Меденият месец на Папандреу

Новото гръцко правителство ще трябва спешно да решава тежки политически и икономически проблеми

Reuters    ©  Reuters

Традиционните сто дни толеранс към всяко ново правителство е лукс, с който новият гръцки премиер Георгиос Папандреу най-вероятно няма да разполага.

Убедителната победа на ПАСОК на изборите на 4 октомври определено е триумфално завръщане за партията, която след падането на диктатурата в Гърция е била на власт повече от всички останали. Ветераните социалисти обаче не отпразнуваха победата с бурни тържества, защото са наясно, че търпението на все по-обедняващия електорат е на изчерпване. Както образно обобщиха медии и анализатори в Гърция след изборите, за новия кабинет на социалистите в Атина и за премиера Папандреу меден месец няма да има. Икономиката на страната е в сериозна рецесия заради световната криза, бюджетният дефицит вече доближава 10% от БВП (според управителя на Гръцката централна банка Йоргос Провопулос), а външният дълг е на опасно високи нива от доста време. В предизборната кампания Папандреу обеща, че държавата ще налее спешно в икономиката 3 млрд. евро под формата на стимули - доста спорен ход в момента, когато повечето правителства в света обсъждат как да спрат насърчителните програми и още по-спорен в случая на Гърция, тъй като кабинетът в Атина няма откъде да извади тези пари, освен ако не вземе нов заем. От друга страна, Папандреу ще трябва много бързо да удовлетвори поне частично

Очакванията на избирателите

за подобряване на жизнения стандарт, ако не иска да го сполети съдбата на предишното правителство, което в продължение на година бе изправено пред постоянни граждански протести. Избирателната активност на тези избори беше по-ниска (с около 4%) в сравнение с последния парламентарен вот от 2007 г., което вероятно отразява негативната нагласа на гърците. Сигурен индикатор за недоволството на обществото е и нарастващата популярност на радикални политически сили като популисткото дясно движение ЛАОС и неонацистката група "Златна зора".

Папандреу предпочете по-малоброен и по-гъвкав формат на кабинета, като включи предимно технократи и не толкова много политически фигури. Като директна последица от бунтовете от миналия декември и натрупаното оттогава негативно мнение за полицията, вътрешното министерство беше преименувано на Министерство на гражданската защита и ще поеме надзора над полицията и цивилните институции за защита. Открито бе и ново министерство - на околната среда. За това имаше силен натиск след разрушителните горски пожари от последните три години.

Въпреки това прекрояване, новата администрация я очакват тежки предизвикателства. "Със сигурност съставът на новото правителство с новите лица и толкова много жени в него е добра новина. Но все пак никой не е забравил, че ПАСОК последно бяха на власт 20 години - период, когато корупцията стана структурна част от политическия живот в Гърция. Мисля, че ги очакват нелеки четири години", коментира за "Капитал" политическият анализатор Марина Петропулу. Лавирането между интересите на бедните и средната класа и търсените от бизнеса и чуждите кредитори ограничения на разходите ще е трудна задача за социалистите. "Ще изчакам да видя какво ще стане, но се съмнявам някоя от големите партии да ни помогне да се справим по-добре на трудовия пазар", каза пред "Капитал" 26-годишната Христина Василаки, която е безработна вече шест месеца. "Отказах се от ходенето на кино и театър или по други места, където обикновено ходят хората на моята възраст. Смятам, че трябва да имам по-качествен живот", не крие разочарованието си тя.

Настроенията на гърците, които масово гласуваха за ПАСОК и по-малките леви партии с надеждата за по-справедливо разпределение на ресурсите обаче рязко контрастират с мнението на председателя на Търговската камара в Атина Костандинос Михалос. "ПАСОК трябва много да внимава при вземането на решения, които засягат отношенията между работници и работодатели. Залогът е избягването на каквито и да било сътресения в производството. Всички трябва да са наясно, че само укрепването на предприятията, производството и конкурентността ще ни позволят да контролираме ефективно безработицата", каза Михалос в приветствената си реч към новото правителство. Освен да намери отговор на тези проблеми, Папандреу ще трябва да удовлетвори и европейските си партньори. В Брюксел новия министър на икономиката Йоргос Папакостадину го очакват

Тежки преговори

за бюджетния дефицит и дълга на Гърция. Спешната нужда от нови фискални разходи допълнително усложнява картината. Правителството ще трябва да осигури около 5 млрд. евро за покриването на дефицита на социално-осигурителната система, а в сектора на образованието предстоят доста скъпи реформи.

