Един милиард неизвестни

Посещението на руския президент в Сърбия донесе успех на Москва и не съвсем ясни ползи на Белград

Славният миг на Дмитрий Медведев (в ляво) и Борис Тадич (в дясно)<br />
Славният миг на Дмитрий Медведев (в ляво) и Борис Тадич (в дясно)<br />
Славният миг на Дмитрий Медведев (в ляво) и Борис Тадич (в дясно)<br />    ©  reuters
Славният миг на Дмитрий Медведев (в ляво) и Борис Тадич (в дясно)<br />    ©  reuters

Косово все още е част от Сърбия, страната става енергиен и икономически център на Балканите, както и база за руските пожарникари и сапьори, а милиардите от Москва са най-добрите милиарди на света.

Това мечтаеха и чуха сърбите от устата на президента Дмитрий Медведев по време на най-височайшата руска визита в Белград за последните няколко години. Дали точно това им каза държавният глава на Русия обаче, е съвсем друг въпрос. Опитната руска дипломация погали егото на Белград, давайки шанс на Сърбия да се почувства "голям играч" в глобален план, а на Москва да затвърди влиянието си и да си гарантира верен съюзник в Източна Европа, където не е особено обичана през последните години. Добре премерените послания на Медведев в крайна сметка може и да не донесат кой знае какви конкретни ползи на Белград. След като емоциите и специално наетият духов оркестър със 100 музиканти затихнаха, все повече хора в Белград започват да си задават въпроса къде е сръбският интерес в голямата руска игра и дали Сърбия не изгуби повече, отколкото очаква да спечели.

Нещо като заем, нещо като милиард

Най-голямата новина, която донесе Медведев в Белград, беше, че Русия ще отпусне на Сърбия заем от 1 млрд. евро (или може би 1 млрд. долара, защото така и не стана ясно) при условия, по-изгодни от тези на Международния валутен фонд. Впоследствие обаче се оказа, че единственото сигурно около този заем е, че ще има такъв. Въпреки твърденията на сръбския вицепремиер Божидар Джелич, че споразумението за кредита е "почти изцяло готово", се оказа, че срокът, лихвата и дори точната сума, която ще получи Белград, тепърва трябва да бъдат уточнявани на среща в Москва по-късно този месец. И докато сръбските министри се надпреварваха с планове за какво точно ще изхарчат парите, сякаш никога няма да се налага да бъдат връщани, икономистите съвсем не бяха позитивно настроени. "Несериозно е да не знаеш условията, при които вземаш заем", коментира главният редактор на сръбското сп. "Економист" Милан Чулибрк. "Като граждани бихте ли взели кредит за жилище от банката, без да знаете при какви условия ще го връщате - при каква лихва, за какъв срок? Сериозен човек не би направил това", твърди той. Ситуацията много наподобява нездравата радост, която подобно руско предложение предизвика в София миналата година, когато Москва предложи 3.8 млрд. евро кредит за строежа на АЕЦ "Белене", без да е ясно какъв точно заем ще бъде това, кой ще отпусне средствата и как ще се плаща. Тогава само публичният натиск попречи на правителството в София да се възползва от офертата на руснаците. Истината обаче е, че Сърбия има неотложна нужда от тези средства, след като икономиката й беше сериозно засегната от международната финансова криза, а Белград вече взе 5 млрд. евро заем от МВФ. Сърбия планира да използва по-голяма част от средствата от заема за строежа на белградското метро и инфраструктурни проекти, а около 200 млн. евро ще отидат за запълване на дупката в държавния бюджет, обясни пред "Капитал" сръбският посланик в София Александър Църквеняков.

