Минало неразделимо?

Русия заключи историята си, което със сигурност ще й донесе нови проблеми с Източна Европа

Освободители, окупатори или помощници в отхвърлянето на един и налагането на друг тоталитарен режим? Червената армия е в основата на историческите спорове в бившия комунистически блок.<br />
Освободители, окупатори или помощници в отхвърлянето на един и налагането на друг тоталитарен режим? Червената армия е в основата на историческите спорове в бившия комунистически блок.<br />
Освободители, окупатори или помощници в отхвърлянето на един и налагането на друг тоталитарен режим? Червената армия е в основата на историческите спорове в бившия комунистически блок.<br />    ©  reuters
Освободители, окупатори или помощници в отхвърлянето на един и налагането на друг тоталитарен режим? Червената армия е в основата на историческите спорове в бившия комунистически блок.<br />    ©  reuters

Сергей Наришкин е зает човек. Ръководителят на президентската администрация на Русия има предостатъчно задачи тези дни - освен поста си в Кремъл той съвместява участие в комисията за борба с корупцията, комитета по подобряване на външния имидж на страната и от май оглавява "Комисията за борба с опитите за фалшифициране на историята във вреда на Русия".

Общото между трите (освен Наришкин) е, че по един или друг начин те се стремят да поправят негативния образ, който стана толкова типичен за Русия в последните години. Другото общо е, че и за трите все още не е ясно доколко ефективни са и как точно процедират. Ако се съди обаче по последната комисия, която Наришкин оглавява - тази за защита на историята - Москва отново ще има сериозни проблеми с инструментите, които е подбрала за целта. Заради неясната си задача, политическия натиск и агресивни методи, комисията рискува вместо да затвори пропастта между Русия и съседите й, да я направи още по-широка.

Има ли монопол върху истината?

От тази седмица 23 август вече е международен ден за възпоминание на жертвите на сталинизма и нацизма. Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) реши да приравни двата тоталитарни режима в декларация въпреки протестите на Москва. Денят е избран заради подписването на пакта "Рибентроп-Молотов", с който Сталин и Хитлер де факто разпределят помежду си части от Европа. Съгласно указа на руския президент Дмитрий Медведев от май, с който бе създадена комисия за защита на руската история от фалшификации, ОССЕ би трябвало да е заплашена от дипломатически санкции от страна на Русия.

Руският президент дотолкова се разгневи от "все по-жестоките, зли и агресивни фалшификации" на историята на XX век, че по време на видеообръщение в блога си по случай Деня на победата във Втората световна война заяви, че сформира специален орган за борба с това явление. Комисията трябва да обобщава и анализира информацията за такива случаи, които "намаляват международния престиж на Русия" и да разработва стратегия за противодействие. Зад идеята на Медведев стоят няколко фактора.

Първият е дълбокото искрено възмущение на Москва от реториката на западните страни, които според нея преосмислят ролята на СССР в борбата с фашизма. Като последен пример за това послужи отбелязването на годишнината от десанта в Нормандия миналия месец, където от присъстващите държавни глави на САЩ, Великобритания, Франция и Канада, единствен Барак Обама отбеляза с едно изречение руското участие във войната. По думите на историчката Наталия Нарочницка, която е в състава на комисията, днес в Европа отношението към войната става обект на пропаганда. "Парадоксално е, че дори по време на Студената война никой не отричаше огромната роля на СССР в победата. Няма да се учудя, ако следващото поколение в Европа не знае кой с кого е воювал и си мисли, че всъщност демократичните страни са се борили с две тоталитарни чудовища, които са искали да си разделят света", каза тя за "Капитал".

Руският политически елит дълбоко не приема приравняването на нацизма и комунизма, а така отговаря и на исканията на руснаците - според 87% от тях победата на СССР е най-важното събитие на изминалия век. Това контрастира с декларации като приетата от ОССЕ. "Проблемът е в това, че нашият основен конструиращ мит е Втората световна война", казва пред "Руский журнал" историкът от Руската академия на науките Алексей Милер. "Ние изобщо не можем да поговорим за това кое е истина и кое не в този мит. За нас всички, които са победили фашизма, са герои - и онзи, който бягал с винтовка към немците, и онзи, който е стоял зад него и го разстрелвал, ако се обърне."