В същото време на политическата сцена ще има още сътресения. "Нова демокрация" беше изхвърлена от властта със съкрушително поражение (над десет пункта по-малко от ПАСОК) и отбеляза един от най-ниските изборни резултати в историята. В следизборната нощ в конгресния център "Сапейо" в центъра на Атина, където лидерите на политическите партии традиционно се събират след края на изборния ден, вече бившият премиер Костас Караманлис пое пълната отговорност за провала и подаде оставката си като водач на партията. В същото време битката кой да наследи лидерския пост в партията вече започва - важен детайл в тази посока от изборната нощ бе присъствието на бившия министър на външните работи Дора Бакуяни край Караманлис. ''Нова демокрация" навлиза в един от най-лошите си периоди. Дори да изберат силен лидер, ще отнеме доста време, докато отново са в състояние да поемат предизвикателствата на управлението", смята Марина Петропулу, а това означава шанс за ПАСОК да се задържат по-дълго във властта.

Силният мандат (160 депутати в 300-местния парламент) дава на партията поне краткотрайна отсрочка срещу общественото недоволство. Ако социалистите обаче не са на нивото на очакванията към тях, това може да доведе до доста сериозни сътресения в сегашния двупартиен модел на управление. Както обобщава Силвия Поджоли, старши кореспондент на National Public Radio: "Тази политическа система, доминирана от две династии, е тясно свързана с проблемите на хронична корупция и непотизъм. Тя отблъсква хората от политиката и засилва апатията на младите поколения. Това е тежък период, който много лесно може да стане и опасен".

По темата работи и Цветелина Манолова

Гърция отново поглежда навън

Бутилки с шампанско тези дни отвориха турците в Истанбул и Анкара, които се зарадваха не по-малко от гърците на изборната победа на Георгиос Папандреу в Гърция.

Тази радост не е случайна - след периода на откровен национализъм по време на управлението на консервативната дясна партия "Нова демокрация" очакванията Гърция да стане по-отворена за външния свят са до голяма степен реалистични с идването на власт на новия кабинет в Атина. Това ще е още едно предизвикателство за Папандреу, който ще трябва да се докаже и като интернационалист. Знаците за сериозна промяна във външния курс вече са налице - първата честитка за новия премиер дойде от президента на САЩ Барак Обама, а анализаторите веднага приеха това като сигнал, че Атина твърдо се завръща в американската сфера на влияние. Особено след като Папандреу се зарече да преразгледа договорите с Русия за строежа на петролопровода Бургас - Александруполис, които според него облагодетелстват предимно Москва.

Отварянето на Гърция най-вероятно ще донесе сериозни промени и на Балканите, особено в отношенията с Турция, за подобряването на които Папандреу преди време имаше солидни заслуги като външен министър и които през последните години доста се влошиха. "Папандреу ще се опита да продължи тази линия и при сегашното управление. Ще се опита да подобри отношенията между Турция и ЕС", коментира за "Капитал" експертът по външна политика Василис Данелис. Според него Атина ще насърчава по-активно и преговорите между гърци и турци за обединението на Кипър, но това няма да донесе сериозен прелом в процеса, тъй като Папандреу няма възможности за маневриране. С положителни очаквания към новия гръцки кабинет поглеждат и в Скопие, където премиерът Никола Груевски не крие надеждите си, че с Папандреу може по-лесно да се постигне компромис в спора за името. Повечето анализатори обаче са на мнение, че новият гръцки премиер е с вързани ръце, след като миналата година Гърция блокира влизането на бившата югорепублика в НАТО, а Скопие изостри до крайност риториката. "Растящата конфронтация между славяно-македонците и албанците в БЮРМ най-вероятно ще промени кардинално приоритетите и позициите на всички страни в спора. Това заплашва да се превърне в най-сериозния проблем за региона, а решението му съвсем не е само в гръцки ръце", смята Данелис.

