Хитрата мечка и Алиансът на разделените

Русия използва всички методи, за да всее раздор в НАТО. Украйна и Грузия ще са потърпевшите.

Русия възнамерява да направи НАТО много трудна цел за украинския президент Виктор Юшченко
Русия възнамерява да направи НАТО много трудна цел за украинския президент Виктор Юшченко
Русия възнамерява да направи НАТО много трудна цел за украинския президент Виктор Юшченко    ©  Reuters
Русия възнамерява да направи НАТО много трудна цел за украинския президент Виктор Юшченко    ©  Reuters

В кабинета на руския посланик в НАТО Дмитрий Рогозин има снимка на президента Владимир Путин във военно облекло - вероятно за вдъхновение. Напоследък на Рогозин му се налага да държи все по-строг тон с колегите си от алианса, които доскоро разглеждаха Русия като партньор, а сега - като голямо неизвестно. Преди дни руският посланик отново разпали духовете в Брюксел и Вашингтон. "Ако Грузия получи каквато и да било покана от страна на НАТО, то ние очакваме отделянето на Абхазия и Южна Осетия", заяви Рогозин, припомняйки на тези, които са забравили, колко твърдо може да играе Русия.

Изказването му бе последвано от реални действия: на 15 март в Москва пристигнаха президентите на двете грузински автономни области заедно с президента на Приднестровието, което иска независимост от Молдова. Няколко дни по-късно руската Дума обсъди декларация, в която се препоръчва установяването на дипломатически връзки с Абхазия и Южна Осетия. Размахването на руска запалка под така наречените замразени конфликти няма за цел да ги разреши (виж карето), но е със съвсем ясна посока, категоричен е проф. Маркус Кайм от германската фондация за международни отношения "Наука и политика", който е експерт в отношенията Русия - НАТО. "Две седмици преди срещата в Букурещ да активираш конфликти, които търсят разрешение от години, е очевидно послание от страна на Русия. Важно е според мен, че го прави Думата, а не президентската администрация. Така руснаците могат да отидат в Букурещ и да кажат "това беше просто парламентарна декларация". Парламентът, в който доминира пропрезидентската "Единна Русия", може и да няма никакво влияние върху външната политика на Русия, но той е хитро оръжие за Кремъл в голямата му битка за надмощие - този път не просто с отделни държави, а с цялото НАТО. Конкретната причина е нежеланието на Русия Украйна и Грузия да започнат преговори по Плана за действие за членство - първа стъпка към влизане в алианса. А в Европа явно

има кой да чуе руското послание.

Испания, Холандия, и двете големи - Франция и Германия, вече са изразявали несъгласието си с покана към страна с териториални конфликти, каквато е Грузия. Противниците на по-близко ангажиране с Киев и Тбилиси сочат недостатъците на двете страни: в Грузия освен споменатите конфликти има проблеми след противопоставянето между опозицията и президента Михаил Саакашвили в края на миналата година. В Украйна след всеки избори се стига до проблеми при съставяне на правителство, а социологическите проучвания сочат, че много от украинците никак не са съгласни с членство в НАТО - нещо, което Путин и Рогозин не пропускат да изтъкнат.

Тези факти обаче не дават правото на Русия да определя стратегическите приоритети на двете държави, нито би трябвало да й дават възможността да влияе на решенията в НАТО. За да преодолее това, Кремъл съчета натиска си над Европа с нова хитрост спрямо САЩ и изненадващо омекна към плановете на администрацията на Джордж Буш за противоракетен щит. След телефонен разговор между американския и руския президент държавният секретар Кондълиза Райс и министърът на отбраната Робърт Гейтс скоростно пристигнаха в Москва за преговори с Путин и неговия наследник Дмитрий Медведев. След тях стана ясно, че руската позиция е станала далеч по-компромисна, макар да не се разбра точно колко. "Този нов подход е много умен ход на Москва", коментира ръководителят на трансатлантическия отдел на German Marshall Fund Роналд Асмус пред "Капитал". "Това ще накара САЩ да се замислят няколко пъти, преди да се конфронтират с Русия по други въпроси." Руските представители започнаха и преговори с НАТО за допълнително сътрудничество по афганистанската мисия, като най-примамливо е предложението да се ползват руски бази и въздушно пространство за превоз на войници и провизии. Предлага ли Русия пакетна сделка срещу членството на Украйна и Грузия? "Сделка предполага, че руснаците слагат нещо на масата. Не виждам нищо такова", казва Кайм. "Те казват, че преглеждат възможността за помощ на ИСАФ и НАТО, но всъщност това не е ново - те вече подкрепят тази мисия. Не виждам нищо по този въпрос, нито по въпроса за противоракетния щит или за Косово. За каква сделка можем да говорим?" Истината е, че докато обещават подаръци, руснаците прокарват друга,