Съмненията на икономистите в случая обаче идват от настояванията на Москва проектите, за които ще бъдат използвани парите, да бъдат възложени на руски фирми, а необходимите материали да бъдат внасяни от Русия. Така по-голямата част от парите ще се върнат, откъдето са дошли, а ползите за сръбската икономика може да се окажат доста по-слаби от въодушевените първоначални очаквания. Схемата някак напомня на начина, по който "Газпром" купи сръбския петролен монопол НИС - за доста ниска цена с обещанието за големи инвестиции, които впоследствие се оказаха само заем, отпуснат на сърбите от специално създадената Московска банка. Посещението на Медведев направи Сърбия и първата страна в Югоизточна Европа, която вече има сключено споразумение за строежа на газопровода "Южен поток". Според директора на сръбската държавна газова компания "Сърбиягаз" Душан Баятович капацитетът на транзитната тръба ще е доста по-голям от очакваното, а страната ще получава до 500 млн. евро под формата на такси. Подробности в случая обаче също не са известни засега.

Новата отбрана

Посланието, което наистина притесни обаче, беше поканата на Медведев Сърбия да се присъедини към руската инициатива за нова европейска отбрана. Макар че това е все още само идея на Москва, а инициативата не е планирана като антинатовска, опитът Белград да бъде задържан в руската сфера на влияние е очевиден. Още повече че досега такава покана получиха само държавите от бившия Съветски съюз без Украйна и Грузия, които не крият желанието си да влязат в НАТО. Не е ясно как подобна инициатива се връзва с обявения от Сърбия военен неутралитет, нито със стремежите на страната да се присъедини към ЕС. Това пролича и от уклончивия отговор на сръбския президент Борис Тадич - Белград може да обсъди идеята, но само ако всички в Европа участват. Както обобщи пред всекидневника "Блиц" военният коментатор Александър Радич, става дума предимно за интересите на Русия, а Белград трябва сам да избере най-доброто за Сърбия.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-P
    тото
    • + 1

    Сърбите раздуват по повод на руския заем, че щели да цицат от две цици, като при Тито?

    Нередност?
  • 2
    mgmst avatar :-|
    mgmst
    • + 2

    Твърде малко вероятно. Циците веке не са паралелни.

    Нередност?
  • 3
    cons avatar :-|
    conservoir

    Инициативата не е проект а факт- ето тук първите стъпки. http://criticae.wordpress.com/2009/10/18/russias-new-collective-defence/
    Останалата част от плана е дискриминиране на ОССЕ и създаване на нещо на нейно мястно. С други думи - деградация на Европейската система за сигурност. Ако могат и паралелен IMF да си направят да не мислите че щяха да чакат.

    Нередност?
  • 4
    mitakai avatar :-|
    mitakai
    • + 3

    Сърби, хървати, бошняци и косовари се избиваха с хиляди за да издигат граници помежду си и да затруднят децата си в стремежа им да влязат в ЕС и да махнат същите тези граници.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Водолаз
    • - 1
    • + 1

    Ако сърбите досега не са били наясно, какво е руски икономически камшик, сега вече ще узнаят.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Рускиня
    • + 1

    Водолаз, какво подразбираш под "руски икономически камшик" ? и защо сърбите ще страдат от него?

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1

    Ние българите "ползите за Сърбия" трудно ги разбираме, не ги разбрахме например на 1 април 1941 с бунта срещу Смедерич.... "Сакаме рат, нечемо пакт", мислехме ги за много отнесени и не в час.... щото ние нали винаги сме в час, ползата я разбираме "като иде потоп, направи вада, да не ти отнесе лозето"....... после олеле "45 години стигат", и пак грешка, оказа се че не стигат......
    -----------------------
    Така че бракя бугараши, като правят нещо сърбите си записвайте, мислете и по възможност не коментирайте, по ги разбират.... високи политик....

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    траян
    • + 1

    Бобич, знам те че си сърбеж, но чак пък толкова? Кво да си записваме, айде да ни отвориш: Дали това че загубиха сума сръбски земи или ще загубат и други???......Или че по тяхна вина се затри Сърбославия???

    Нередност?
Нов коментар