Почти оптимистично

Докладът за инвестициите на ООН показа, че световната икономика започва да се съживява

Отшумява ли кризата? Зависи къде по света питате. В Азия - със сигурност, в САЩ - донякъде, в Европа - все още не. Поне един важен индикатор обаче вече е положителен - инвестициите на глобално ниво отново започват да растат.

Поне това отчита най-новото годишно изследване на световните тенденции в инвестициите на Конференцията на ООН за търговия и развитие UNCTAD. Докладът, който бе публикуван тази седмица, предвижда преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в света да достигнат $1.2 трилиона до края на тази година, което е плахо възстановяване след най-ниската точка от 1.1 трилиона, отбелязана през втората половина на 2009 г. Въпреки окуражителния знак инвестициите ще достигнат равнището, което имаха през 2008 г. чак след още две години при добре вървящо възстановяване. Основната причина за спада през миналата година са по-малкото трансгранични сливания и придобивания вследствие на финансовата криза. Инвестициите в индустриалния сектор спаднаха с цели 77% през 2009 г.

Развиващите се икономики и икономиките в преход са и остават основният двигател на растежа и ще продължат да бъдат най-атрактивни за чуждите капитали, като въпреки кризата през 2009 г. тези страни са поели почти половината от входящите ПЧИ и са осигурили една четвърт от глобалните изходящи. Въпреки че САЩ останаха главният получател на инвестиции през миналата година, Китай е на второ място, а половината от шестте главни дестинации за чужди инвестиции в момента са развиващи се икономики или икономики в преход. Инвеститори показват все по-силен интерес към Южна, Източна и Югоизточна Азия, а най-привлекателните страни без изненада са Бразилия, Русия, Индия и Китай (т.нар. БРИК). Потоците чужди капитали към тези дестинации ще бъдат насочени не само към индустриите с високи трудови разходи, но и все повече към технологични дейности.

Изводът на UNCTAD от прегледа на световния инвестиционен пазар е, че стратегическото разпределение на инвестициите може да подпомогне за развитието на нисковъглеродна икономика. В това може да са полезни най-вече големите трансгранични корпорации, които да редуцират вредните емисии, като осигурят така необходимия капитал и нови технологии за по-чисто производство.

Въпреки че заради кризата през 2009 г. правителствата масово приемаха спасителни програми и въвеждаха по-строги правила, повечето страни продължиха да либерализират, насърчават и улесняват чуждестранните инвестиции.