опасна тенденция в алианса

по същия начин, по който вече го правят в ЕС. "Русия винаги се е опитвала да раздели ЕС от САЩ и членките на ЕС едни от други. Това е класическа игра на мощ, която Русия следва още от ХІХ век", казва Асмус. По всичко изглежда, че Кремъл успява. Немски дипломат заяви пред РИА "Новости", че Москва не бива да се дразни в момент, когато връзките са обтегнати заради Косово, американския противоракетен щит и Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, от който Русия се изтегли миналата година. Зам. генералният секретар на НАТО Робърт Симънс пък каза след посещението си в руската столица на 11 март, че се съмнява, че Украйна и Грузия ще получат покана на този етап при тези обстоятелства. Вече никой не говори за окончателно ангажиране с двете страни, но клатещият се от афганистанските приключения авторитет на НАТО може да пострада още по-сериозно "ако нито Украйна, нито Грузия получат в Букурещ достатъчно солиден екшън план, което е едно ниво под Плана за действие за членство, то бих се съгласил с мнението, че това ще бъде победа за Русия", смята проф. Маркус Кайм. Което, откъдето и да се погледне, ще е още едно вдъхновение за посланик Рогозин и неговия президент.

Прелъстени и изоставени

Руската Дума обсъжда изпращане на дипломатически мисии, улеснен визов режим и дори откриване на клонове на руската спестовна банка "Сбербанк" в Приднестровието, Южна Осетия и Абхазия. Това обаче е чиста формалност, защото Русия няма интерес от независимост на грузинските републики, а от запазване на статуквото. "Русия има обща граница с тях, по-голямата част от населението там са руски граждани, Москва не изпитва свян в развитието на икономически връзки с Абхазия и Южна Осетия", коментира Дмитрий Тренин от руския "Карнеги" център. Според него има две причини Кремъл да не иска независимост на републиките. Първо, това може да доведе до война с Грузия, и второ, така руснаците ще демонстрират слабост: Косово, чийто прецедент Русия ползва като пример, бе признато от десетки правителства. А след московското признаване на независимостта на Абхазия ще последва, по думите на Тренин, "тягостна пауза". Далеч по-добър е вариантът с Молдова, чийто президент Владимир Воронин публично обяви, че страната му няма да търси членство в НАТО и така накара Русия да подкрепи преговори между Приднестровието и Кишинев.

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Дрън-дрън

    Още в първото изречение има фактическа грешка - 'В кабинета на руския посланик в НАТО Алексей Рогозин' а трябва да е Дмитрий. Веднага е ясно какъв професионалист е писал.
    Следва малко увъртане - 'социологическите проучвания сочат, че много от украинците никак не са съгласни с членство в НАТО' като всъщност са повече от половината. Ако има днес референдум за Нато в Украйна тя няма да влезе. И в устава на НАТО пише че не се приемат държави с териториални проблеми.
    А цитата от експерта е просто шедьовър - 'Това е класическа игра на мощ, която Русия следва още от ХІХ век'. Това за Русия дето дипломацията никога не я е разбирала. А ще може ли примерче? Или това са само празни приказки?

