🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Свобода под забрадката

Турция се изправя пред проблем, който разделя обществото от години

Забрадка или образование?

"Ще сложим край на страданията на нашите момичета пред вратите на университетите" - с този аргумент турският премиер Реджеп Таийп Ердоган даде начало на дебатите за вдигане на забраната за носене на мюсюлмански забрадки във висшите училища през миналата седмица. В събота парламентът в Анкара прие промени в конституцията, които целят премахване на това ограничение. Правителството твърди, че промените целят да утвърдят човешките свободи и демокрацията, което ще доближи страната до членство в ЕС. Светските кръгове обаче се опасяват, че това е първата стъпка към връщане на страната в тъмните времена на Средновековието, което ще заличи постигнатото от създателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк.

Около 60% от жените в Турция покриват главите си, заради което са лишени от правото да продължават образованието си и да работят в държавни учреждения. Част от тях намират решение в носенето на перука като компромис между религиозните им ценности и желанието за професионално развитие. Носенето на забрадка се

превръща в политически въпрос

през 80-те години на миналия век, когато образовани момичета от малките градове и селата започват да кандидатстват във висши училища, които дотогава са привилегия на светската прослойка. Забраната на забрадките е наложена след военен преврат през 1980 г. и се счита, че до момента е прогонила от университетите около 1.5 млн. момичета. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКП) обеща на своите привърженици да сложи край на дискриминацията още при предишния си мандат, но това беше невъзможно при президента Ахмет Недждет Сезер, яростен кемалист, който блокираше всички опити на АКП да прокара промени, застрашаващи според него светските устои на републиката. След като спечели 47% от гласовете на предсрочните парламентарни избори през юли 2007, АКП се обяви за изпълнител на волята на народа и предприе промени за разширяване на религиозните свободи.

Противниците на тези промени се опасяват, че управляващата партия, с корени в политическия ислям, преследва скрити ислямистки цели под лозунги за демократизация. Все още страната помни опитите на АКП да криминализира изневярата, както и изказването на Ердоган от времето когато беше кмет на Истанбул, че "демокрацията е като трамвай, от кой слизаш, когато стигнеш до желаната спирка". Стотици хиляди привърженици на светските принципи протестираха през последната седмица срещу промените в конституцията. Те се опасяват, че носенето на забрадка може да не бъде въпрос на свободен избор, а наложено насила от консервативните традиции и семейството. Самата съпруга на премиера Ердоган е признавала за първоначалното си отчаяние и мисли за самоубийство, след като по-големият й брат е настоял да започне да носи забрадка, припомни в. "Хюриет".

Опасенията допълнително се подхранват от неотдавнашните изявления на депутата от АКП Хюсню Туна, че крайната цел е да се премахне напълно забраната върху забрадките във всички държавни институции. Сценарий, който не е невъзможен, след като за всички в страната е ясно, че тази първа стъпка не е решение на проблема за

изолацията на консервативните жени

Дори и да завършат образованието си, те не биха имали много възможности за работа и за тях отново остава перспективата да бъдат домакини, каквато е съдбата на повечето съпруги на министри от сегашния кабинет. Първата дама на страната Хайруниса Гюл се омъжва и забражда на 15 години, което слага край на мечтата й да учи медицина. Преди време тя съди страната пред Европейския съд за правата на човека заради лишаването й от правото да учи.

На фона на задълбочаващите се противоречия по проблема за управляващите остава въпросът как ще наложат промените при силната опозиция на светските кръгове в лицето на военните, съда и академичните среди. Изменението на чл.10 и чл. 42 от конституцията, с които се дава равен достъп на турските граждани до университетите ще бъдат одобрени от президента Абдулла Гюл до края на февруари, но остава открит въпросът за евентуални противоречия с чл. 2 от конституцията, който гласи, че Турция е светска държава и не може да бъде променян. Проблеми са възможни и от страна на Висшия съвет по образование, който би могъл да се противопостави на приетите промени. Опозиционната Народнорепубликанска партия вече заяви готовност да сезира Конституционния съд, след като промените бъдат ратифицирани от президента. Ако съдът стигне до заключение, че чл. 2 е нарушен, съществува опасност от закриване на АКП, с което управляващата партия би последвала съдбата на своят предшественик - Партията на благоденствието.

