Зад кулисите на Втората газова война

Какви бяха залозите в спора между Русия и Украйна

След триседмична война Владимир Путин и Юлия Тимошенко сключиха примирие. Засега<br />
След триседмична война Владимир Путин и Юлия Тимошенко сключиха примирие. Засега<br />
След триседмична война Владимир Путин и Юлия Тимошенко сключиха примирие. Засега<br />    ©  Reuters
След триседмична война Владимир Путин и Юлия Тимошенко сключиха примирие. Засега<br />    ©  Reuters

Войните започват, когато правителствата вярват, че цената на агресията е ниска. Ако в началото на газовия конфликт Русия и Украйна са се ръководили от този аргумент на бившия американски президент Роналд Рейгън, в края му вероятно леко съжаляват, че изобщо са го започнали. Защото равносметката показва, че цената на Втората газова война е висока за всички волни или неволни участници в нея - Русия, Украйна и Европа. След битката бойното поле е осеяно основно със жертви и е трудно да се посочат безспорни победители. Както и да се каже със сигурност, че поредната руско-украинска газова драма ще бъде и последна.

Газовият конфликт беше търговски спор

Донякъде. Нищо лично, просто бизнес - така твърдеше в началото Кремъл, а Брюксел, нежелаещ да се намеси, се съгласяваше. Бизнес в спора наистина имаше - и за Русия, и за Украйна в момента цената на газа е жизненоважна. При положение че от началото на тази година "Газпром" купува газ от Туркменистан, Узбекистан и Казахстан на по-високи цени, препродаването му на Украйна за 179.5 долара за 1000 куб.м както досега трудно можеше да продължи. Същевременно и "Газпром", и руският бюджет спешно се нуждаят от средства. Същото важи и за Украйна, която от своя страна трудно може да си позволи да плаща по-скъп газ. "Икономическите причини за конфликта бяха, че "Газпром" искаше да вдигне цените за газа за Украйна до европейски нива, без да промени таксата за транзит, която плаща. Това не устройваше Украйна", обобщи пред "Капитал" Алексей Громов, зам.-директор на руския Институт по енергийни стратегии.

Ако всичко беше само бизнес обаче, спорът между Москва и Киев вероятно щеше да бъде разрешен бързо и нямаше да прерасне в мащабна газова война. Според Андрю Уилсън, експерт по Украйна и постсъветското пространство в Европейския съвет за външна политика, мотивите на Русия и Украйна за влизане в конфликта се промениха с неговото разрастване и залозите за двете страни се повишиха сериозно. Като в игра на покер и двете страни блъфираха с надеждата другият да мигне първи. Само че играта загрубя и продължи прекалено дълго.

"При Русия имаше комбинация от политически и търговски мотиви", коментира Уилсън за "Капитал". "Ясно е, че Кремъл искаше да дискредитира Украйна като транзитна страна, за да прокара алтернативни трасета - газопроводите "Южен поток" и "Северен поток". Другата цел беше да предизвика вътрешно разделение в Киев и да подкрепи своя предпочитан партньор - премиера Юлия Тимошенко, за сметка на президента Виктор Юшченко."

Политическият заряд на конфликта бе подчертан от активната роля на премиера Владимир Путин. Въпреки че "Газпром" е държавна компания, той не е неин директор и пряката му намеса трябва да е разсеяла и последните съмнения, че газовият гигант продължава да е политически инструмент на Кремъл.

Докато мотивите на Москва са сравнително ясни, тези на Киев са по-трудно разгадаеми заради сложната политическа ситуация там, смята Андрю Уилсън. Многобройните лобита, вкопчени в ожесточена битка за влияние, са и една от причините толкова дълго да не може да се стигне до разрешаване на конфликта.

Експертът по енергийна политика от Центъра за стратегически и международни изследвания Робърт Ийбъл синтезира пред "Капитал" стратегиите на двете страни по следния начин: "Русия игра на политика с доставките, Украйна игра на политика с транзита." С други думи, докато Москва се опитваше да извива ръце с врътването на кранчето, Киев разигра транзитния коз. И както обобщи сп. Economist, в опитите си да се дискредитират една друга в крайна сметка и двете се дискредитираха.

