🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

€вротреска по време на криза

Влизането в еврозоната придоби неочаквана привлекателност

За да вкара Полша в еврозоната, премиерът Доналд Туск ще трябва да се бори не само с икономическите критерии, но и с президента Лех Качински <br />
За да вкара Полша в еврозоната, премиерът Доналд Туск ще трябва да се бори не само с икономическите критерии, но и с президента Лех Качински <br />
За да вкара Полша в еврозоната, премиерът Доналд Туск ще трябва да се бори не само с икономическите критерии, но и с президента Лех Качински <br />    ©  Reuters
За да вкара Полша в еврозоната, премиерът Доналд Туск ще трябва да се бори не само с икономическите критерии, но и с президента Лех Качински <br />    ©  Reuters

Ако единната европейска валута беше компания, в момента акциите й щяха да гонят небесата. Не въпреки глобалната финансова криза, а точно заради нея.

Във време на икономическа турбуленция еврото придоби неочаквана привлекателност за страни, които доскоро пренебрежително го отхвърляха или никак не бързаха да го приемат. Сега обаче влизането в еврозоната започна да изглежда като спасителен подслон сред развихрилата се финансова буря.

Ужилени от рязкото обезценяване на валутите си, понижаването на кредитните им рейтинги и отлива на капитали през последните седмици, политиците в новите членки на ЕС от Централна и Източна Европа започнаха изведнъж да осъзнават цената на това да си извън еврозоната. И започнаха да гледат със завист към Словакия, която от началото на 2009 г. ще стане 16-ия член на еврозоната и това й помогна да остане сравнително незасегната от кризата. Приемането на еврото се превърна в гореща тема и в Дания и Швеция, които само преди няколко години с референдуми отказаха да го въведат.

Донякъде парадоксално най-разпаленият евроентусиаст в момента, изглежда, е Исландия, която дори не е член на ЕС и доскоро не искаше да бъде. След като обаче исландската крона се срина с близо 40%, а страната се озова на ръба на фалита, Рейкявик е на път да направи обратен завой и да се втурне към ЕС и еврото. Исландия никога не е кандидатствала за членство в ЕС, основно заради ограниченията за важния за страната рибарски сектор, които то предполага. Сега обаче дори яростно антиевропейското рибарско лоби започва да смекчава позицията си по отношение на ЕС, коментира Гунар Харалдсон, председател на исландския Институт за икономически изследвания, пред AFP. Според анкета, публикувана в края на октомври във всекидневника Frettabladid, сега близо 70% от исландците подкрепят членството в ЕС и приемането на еврото в сравнение с 48.9% преди година. "Въпросът за ЕС и еврото е пряко свързан с кризата", казва Харалдсон. А Катрин Гунарсдотир, министър на образованието и вицепредседател на управляващата традиционно евроскептична Партия на независимостта, заяви наскоро, че кандидатстването за влизане в ЕС трябва да бъде обсъдено "в близките седмици, а не в близките месеци".

Евроскептицизмът започва да се топи и в Дания - страната, която на два пъти отхвърли единната европейска валута (веднъж през 1992 г., когато датчаните гласуваха против договора от Маастрихт и го приеха едва след като си осигуриха правото да не влизат в еврозоната, и после през 2000 г., когато на референдум 53.2% казаха "не" на еврото). Преди дни премиерът Андерс Фог Расмусен обяви, че започва консултации с опозицията за насрочването на нов референдум (преди изтичането на мандата му през 2011 г.), тъй като финансовата криза ясно е показала, че "страната плаща висока икономическа и политическа цена за оставането извън еврозоната и затова трябва да влезе в нея колкото е възможно по-скоро". Всъщност на практика страната е нещо като почетен член на европейския валутен съюз - датската крона е вързана към еврото, а Датската централна банка обикновено следва лихвените решения на Европейската централна банка с няколко часа закъснение. Така де факто решенията, които се вземат в еврозоната, засягат Дания, но тя няма думата по тях. Същевременно в последните седмици Датската централна банка бе принудена на два пъти да подкрепя кроната, като продава чужда валута и вдига лихвите, и така лихвеният марж с еврозоната стана некомфортно и рекордно широк (2.25%). Натискът върху валутата осигурява на правителството на Расмусен допълнителен аргумент за членство в еврозоната, а най-новите социологически проучвания показват, че над 50% от датчаните вече искат еврото. След като през октомври шведската крона отбеляза рекорден спад спрямо еврото, подкрепата за влизане в еврозоната нараства и в Швеция (42% според последните анкети при 34.6% през май). Фредерик Лангдал от Шведския институт за европейски политически изследвания коментира пред AFP, че за момента дебатът за присъединяване към общата европейска валута в Швеция остава по-тих, защото страната е леко ударена от кризата, но въпросът може да мине на по-преден план следващата година, когато страната ще поеме председателството на ЕС през юни, или ако Дания насрочи референдум и така натискът върху Стокхолм се засили.

Евротреската обхвана и Полша, която доскоро не показваше особен ентусиазъм за бързо приемане на единната валута и дори отказваше да насрочи дата за това, а президентът Лех Качински се изказваше за негативните последици от влизането в еврозоната и настояваше за референдум. Проблемите на съседна Унгария обаче и фактът, че полската злота тръгна надолу в тандем с унгарския форинт, колкото и политиците във Варшава да настояват, че икономическата ситуация в тяхната страна са далеч по-добри, изглежда, отрезвиха политиците. Миналата седмица премиерът Доналд Туск представи амбициозен план за приемане на еврото през 2012 г. и след като го обсъди с президента, обяви, че за пръв път е чул от него думи, които му вдъхват надежда, че политическите пречки пред бързото влизане в еврозоната може да отпаднат. Остава обаче въпросът за покриването на икономическите критерии за влизане във валутния съюз, които може да се окажат още по-голямо предизвикателство по време на криза. За момента Полша изглежда сравнително близо до покриване на тези критерии, но икономисти посочват, че подобно на Унгария Варшава е пропуснала най-добрия си шанс. "Някои централноевропейски държави изпуснаха влака", коментира Витолд Орловски, главен икономически съветник на PricewaterhouseCoopers във Варшава, пред Reuters. "Сега могат само да седнат и да заплачат, че няма да влязат в еврозоната заедно със Словакия през 2009 г."