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Огнян Георгиев

    Абсолютно правилно, в печатното издание е Дмитрий, вероятно се е получила грешка при качването на статията онлайн. Извиняваме се за което, беше поправена.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Дрън-дрън

    Е, печатна грешка може, взимам си думите за това назад. Но това не променя факта че статията ми се струва доста "изкривена". Проблемът на НАТО не е Русия, а че не знае защо сьществува. Военен съюз ли е, политически ли е и изобщо що е това НАТО.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Николай за #3

    Дрън-дрън:
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Проблемът на НАТО не е Русия, а че не знае защо сьществува. Военен съюз ли е, политически ли е и изобщо що е това НАТО.
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Ами НАТО-ОТАН за Свободния свят е като здравето за нормалния и здрав човек - нещо за което , той въобще не се сеща .
    Едва , когато зравия човек се разболее и почва да си усеща болните органи , лекарите понякога успяват да му внушат , че здравето е едно изключително сложно и декикатно динамично равновесие , зависещо от безброй фактори , което равновесие лекарят и болният трябва да възстановят.
    Вече повече от половин век НАТО съществува и се развива , преминавайки през множество малки и големи кризи. Дали НАТО като съюз укрепва или запада , това могат да кажат , тези които задават въпроса , защо НАТО въобще още съществува .
    Но всички ние знаем , например , че ако не беше НАТО , Париж , Брюксел , Лондон , Мадрид и т.н. , отдавна щяха да бъдат прегазени от съветските танкови пълчища.
    Но неутронната бомба в ръцете на Свободния свят , попари мераците на руската мечка през 80-те години.
    И докато руската мечка не разбере , че като се съобразяват с тебе , това още не означава че те уважават , нейния зловонен дъх , постоянно ще бъде предупреждение за свободните народи по света.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Свободен

    Свободен свят???
    Какви ги говориш бе пич? На тия врели некипели се връзваше народа през 1989 г.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Николай

    Абе , Свободен свят или несободен , не е толкова важно.
    Важното е , че ЕДИНСТВЕНО благодарение на НАТО , след въвеждането на въоръжение на неутронната бомба от армиите на Западните държави , бяха извършени много дълбоки клизми
    на руската мечка , от които тя и така до края на съществуването на СССР , не можа да се оправи.
    И ти "Свободен" от #5 включително , си спомняш много добре , как през 1991 г СССР се сгромоляса.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Свободен

    Абе звучиш ми като сектант от републиканската партия. Пий една бира и споко. Да не си от СДС? САЩ май се оказаха по-голямо зло за свободните народи в последно време.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Соло Калфата

    Свободен, прав си. Младежът доста се е пристрастил. Трябва да си ляга за да отпочине. Дай му за пример само Косово и го остави сам да си изяде главата.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Николай

    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Свободен, прав си. Младежът доста се е пристрастил. Трябва да си ляга за да отпочине. Дай му за пример само Косово и го остави сам да си изяде главата.
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Нерде Ямбол - нерде Стамбол?
    Какво общо има Косово с приемането на Украйна и Грузия в НАТО , бе годпода-другари от ## 7 и 8 ?
    Важното е , че проскубаната руска мечка ще бъде настъпана по "мазола" - там където най-много боли.
    Мужиците винаги са си въобразявали , че Естония , Литва , Латвия , Укарайна , Грузия и т.н. са територии , които им принадлежат по право.
    Да обаче Не!!!
    Русия в момента представлява във военно отношение жалко копие на СССР , който , както добре знаете господа-другари , отиде на бунището на Историята.
    И въобще всеки , който се е захващал да се състезава със Свободния свят , рано или късно е отивал там.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Свободен

    Ние с никой не се състезаваме и на там сме тръгнали$ Не виждам с какво твоята позиция би могла да помогне$
    Мисля просто, че минаха доста годинки вече 20, което е почти половината то времето$ в което сме били Комунистическа държава$ а хора като тебе продължават да пеят старата песен$ Няма добри/лоши$ Няма свободен свят$ Няма демокрация$
    П$С$ Умишлено съм сменил препинателните знаци със един символ да те подсетя малко за какво става въпрос. Ма ти сигурно си знаеш$ Абе дядо ти да не е бил партизанин$

    Нередност?
Нов коментар