Продължението на династията



Едва ли има друга фамилия в Гърция, която толкова силно да е обвързана с властта в страната, както семейство Папандреу. Георгиос Папандреу е третото поколение премиер. Дядо му Георгиос е бил начело на две правителства, а баща му Андреас след продължителен период на изгнание в САЩ, където е роден и новият гръцки премиер, става министър-председател през 1981 г. Георгиос-младши, на когото често се подиграват, че не може да говори гръцки, влиза в политиката през същата година. Става министър на външните работи в кабинета на Костас Симитис, когото наследява като лидер на социалистите през 2004 г. "Ако политическия живот в Гърция се развиваше по нормален начин, аз никога нямаше да вляза в политиката", призна наскоро пред медиите Папандреу и не скри, че основното предизвикателство за него е да промени политическата реалност в страната. Решението му да се откаже от практиката за назначения в държавата на партиен принцип вероятно е крачка към осъществяването на тази цел.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Оранжериен
    • - 1

    Не виждам друг изход, освен да свикат една "Конференция на донорите" по примера на Бангладеш, Етиопия и Мексико, на която целият им държавен дълг от 400 милиарда евро да бъде опростен. Но дори това да стане, на следващия ден няма кой да им даде нови заеми, а те на това са свикнали.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Веселин
    • - 2

    Благодаря за статията, много интересно четиво. Много е интересно какво се случва в съседните нам държави, като се има предвид че сме горе-долу на едно и също дередже. В тази връзка, много ми е любопитно да науча повече за: "...все по-обедняващия електорат". Защо гърците обедняват СЛЕД влизането си в ЕС. Какви изводи можем да си направим ние и как може да избегнем тяхните грешки?

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    ЛАВРАКИС СТАВРАКИС
    • - 1
    • + 2

    ГЬРЦИЯ Е ШАМПИОН ПО НАЙ-МНОГО УСВОЕНИ ОТ ЕС И ЕВРОФОНДОВЕТЕ СРЕДСТВА -8,5 МИЛАРДА ЕВРА ЗА ТАЯ ГОДИНА

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    медено казан4е

    Преди изборите говореха, че имали всички шансове да спазят изискванията на ЕЦБ за дефицит < 3%. Оттогава новините се надпреварват една друга, с колко ще бъде ревизиран нагоре. 4 %, 5%, съмнения за 6%, не може би дори 7%, последни данни 8%, евростат ги коригирал на 9%...Днес Катимерини за пръв път намеква за 14% и ако работим с математическа итерация, като нищо ще го откинат на едно 20% дефицит, догодина 40% и по-догодина Лондонски комитет на кредиторите.

    According to the central bank and various Finance Ministry sources, this year’s budget deficit may exceed 10 percent and even be as high as 14 percent of GDP.


    http://www.ekathimerini.com/4dcgi/news/economy_1KathiLev&xml/&aspKath/economy.asp&fdate=12/10/2009

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    пападокоплус

    СЛЕД ГОЛЕМИТЕ БУНТОВЕ И БЕЗРЕДИЦИ вГРЬЦКАТА СТОЛИЦА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА БАНКОВИ АВОАРИ В ШВЕЙЦАРИЯ -кьдета публична тайна е че са видни грьцки корабособственици магнати и политици СЕ ПРИНУДИХА ДА ИНВЕСТИРАТ СРЕДСТВАТА ИЗНЕСЕНИ ТАЙНО ОТ ГЬРЦИЯ И ВЬРНАТИ ОБРАТНО КАТО ЕВРОСФОНДОВЕ КАТО ПОТОЗИ НАЧИН НАЛЯХА СТАРИ-СВЕЖИ ПАРИ ВИКОНОМИКАТА И ПОТУШИХА ВГОЛЯМА СТЕПЕН НАРОДНОТО НЕДОВОЛСТВО ЗА УЖАС ИЯД НА ШВЕЙЦАРСКИТЕ БАНКЕРИ -КОТО ИТАЗ ГОДИНА СА НА ЗАГУБА И ЩЕ ОТЛОЖАТ НЯКОЙ ОТ ТЯХ ГОНКИТЕ ИРЕГАТИТЕ В АВСТРАЛИЯ-ВСЕ ПАК КРИЗА Е

