🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Константин Косачов: НАТО няма моралното право да ни учи

ПРОФИЛ

Константин Косачов е един от хората, които най-често излагат позицията на Русия по международни въпроси. Косачов е председател на външната комисия на Думата вече втори мандат, а през 90-те години е бил съветник на трима руски премиери. Дипломат от кариерата, с назначения извън страната още по времето на СССР. Въпреки това той е известен с ред изказвания, които предизвикват скандали с трети страни. Преди няколко месеца на международна конференция той обвини присъстващия естонски президент в "дискриминация" към руски говорещото население в страната му и поиска решаването на този въпрос. "Капитал" потърси мнението му, за да изложи руската позиция за войната в Грузия, ден след като НАТО обяви, че не може да продължи отношенията си с Русия както досега.

Какво мислите за реакциите на съседните страни на войната в Грузия - Украйна, Полша, Беларус?

Не бива да се поставят в един кюп Украйна, Полша и Беларус. Бих обърнал внимание на това, че най-радикалната позиция заеха балтийските страни, Полша и Украйна. Те пристигнаха по демонстративен начин в Тбилиси в началото на конфликта, когато на никого не беше ясно какво се случва. За мен това е свидетелство, че позициите на тези страни в този случай не се определяха спрямо ситуацията, а просто изхождайки от отношението си към Русия и Грузия. Това, което обединява тези държави, е проблемът им в отношенията с Русия.

А Русия не се ли притеснява от това, че съседните й държави имат проблем с нея?

Естествено, че това не може да не ни безпокои. Когато в балтийските страни по изкуствен начин лишават десетки и стотици хиляди наши сънародници от гражданство, не можем да направим нищо с нашето притеснение, освен да продължим да го изпитваме и да не правим никакви компромиси.

Когато в Украйна ограничават използването на руски език, на който говори половината население, пренаписват историята си изкуствено, възхвалявайки хора, предавали нашата обща държава по време на Втората световна война и по-нататък, ние естествено не можем да се съгласим с това.

Смятате ли, че е възможно да има още подобни военни операции на тази в Грузия в бъдеще?

Русия направи всичко възможно да избегне тази война. Петнадесет години държим там миротворците си, за да няма война. Това, което се случи, за нас е трагедия - че не успяхме да предотвратим войната и действията на грузинския президент Михаил Саакашвили. Както и пасивността на други страни, за съжаление тук ще включа и България, които игнорираха дълго сведенията, че Саакашвили готви война. Русия не беше инициаторът. В нашите планове не влиза и не може да влиза провокирането на войни където и да било. Но ще отговаряме на силата със сила точно така, както правят други държави, които, за разлика от нас, започват такива операции. Достатъчно е да видим действията на САЩ и НАТО в Ирак.

Какво според вас ще е бъдещето на Грузия?

Досега имаше теоретична възможност да се съхрани териториалната й цялост. Това можеше да стане с много дълга и търпелива политическа, дипломатическа и хуманитарна работа, така че Абхазия и Южна Осетия, които имаха няколко конфликта с Грузия, не от вчера и днес, да бъдат убедени да влязат в съюз с такава държава. Русия се опитваше да съдейства. Сега този шанс бе унижощен от Саакашвили. Това беше груба грешка, а това, както казваме ние, е по-лошо от престъпление. Оценката ще даде грузинският народ, когато се уталожат емоциите. Възстановяването на териториалната цялост вече може да стане само по военен път - да се нанесе нов удар, да се прогонят или унижощат всички. Такъв вариант няма как да се подкрепи от международната общност и Русия няма да го позволи. Друг вариант няма, защото трябва съгласието на южноосетинците и абхазите, а представете си как те ще се съгласят след това, което грузинците им направиха. Териториалната цялост на Грузия е унищожена. Тя досега съществуваше де юре, не де факто. Сега вече и де юре няма как да се случи за съжаление на тези, които се числят към приятелите на Грузия - към тях и преди, и сега спада и Русия.

НАТО заяви тази седмица, че не може да поддържа отношенията с Русия както обикновено, докато има руски войски в Грузия.