Кремъл явно се дразни и от онова, което руснаците разглеждат като ревизиране на историята в бившите съветски републики като Украйна, Грузия и балтийските държави. Такъв е например спорът с Киев за т.нар. Голодомор през 30-те години. Русия не е съгласна с украинското настояване, че това е етническо прочистване от страна на Сталин, и твърди, че има стотици хиляди руснаци, казахстанци и др. народности, които също са загинали от глад в Поволжието, Кубан и Северен Казахстан вследствие на нарочните действия на болшевишкия режим. Балтийските искания за компенсации за руската окупация и прославянето на местни военни части (някои от които свързани с нацистките СС), също вбесяват Русия - дотолкова, че през Думата в момента се прокарва закон, който може да криминализира всеки опит за разглеждане на действията на участниците в антифашистката коалиция като престъпни. Той предвижда между 3 и 5 години затвор за "реабилитация на нацизма" и всякакви дипломатически мерки - от изтегляне на посланици, до икономическа блокада - срещу държави, оспорващи ролята на СССР във войната.

Мечешка услуга

Мотивите на Русия заслужават внимание, но методите й задушават диалога вместо да го насърчават. "С такива методи, уверен е политологът Игор Зевелев, ръководител на московския клон на фонда "Макартър", надали ще успеем да изменим каквото и да било в съзнанието на хората." Според него вместо за "фалшификации" е по-добре да се говори за "двойствена интерпретация" на някои събития, като е добре те да се посочат конкретно.

Съставът и мандатът на комисията на Наришкин също извиква съмнения. От 28-те членове само четирима са историци, а останалите са предимно чиновници в различни министерства, включително хора от службите за сигурност и разузнаването. "Трудно е да си представим как технически ще работи тази комисия, на какво ще се основава и какви пълномощия ще има", коментира пред "Капитал" Константин фон Егерт от Центъра за политически изследвания "ПИР". Широко определеният й мандат според Зевелев може да съблазни чиновниците да регулират историческите изследвания в Русия. "Няма такива признаци засега, но аз се безпокоя", заключава той. Други са далеч по-директни. "Ако свободното търсене на истината се постави под забрана, за което свидетелства този указ, то се връщаме към времето на сталинизма", заяви за "Независимая газета" директорът на Центъра за изучаване на Русия Игор Чубайс.

Погледнато отвън, поведението на Русия ще има допълнителен отблъскващ ефект за страните от Източна Европа. Много от тях, включително балтийските републики, най-вероятно няма да се откажат от термина "окупация", а мнозинството от хората между Черно и Балтийско море отдавна виждат края на Втората световна война като начало на друг тъмен период в историята си. "Да се разделя едното от другото е не само невъзможно, то е некоректно исторически", казва доц. д-р Лъчезар Стоянов, специалист по нова история от Нов български университет. "Червената армия е победител над нацистка Германия, но зад нея идва друг тоталитарен режим, който е наложен в Източна Европа със щиковете на тази армия. Не зная как може да има взаимно обсъждане на тези събития на базата на предварително зададена политически теза." Това, което създаването на тази комисия прави, според него, е да налага политически декрети върху историята, криминализирайки опитите за друг поглед върху събитията - познат похват от не толкова далечно минало.

Добре затворени архиви

Русия всъщност има далеч по-приемливи пътища към обсъждане на този болен въпрос в тази част на Европа. С Полша например, въпреки непрекъснатите скандали, е създадена съвместна историческа комисия, която разглежда най-острите противоречия от близкото минало, включително трагичния епизод с клането в Катин, където съветската армия избива цвета на полската нация. Подобни комисии могат да бъдат съставени и с други държави, но те трябва да бъдат придружени от облекчаване работата на историците - например с повече достъп до руските архиви. Мнозина руски, а и чуждестранни историци са на мнение, че работата с архивите на бившия СССР е все по-затруднена от властите. Доц. Стоянов, който е работил с тези архиви в Москва през 1995, 1997 и 1999 г., споделя, че всеки път достъпът е ставал все по-труден. През 2004 г. пък беше приет нов закон, който допълнително затръшна вратите пред документите от съветско време. Сега комисията на Наришкин може да решава до кои страници от миналото ще имат достъп историците. Това ще засегне и България, твърди Стоянов, защото при евентуално създаване на съвместна комисия като тази в Полша, е възможно да се вадят само документи, подкрепящи определена гледна точка.