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    пападокоплус
    • + 1

    СЛЕД ГОЛЕМИТЕ БУНТОВЕ И БЕЗРЕДИЦИ вГРЬЦКАТА СТОЛИЦА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА БАНКОВИ АВОАРИ В ШВЕЙЦАРИЯ -кьдета публична тайна е че са видни грьцки корабособственици магнати и политици СЕ ПРИНУДИХА ДА ИНВЕСТИРАТ СРЕДСТВАТА ИЗНЕСЕНИ ТАЙНО ОТ ГЬРЦИЯ И ВЬРНАТИ ОБРАТНО КАТО ЕВРОСФОНДОВЕ КАТО ПОТОЗИ НАЧИН НАЛЯХА СТАРИ-СВЕЖИ ПАРИ ВИКОНОМИКАТА И ПОТУШИХА ВГОЛЯМА СТЕПЕН НАРОДНОТО НЕДОВОЛСТВО ЗА УЖАС ИЯД НА ШВЕЙЦАРСКИТЕ БАНКЕРИ -КОТО ИТАЗ ГОДИНА СА НА ЗАГУБА И ЩЕ ОТЛОЖАТ НЯКОЙ ОТ ТЯХ ГОНКИТЕ ИРЕГАТИТЕ В АВСТРАЛИЯ-ВСЕ ПАК КРИЗА Е

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Веселинка
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "Веселин":Гърците са обеднели след влизането в ЕС??? Това е толкова смешен коментар, че чак не може да мине за тъп...

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Γιώργος Παπανδρέου
    • + 1

    Οι άνθρωποι, ξέρετε είστε θυμωμένη; Είμαι εδώ και να γίνει πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, sre αφήσατε εμένα που κατέχει το νομοσχέδιο. Μετάβαση δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού, σκατά ... προκάτοχοί μου προσπάθησα να χάος με μεγάλη τεμαχισμού, αλλά για να δούμε αν κατάφερε να ξεπεράσει την πρόκληση.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    dost
    • + 1

    Aferim komşuya, hep düşman olacak değiliz ya, arasıra dost olalım, hepimiz kazançlı çıkalım.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-P
    бай ганю
    • + 1

    Тази вЕСЕЛИНКА да не е паднала от марс бе джанъм!?Ами я иди се поразходи из Урумско(Гърция)ма веселинке!!!Похортувай с дунята(хората)там !Поразгледай обстановката!Народа там обедня ама не е така беззащитен като тъдява!Познавам аз един чико АТАНАС от Като Пороя(Горни Порой)който е бил тютюнев експерт и цял живот е отглеждал с бабичката си тютюн!Сега е пенционер(считай РЕНТИЕР)не ХРАНТУТНИК на държавата!Та този бай ТАНАС има земя която е садил с тютюн ама и там както тука тютюна няма перспектива.Та държавата де му отпуска кредити да засади земята си с МАСЛИНИ и КАЛИНКИ(нарове)!Да ама 12 г.този бай ТАНАС ще получава помощи от гръцката държава в размер на доходите които е получавал като тютюнопроизводител!!!Ха сега РИПНИ веселинке!!!Къде са БЕЛИТЕ па макар и БЕДНИ държави КЪДЕ сме ние с НАШТЕ КОДЖАБАНДЮГИ!!!???Дето що можаха еврофондове УКРАДОХА а що не можаха ВЪРНАХА!Иди и им виж вЕСЕЛИНКЕ пътищата що отремонтираха с тези еврофондове! па погледни НАШИТЕ -ДУПКА до ДУПКА изпотрошихме си автомобилите!!!За 10 г. вЕСЕЛИНКЕ трето и четръртокласните им пътища са с чисто нов АСФАЛТ!!!

    Нередност?
Нов коментар