Всички договарящи се страни ще понесат негативи от тази позиция. Жалко е, че сътрудничеството ни в такива важни за всички области - тероризма, оръжията за масово поразяване - ще бъдат замразени. Ще нараства заплахата - не взаимната, а реалната - от източници, далеч извън НАТО и Русия. НАТО съществено отслаби собствената си позиция с незаконната бомбардировка в Югославия - помним взривените сгради в Белград, знаем какво става в Ирак, какво стана в Косово. Така че може би някой има моралното право да учи сега Русия какво е международното право, в какви случаи може и не може да се използва военна сила извън собствената територия, какво е суверенитета на държавите, но това вече определено не е НАТО.

Смятате ли, че Украйна и Грузия ще бъдат поканени в НАТО?

Вече има индикации по този въпрос. За съжаление, срещата на алианса през април в Букурещ изпрати на Саакашвили нужния сигнал, който той интерпретира така, че да постави НАТО в крайно тежка ситуация и провокира криза. Както Саакашвили, така и Украйна е поощрявана от НАТО, въпреки че няма одобрението на половината си население за членство. Това според мен е опит да се проектира света според нечии собствени интереси.

Има страни, на които им е по-комфортно да се намират в дадени организации и да не си блъскат главата с нещата, които стават извън тях. Но Русия има друг подход. Тя не се приспособява към интересите на други държави, а се опитва да строи такъв ред, където за всички правителства без изключение ще има еднакъв комфорт, а не за едните за сметка на другите. За това се борим, разбира се, с политически, не с военни методи. В НАТО интересите на някои държави се оказват по-високо от световните интереси.

Ще има ли проблеми Украйна с Русия, ако бъде поканена в НАТО?

Това няма да създаде допълнителни възможности в нашите отношения. Ще ограничи сферите на сътрудничество, като например в отбранителната промишленост. Не разбирам как влизането на Украйна в НАТО ще помогне в борбата с разпространението на оръжия за масово поразяване или тероризма. НАТО просто се увлече и се занимава далеч не с това, с което трябва да се занимава. От една страна, има Ирак, Афганистан, "Ал каида" - реални проблеми, а от друга страна, стратезите от НАТО са заети предимно с това как да вкарат Украйна въпреки настроенията на собственото й население. Това е абсурд. Така се пречи на възможността за успех по реалните заплахи.

Какво очаквате от Европа като послание?

От нея ми се иска да видим самостоятелна политика. Това, което се случи в Кавказ, е опит за прокарване не на европейски, а на американски интереси. Сега Европа има избор да демонстрира собствена политика и привързаност на дела, не на думи, към тези прословути европейски ценности. Към тези ценности не се отнася геополитиката, а правата на малцинствата и човешките права. Може ли Европа да каже на Саакашвили, че е извършил престъпление към собствения си, както той смята, народ? Ако те не забелязват, че конфликтът не е между огромната Русия и малката Грузия, а между огромната Грузия и малката Южна Осетия и се правят, че няма такъв проблем, това ще е поредната мечешка услуга към мира и стабилността в региона.

Жалко е, че Европа в единия случай твърди, че не може да се съхрани териториалната цялост на Сърбия и единственият вариант е да се даде независимост на Косово, а в другия случай същата Европа говори, че териториалната цялост на Грузия при всички обстоятелства трябва да бъде съхранена и нищо не се обсъжда. Това подрива доверието към нея като към регион, който защитава общи ценности и принципи.

Смятате ли, че ако обявят независимост, Абхазия и Южна Осетия ще бъдат признати от други държави, както беше Косово?

Всичко ще зависи от честността на европейските политици. Всички трябва да се съгласят, че възникна нова реалност. Ситуацията се измени кардинално и не може да има връщане назад. Ако има отново геополитическа игра, в която на САЩ е позволено всичко, на Русия нищо, а на всички други е позволено дотолкова, доколкото подкрепят САЩ, ние ще останем в режим на повишена конфликтност.

Какво ще отговорите на мнението, че така Русия отвърна на всички, които е предупреждавала - НАТО, САЩ, ЕС?