Така още преди да е започнала работа, комисията за защита на историята заплашва да задълбочи, вместо да затвори, пропастта между Русия и бившия соцблок. И да направи още по-трудна другата задача на Наришкин - тази за подобряването на имиджа на Русия.

По темата работи и Наталия Бурлинова, Москва

165 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 72
    • + 19

    Не знам, не знам, някой рови където не трябва и ще изкопае точно каквото не трябва!
    Протестантската демокрация си завира гагата в задният двор на Русия и ще създаде проблеми, и на себе си и на другите, нещо като в Иран днес....
    -------------
    ама ум царува, ум робува, ум патки пасе.....

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Добре облечен бизнесмен
    • - 18
    • + 76

    Боби 1945, явно си израснал в тъмната част на миналото хилядолетие и все още не си се излекувал от сраха. Той е в главите на всички които помните онази епоха с носталгия. Докато не се направи хладнокръвна дисекция на всички събития от миналия век (което не може да се случи докато има живи съвременници), всичко ще си остане една голяма пропаганда. Яд ги било руснаците че изкарват зверствата на Сталин. По скоро трябва да ги е срам. Както немските дипломати поднасят цветя през гробовете на загиналите в борбата срещу хитлеристка Германия, когато ходят на официално посещение, така трябва да правят и "другарите" Путин и Медведев. Сталин е виновен за повече смърт отколкото Хитлер и за това малко хора могат да спорят. А че са победили във войната е по скоро въпреки този диктатор а не благодарение на него. Пак го казвам, Русия е една тъжна държава с грозно минало и както се очертава с все толква грозно бъдеще. Жалко че и нас са повлекли по този път.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-P
    Re:Добре облечен бизнесмен
    • - 58
    • + 18

    "Сталин е виновен за повече смърт отколкото Хитлер и за това малко хора могат да спорят."
    Е аз го оспорвам. И те моля да посочиш довод който да те подкрепи. Постни някой линк, има гугъл, пробвай се.
    А и дано не се обиждаш, но май си някаква врачка щом може да виждаш напред в бъдещето.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Rusnak otdavna bulgarin.
    • - 3
    • + 84

    Русия е прекалено необятна тема. Едно е сигурно... отделния човек там никога не е бил ценен. Външната им политика винаги е била по-важна от социалната. Средно статистическия руснак абсолютно винаги е бил зле материално. И при монархиите и след това, а и днес.

    Нередност?
  • 5
    cons avatar :-|
    conservoir
    • - 14
    • + 34

    Защо се коментира ролята на руския народ във ВСВ ? Тя е огромна, да - това е така ! много страдаха горките, но колкото от хитлер, толкова и от Сталин.
    Въпросът за сталинисткия режим е съвсем отделне и не бива да се смесват. Руснаците са промити мозъци до един ! Казват на черното бяло, като им кажеш че черното не е бяло, те ти отговарят - ама то и червеното не е бяло. Никаква здрава логика няма в общественото и политическото мислене на тези хора. Уви...

