е повече от съществена - тя е жизненоважна. Израел притежава в момента Галилейско море и водите на Западния бряг, които съставят до 60% от водния му ресурс. Проблемът със Сирия също е отчасти заради вода - Голанските възвишения, които Израел контролира и Дамаск иска обратно, са път към Галилейско море и реките Йордан и Ярмук.