Русия е победител във войната

Не съвсем. На пръв поглед Русия постигна това, което искаше - цената на газа за Украйна вече ще бъде пазарна, като същевременно за 2009 г. няма да има повишаване на транзитните такси. Според десетгодишните споразумения, подписани в понеделник от председателите на "Газпром" Алексей Милер и "Нафтогаз Украйна" Олег Дубина в присъствието на Путин и Тимошенко, през тази година Украйна ще плаща газа по "европейска формула" с 20% отстъпка. В замяна на това Москва ще продължи да плаща за транзита на синьо гориво през територията на Украйна към Европа преференциалната такса от 2008 г. от 1.7 долара за 1000 куб.м за 100 км. От догодина отстъпката за Украйна се премахва, а цената на транзита също минава на пазарен принцип.

Всъщност това не е победа за никого, а "разумен компромис", казва Алексей Громов. След като стана ясно, че в подобен комплексен спор с многобройни преплетени частни и политически интереси нито Москва, нито Киев могат да постигнат категорична победа, и двете страни имаха нужда от компромис. И то такъв, който "да не обиди Русия и да не унизи Украйна", по израза на съветника на украинския премиер по газовите въпроси Александър Гудима. "И Русия и Украйна се нуждаеха от спасяващ механизъм, който да им позволи да се оттеглят с чест от невъзможните позиции, до които сами се докараха", коментира Едуард Чоу от Центъра за стратегически и международни изследвания пред BBC News.

Русия наистина постигна част от целите си, но и загуби много. Само щетите за "Газпром" от нереализирани продажби се изчисляват на близо 1.5 млрд. долара. А косвените загуби от накърнения имидж на компанията и на Русия изобщо като надежден газов доставчик са трудно измерими, но значими. Особено в момент на спадащи бюджетни приходи от износа на енергия. В понеделник Путин бе принуден да разпореди руският бюджет за 2009 г. да бъде ревизиран основно и разчетен при над двойно по-ниска цена на петрола - 41 долара за барел вместо 91 долара. Така за първи път от години Русия може да има бюджетен дефицит вместо излишък, а финансовият министър Алексей Кудрин тази седмица предупреди, че икономиката е заплашена от стагнация въпреки високата инфлация.

Същевременно въпреки масираната PR акция, която предприе преди и в разгара на конфликта, Москва така и не успя да привлече Европа на своя страна и да докаже, че вината е изцяло на Украйна. Тринайсетдневната газова блокада принуди дори обикновено спокойната и дипломатична Европейски комисия да реагира рязко и да заплаши и двете страни със съд, а по принцип любезният й и тактичен президент Жозе Мануел Барозу да заяви, че Украйна и Русия заслужават по-малко доверие от някои африкански държави. "Дълги години съм бил посредник при преговори, включително по африкански въпроси. За първи път виждам систематично да се нарушават споразумения. Газът, идващ от Русия, не е сигурен. Газът, идващ през Украйна, не е сигурен. Това е обективен факт", заяви видимо потресеният Барозу и отсече: "Няма да забравя това."

Като най-големия губещ анализаторите единодушно определят Украйна. Доскоро растящата й с близо 7% годишно икономика е повалена от глобалната криза. Украинската хривна загуби близо 40% от стойността си спрямо долара в последните месеци, индустриалното производство се е сринало с една трета, инфлацията гони 20%, а прогнозите сочат, че тази година икономиката може да се свие с 5%. По-скъпият газ (според Тимошенко средната цена за 2009 г. ще бъде 228.8 долара, според "Газпром" - 280) ще влоши допълнително и без това трагичната ситуация.

В дългосрочен план обаче Украйна ще спечели от прозрачното и предвидимо формиране на цената на синьото гориво и елиминирането на сенчести посреднически компании със съмнителни интереси като "РосУкрЕнерго", през която минаваха досега доставките на руски газ. Цената вече ще се определя на базата на стойността на петрола, както в цяла Европа. "Така се вади политиката пред скоби, премахват се възможностите за посредници и за корупция и се снижава рискът от срив на доставките", коментира за "Капитал" Володимир Омелченко, главен експерт "Енергийни програми" в украинския изследователски център "Разумков".

Няма да има повече руско-украински газови блокади

Може би. След подписването на десетгодишни договори за доставки и транзит на газ през Украйна Путин и Тимошенко побързаха да обявят, че това слага край на вече превърналите се в неприятна новогодишна традиция газови войни. Оптимизмът им обаче не се оказа заразителен. "Русия още има имперски синдром, а Украйна - неефективна политическа власт. Рискът от нов конфликт не е изключен", смята Омелченко.