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 51
    • + 16

    Какън Сталин, какви пет лева? Сталин се капична на 04-05.03.1953 преди 56 години... Руският народ си е руски народ, хубав лош не ви калесват да се жените за него, нали? Като не ви харесва не се завирайте в Русия!
    Да ама Не.....
    ------
    Проблемът е че пишман демократи от протестантски тип искат да поучават и същевременно и да "поескплоатират" руските хора, а и много от държавите от задният двор на Русия. За целта организират недодялани "цветни" революции, учат хората как да ивеят и ред подобни глупости.
    Понеже не им се отваря парашута сега го усукват на "висше" ниво търсят някаква тяхна "историческа истина" .... която видите ли им пречат да "постигнат", историята си е история..... историята се прави не се човърка...
    ------
    Ако се отнасят прилично и коректно с Русия (за нея говорим в случая) но се отнася и за Китай, Ирак, Иран и ........ проблемите ще са по малко, ако си карат както знаят чака ги Тянанмън № 2,3 и т.н. Доскоро изглеждаше че Обама мама е наясно по въпроса, след Иран не съм толкова сигурен, но ще видим ....
    "Елементарно Уотсон...."

    Нередност?
  • 8
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 7
    • + 30

    До #3:
    Искаш линк , ето ти линк:

    http://forum.boinaslava.net/archive/index.php?t-5580.html

    Но другарю #3 , преди да говорим за жертвите през времето от управлението на Сталин , трябва да се уточним за няколко важни неща:
    1. За жертвите на комунизма или за жертвите от управлението на Сталин , ще говорим?
    2. Като сравняваме количествено размера на жертвите на хитлеризма и сталинизма , само в пределите на Германия и Русия ли , трябва да се ограничаваме?
    3. Какво ще кажеш за жертвите на комунизма в такива "свободни" страни като
    Китай , Камбоджа , Сев.Корея , Куба , страните в Източна Европа преди 1989г.?
    4. Педполагам , че ти е известно , че Сталин в областта на държавния терор е само един чирак в сравнение с кръвожадното джудже - Ленин.
    А пък Хитлер е един доста посредствен ученик на Сталин.
    Бих искал да те попитам , известно ли ти #3 , 20-ти Юли , какъв празник е в Германия?

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    111
    • - 10
    • + 37

    Много ,Много ама Много пъти съм го казал и пак ще го повторя: ИСТОРИЯТА СЛЕД 9 СЕПТЕМРИ 1944 Е ЕДНА ГОЛЯМА КОМУНИСТИЧЕСКА ЛЪЖА или както казваше баба ми - лъжни с косме!!!!!!!!!!!! Дядовците ми са участници във войните и какво ми разправяха да ти настръхнат косите , да не говорим за НЕВИННО избитите Българи след 9 септемри , без съд и присъда и заровни в ями , ровове така че и до днеска близките не могат едни цветя да сложат да се поклонят пред тези хора.

    Нередност?
  • 10
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 11
    • + 15

    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Европа приравни стлинизма с нацизма

    03.07.2009 г. 14:41 ч.


    Парламентарната асамблея (ПА) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) прие на заседанието си във Вилнюс оспорвана резолюция, с която приравнява сталинизма с нацизма, съобщават руските медии. Според изданието "Russia Today" мнозина виждат в този акт явна атака срещу Русия.
    В документа, предложен от делегациите на Литва и Словения, се твърди, че народите в Европа са пострадали тежко от два тоталитарни режима - на нацистка Германия и на сталинисткия Съветски съюз. И двата режима са осъществили геноцид и престъпления срещу човечеството.


    Tекстът на документа не е достъпен и до този момент на интернет-страницата на ПА на ОССЕ, но според руските информационни агенции в него се посочва, че трябва да бъдат преустановени възхваляването на съветското минало и опитите за фалшифициране на историята.
    В документа се призовава страните членки на ОССЕ да обявят 23 август за Ден за почит към паметта на жертвите на сталинизма и нацизма. На тази дата през 1939 г. нацистка Германия и съветска Русия подписаха пакта "Молотов-Рибентроп", с който си поделиха Европа.



    Резолюцията бе приета въпреки острите възражения на Русия. Москва обвини западните държави, че се опитват да фалшифицират историята и омаловажават жертвите, направени от Съветския съюз за разгрома на нацистите. Срещу резолюцията се обявиха и гръцките комунисти, както и представители на френската левица.
    Това не е първата резолюция на европейска институция срещу комунизма, припомнят агенциите. През 2006 г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие документ, с който се осъждат престъпленията
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

    Нередност?
Нов коментар