Това е глупаво. Русия нямаше намерение да нанася какъвто и да било удар. Това не беше наш избор, ние действахме по принуда. Дълбоко съжаляваме за това, което се случи. Мечтаем да не се беше случило, да нямаше загинали и да нямаме този тежък избор как да продължим и да живеем заедно напред.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    НАТО не ви учи въобще драги!!
    ------------------------------------------------------------------------------
    Просто НАТО почиства осраното от Наакашвили не бе глуповатата поддръжка от Конди и Буш!
    НАТО даже не е имало съвещание по въпроса преди 08.08.2008 г.
    Но когато господаря се осира, слугите са длъжни да го обършат и то бърже, бе за да се мръщят (макар Германия, Франци и Италия да бръчкат нослета но това е против правилата)
    -------------------------------------------------------------------------------
    Добре е Русия да прояви разбиране и да подпомогне почистването, все пак на чисто е по добре, отколкото на осрано!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Якоб

    "Ако има отново геополитическа игра, в която на САЩ е позволено всичко, на Русия нищо, а на всички други е позволено дотолкова, доколкото подкрепят САЩ, ние ще останем в режим на повишена конфликтност."

    "От нея ми се иска да видим самостоятелна политика. Това, което се случи в Кавказ, е опит за прокарване не на европейски, а на американски интереси. Сега Европа има избор да демонстрира собствена политика и привързаност на дела, не на думи, към тези прословути европейски ценности. "

    И на мен това ми се иска, но САЩ са като тумор...

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    a

    пълно е с червен чугун :)

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    бг имигрант ж САЩ

    Амриканския президент Рузвелт го е казал вече. Цитирам по памет" Америка е ще бъде изправена пред сериозни вътрешни и външни проблеми , поради голямата обвързаност на политиката и икономиката на станата с ВОЕННО-ПРОМИШЛЕНИЯ КОМПЛЕКС". Това ,на което сме свидетели е ,че последните години САЩ търсеха причини за да започнат нови военни конфикти , за които обикновения американски народ и световната общественост плаща. Същото се получава и с разширението на НАТО. Стратегическите интереси на алианса , да бъде коректив , но да не се конфронтира с Русия, са заменени с тясно икономически интереси , свързани с търсене на политически удобни режими, готови да се присъединят към НАТО и решени да изхарчат милиарди $$$ за превъоръжаване. Това , което стана преди 2-3 години В Грузия е доказателсвто на това твърдение. Саакашвили , бе идеалния ГЛУПАК , който да изхарчи $2 млрд. за закупуване на употребявано и вече амортизирано оръжие, използвано в конфликтите в Ирак и Афганистан.
    Това , което трябва да направят европейците е да намалят ролята на САЩ в Европа. Янките не се интересуват от никакви други ценности освен $$$$, цената, на който се плаща от всички членки на НАТО ,влк България , заради договорните им обвързаности.
    Защо цената новото семейно имение на фамилия Буш, което се строй в момента трябва да се плаща с живота на напр. обикновените български войници в Ирак .

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Удовлетворен

    "НАТО съществено отслаби собствената си позиция с незаконната бомбардировка в Югославия - помним взривените сгради в Белград, знаем какво става в Ирак, какво стана в Косово. Така че може би някой има моралното право да учи сега Русия какво е международното право, в какви случаи може и не може да се използва военна сила извън собствената територия, какво е суверенитета на държавите, но това вече определено не е НАТО."
    За съжаление много точно казано...

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    USA

    Глупости!
    За мен бомбардировките бяха напълно оправдани. Сръбските фашисто-комунисти се опитваха да извършат поредния си геноцид и на цивилизование свят(вкл. България) най-после им писна и им пуснахме бомбите. (за Ирак съм съгласен, че беше тъпотия, но там НАТО няма пръст както твърди оня съветски демагог дето гледа тъпо на снимката горе)
    Руснаците са смешни както обикновено...(ама не сериозно...погледнете го тоа...прилича на старшина в 9то районно)

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    ZanzibarHero

    Не прилича на старшина, а на анализатор във външно-разузнаване - Грузинско направление. Най-вероятно е работил там последните 30 години и е възможно още да взима заплата от там. Нещо като анализатор на свободна практика - той и депутат.

    Нередност?
Нов коментар