Ключова остава позицията на военните. Неотдавна началникът на Генералния щаб ген. Яшар Бююканът лаконично каза, че "всеки знае позицията на военните по въпроса". Въпреки страховития си имидж, днес турските генерали демонстрират различен стил на поведение в сравнение с близкото минало, когато извършиха четири преврата, като при последния през 1997 г. свалиха правителството на предшественика на АКП. Военните, които са все по-притиснати от проевропейските реформи, успяха да допринесат за свикването на предсрочни парламентарни избори, но не можаха да предотвратят избирането на Абдулла Гюл за президент и трудно ще противодействат на управляващите предвид високата обществена подкрепа за АКП. Много са възможните сценарии, като местните медии описаха апокалиптични картини на хаос в политическия живот на страната. Макар това да е крайна възможност, анализаторите очакват спорният проблем със забрадките да отнеме твърде много от енергията на правителството и да доведе до забавяне на ключови за страната икономически реформи.

31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Г.Б.

    Браво на Капитал и автора на статията Мая БОГДАНОВА за чудесния анализ на политическата действителност в Турция. Чюдесно балансирана, отлична статия, показваща сериозни и задълбочени наблюдения. Още веднъж Браво!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    ха-ха

    Турция светска?
    Може, може.
    На който не му харесва, през Диарбекир в Иран.
    После господ ще си прибере правоверните.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    ДПА
    • - 1

    Не мога да разбера наистина ли хората смятат Турция за светска държава? И тези дето се правят на модерни и европейци по различни ли са от тези със забрадките? Аз си мисля,че са същитите, няма разлика, просто това е една поза да се заблуди европа или християнския свят ли, кой ли незнам, но турция няма нищо общо със светското независимо във коя област. Дъли ще се тръшкаш на кючек и простотия със забрадка или не, все си е кючек. Прости това е една збирщина която върви след цивилизования свят и го руши бавно и сигурно с нахалното си лукавство и примитивизъм.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    До - ДПА
    • - 1

    Ти под цивилизован свят България ли имаш предвид. Май май тука, при нас кючеците са на всякъде. Че чалгата тука дрънчи от всякъде бе приятелю. Там милиони хора се събраха на митинги за защита на светската държава. Как може да ги отречеш тези хора. Това са много сложни проблеми и не може с плитък ум да даваш предписания. Така че вземи и прочети малко, ограмоти се.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    До - №5

    За какво да я защитавам и за какво да я мразя. Не ми помага и не ми пречи. А хората в тази държава, които излязоха по площадите да защитават светската държава са много по-цивилизовани и много по - демократи в сравнение с хора като тебе. Освен това като гледам поне те имат държавници, докато в нашата страна , за съжаление не виждам такъв за последните 20 години. Тук само слушам, че ни били виновни нещо американците, Евр.съюз и т.н. А истината е само, че са ни крадливи и без мъжество политиците и бизнесмените.
    Со здраве.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    страничен

    Тази стъпка отдалечава страната им от ЕС и това е добре за БГ. А ако ислямистите продължат да потъпкват създаденото от Ататюрк е ясно какво ще се случи с тях.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    реалист

    Напротив, това не е добре нито за България, нито за ЕС. Най-лошо е за ЕС. Такива като тебе, а и много хора на запад забравят, че Турция е най-верният им съюзник в последните 60 години. От къде на къде ислямизацията на тази страна ще е добре за Бг. и за ЕС. Това е пълен абсурд.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    ПАК СТРАНИЧЕН

    ДА ДА скъпи ми реалист, може би си от онези с двата паспорта и пътуваш по време на избори. Разбери Европа вече има проблеми с тях на запад а стъпките в посока ислямизиране ги отдалечават от ЕС. Това е добре за БГ по далеч от тях, по-малко вътрешни проблеми. Добър комшолък Да, но до тук. Там нещата са много по-сложни. Това което се прокарва сега няма да е за дълго.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    реалист - до страничен

    Не не съм с два паспорта. Не, не съм и никога няма да гласувам за ДПС. Да мюсюлманин съм. Но това не значи, че гласувам за ДПС. ДПС е свързано по-скоро с мафията и не смятам, че е нужно да му се придава външнополитическа ориентация. А между другото винаги съм гласувал за СДС и ДСБ. За съжаление дясното е много зле. Нямахме държавници като Хавел и Валенса. А иначе един ислямизиран комшия ще е наистина бедствие за Балканите. Лека вечер.

    Нередност?
Нов коментар