Икономическият крах на Украйна също предвещава проблеми. Наистина в новите договори има предвидена санкция, ако Киев отново започне да трупа задължения към "Газпром" и откаже да плаща - тогава отстъпките ще бъдат премахнати и се преминава незабавно към пазарна цена и едномесечно предплащане на доставките. Въпреки това Робърт Ийбъл се съмнява, че договорът ще сложи окончателен край на проблемите между Русия и Украйна просто защото Киев трудно ще намери средства. "Когато дойде декември 2009 г. и Украйна дължи 2 или 2.5 млрд. долара за газа на Русия, ако сте на мястото на Русия, какво правите? Казвате: платете или ще ви спрем доставките. И така се започва отново."

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    com_marques avatar :-P
    Comandante Marques
    • - 1

    догодина - трета газова, последвана от ядрена.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    CAPITALIST

    дедо иване ,аиде громи империализма ,ти си ,кажи как русия има черният хайвер на енергетиката,как рашките разбиват на пух и прах отцепниците ОТ ОНД,ама сигурно още не си се върнал от дневна смяна на пазач в някое предприатие

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-P
    дедо Иван

    CAPITALIST-чето на деди, няма нужда да гормя никого, който трябва сам се громи! А че тгазът е черният хайвер на енергетиката това и котките го знаят (с изключение на някои CAPITALIST-чета).
    --------------------
    А на любителите политици в Украйна наистина го нахендриха тази година ще платят средно едно 4 млрд. доларци повече от миналата! А догодина ще видим!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    nemo

    е и?!

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    CAPITALIST

    дедо ,ти се появи,закъсняваш да не си работил до късно или оперативката с колегите от ОФ ,пак сте обсъждали международното положение,а относно украинците ме боли .... колко ще платят само едно искам рашаните да получат колкото се може по малко щото ,когато се замогнат почват да се месят където не им е работа,а сега няма да се опитват да завземат съседите си и нас, ще спасяват пожара в страната си щото с тези ниски цени на нефта са тръгнали по пътя на сесесерето.а не бъди сигурен щото ако се запазят тези цени на нефта ,а те на вероятно ще са на това ниво ,че украйна ще плати 4миларда повече щото или ще плати пак толкова или по малко ,най вероятно 180$ за 1000 кубика капитализирана цена за 2009 ,и я коментирай изказването на твоя приятел Р.ОВч. чЕ склучил договора с примка на шията

    Нередност?
  • 6
    x_x_x avatar :-|
    Х X X


    Едно заглавие по повод на газовата война:

    "Експорт на Контра-революция"

    точка

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-P
    дедо Иван

    Е CAPITALIST -чето № 5 на деди, някои и работим, не всичките хора в България клечат пред екрана, нали?
    Някои трябва и да работят щото иначе екрана става черен.
    А що се отнася до обичането намери си някое млада весела гимназистка, луничава рижава (създават страхотна атмосфера а и са леко комплексирани), и нея обичай, например като тази http://photo-cult.com/showpic.php?aut=urbangrey&amp;id=125915 верно преди години беше гимназистка но дава представа!
    -------------------------
    А на Русия твоята любов и омраза грош цена, тя не знае че въобще съществуваш! А виж газЪт е с пари, като сиренето ама по скъпо!

    Нередност?
  • 8
    balkando avatar :-|
    балкандо
    • - 1
    • + 1

    Що ли ми се струва, че твърде много се цитират украински и американски източници. Няма лошо, но така статията изглежда наклонена. Лично за мен е твърде интересно, имат ли американски фирми интереси в украинските газопроводи ? Представяте ли си какви "газови войни" ще се заформят, ако транзитът на газ между Русия и ЕС, стане зависим от САЩ ? Лично моето мнение е, че ЕС и Русия са най-заинтересовани от пресичане на проамериканските уклони сред украинските политици. Иначе всеки спор между Русия и Украйна, или между Русия и САЩ, или между ЕС и САЩ, ще води до ситуации като следновогодишната.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    ppq

    Номер 8 е праж. статията е мнооого едностранна. Никъде не се вижда точката на Русия. Да не говорим колко грешно са изразени загубите и печалбите на страните в конфликта. А и наистина не се споменава за американския интерес

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Miro

    Ленин, Сталин,Димитров...
    Дедо, вече сме 2009... и сме в Европейския съюз не в СССР.

    Нередност?
Нов коментар