Естонската мечта

Или културата да правиш реформи

Естония дори манекенките са шахматисти. Кармен Кас, рекламно лице на Dior, е председател
на местната шахматна асоциация и кандидат депутат за европарламнента
Естония дори манекенките са шахматисти. Кармен Кас, рекламно лице на Dior, е председател
на местната шахматна асоциация и кандидат депутат за европарламнента
Естония дори манекенките са шахматисти. Кармен Кас, рекламно лице на Dior, е председател на местната шахматна асоциация и кандидат депутат за европарламнента
Естония дори манекенките са шахматисти. Кармен Кас, рекламно лице на Dior, е председател на местната шахматна асоциация и кандидат депутат за европарламнента

"О, да. И ние имаме корупция. Миналата седмица шефът на пътната полиция в Талин беше освободен от длъжност, тъй като се разкри, че е използвал служебната си кола, за да закара майка си в болницата. Това е просто неморално." Лия Хянни, бивш министър на приватизацията в Естония (1992-1995 г.), казва всичко това с толкова сериозен тон, че просто не мога да сдържа смеха си. Думите имат различни значения по света, но балканското и скандинавското разбиране за корупция са разделени не с пропаст, а от цяла бездна. Разговорът се проведе няколко месеца, след като България стана член на ЕС през 2007 г. и все още бяха пресни надеждите, че някак можем да вземем бързия асансьор – щом в единия ъгъл на Европа могат да правят смислени икономически реформи, защо да не може и в другия?

След няколко подобни разговора всеки журналист или анализатор просто се отчайва и посяга към "Сблъсъкът на цивилизациите" на Самюъл Хънтингтън, в която Естония е част от западната цивилизация, а България - не. Културната предопределеност, разбира се, е любимо оправдание, за да не се прави нищо, но в Естония комбинацията от няколко фактора наистина води до чудеса. В резултат страната стана третата източноевропейска членка на еврозоната.

Oще през 1992 г. Естония започва прехода си с кардинални идеи – валутен борд, балансиран бюджет, плосък данък, по-късно нулева ставка за реинвестирана печалба, премахване на мита и акцизи. "Тогава естонците си казват, че искат да повторят германското икономическо чудо след Втората световна война, ни повече ни по-малко", казва Георги Ангелов, за когото негови познати се шегуват, че е българин по рождение, но естонец по душа. "Ние чакаме, докато ни се случи най-лошото, за да възприемем очевидни идеи, а естонците не се колебаят да ги приложат", допълва главният икономист на института "Отворено общество" в София. В момента Естония продължава да е на челни позиции във всички индекси на икономическа свобода, а консервативният тинк-танк "Херитидж" във Вашингтон не пропуска месец, без да спомене страната.

Факт е, че балтийската държава започва реформите си при далеч по-лоша среда – само за няколко месеца през 1992 г. производството пада с 30%, енергийните цени скачат с 10 хил. процента, а единственото нещо, което работи горе-долу, е черният пазар, спомня си първият демократично избран премиер на страната Март Лаар. Само за няколко години обаче страната успя да извърши най-чистата приватизация в Източна Европа, а в един момент икономическият ръст стигаше до висоти, за които дори политбюро на Китайската комунистическа партия би завидяло.

Когато попиташ естонците каква е рецептата да стане това, те се затрудняват да отговорят. За тях всичко е някак  очевидно. "Универсална формула на успеха не съществува, все пак могат да се откроят някои основни характерни черти и предпоставки, които са се оказали определящи за признанието на "естонския модел", казва Петър Ушаков, който от няколко години е мениджър продажби в базираната в Талин Nores Plastic Ltd. По неговите думи поне няколко неща правят силно впечатление – патриотизмът, религиозният етос, активният и балансиран начин на живот и желанието за дистанциране и пълно противопоставяне на всичко свързано с Русия. Без тези четири културни съставки Естония едва ли щеше да постигне забележителния си прогрес, а тяхната комбинация дава неочаквано отражение върху различни черти от естонския живот.

Когато либерализмът няма алтернатива

Например безкрайно либералната икономическа политика на Естония се определя колкото от факта, че любимата книга на Лаар като студент е била "Пътят към робството" на Фридрих фон Хайек, толкова и от чувството за самосъхранение. "Ако страната не бе успяла бързо да увеличи благосъстоянието си и да се приближи към Европа, винаги съществуваше рискът от завръщане на руското влияние, така както се получи с Грузия", припомня Ангелов. През по-голямата част от своето съществуване естонската нация е била лишена от собствена държава, така че естонците са много по-ентусиазирани от разпадането на социалистическия режим. "Това чувство може би най-удачно може да се сравни с годините след Освобождението, когато българската идентичност и самосъзнание са достигнали своя връх", казва Ушаков. Либералните икономически реформи не са въпрос на избор между различни идеологии, а национален проект, който няма обществена алтернатива. Разбира се, за либерализма помага и фактът, че държавата е малка и не са толкова много интересите, които могат да попречат на реформите. "Една страна е трудно да е либерална, когато е голяма и тромава, местните интереси обикновено са тези, които пречат на либерализацията и отвореността на икономика и обществото", допълва Ушаков.

Чувството за самосъхранение дава резултат дори в доста неочаквани измерения като изграждането на е-правителството. Първоначалният ентусиазъм далеч не идва от желанието Естония да се превърне в някакво подобие на Силиконовата долина. Напротив. В началото на 90-те години на миналия век естонците са се страхували, че младата страна просто няма достатъчно подготвени хора – следователно трябва ефективно електронно управление - нещо, което се превръща в национална цел. Резултатът години по-късно е, че Естония стана технологичен лидер. Дори и сега голяма част от техническата поддръжка на Skype (който е плод на естонски IT специалисти) се извършва в Талин.

Пряко свързано с този патриотизъм е възприемането на руското влияние като архаично и деструктивно, а на съветското минало се гледа като на пагубен период, доминиран от обществен и икономически упадък. Въпреки че в някои отношения това поведение изглежда радикално и пресилено, този твърд подход помогна на Естония да скъса с порочните практики на комунистическото управление, които все още тровят много от страните от бившия Източен блок и пречат на напредъка. Това доведе на управленския връх едно поколение от млади, амбицирани, иновативни хора, готови да работят упорито, за да построят страната си такава, в каквато те биха се радвали да живеят. Например считаният за баща на естонското икономическо чудо Март Лаар става премиер на 32 години, а магистратурата си по история защитава вече след приключване на първия си мандат.

Естония е първата европейска държава (поне в по-нови времена), която въвежда плоските данъци. Идеята е проста и е в оборот още от 70-те години на миналия век, като неин голям привърженик е покойният вече Милтън Фридмън. За разлика от България, където данъкът беше въведен от правителството на Сергей Станишев по-скоро като индулгенция за пред бизнеса, то в Естония той е почти религиозно задължение. Естонците далеч не са толкова религиозни, но свързаността с лутеранството е затвърдила някои ценности в характера им, които и до ден днешен имат своето положително влияние. Богатите, само за това че са богати, нямат грехове за изкупуване, за да бъдат наказвани с по-високи данъци. "Изповядването на религия, която поставя фокус върху работата и дисциплината, може да се усети и днес в поведението на хората – широко разпространено е убеждението, че успехът и щастието вървят ръка за ръка с упорита работа и смелото преодоляване на проблемите. Тук не става въпрос за работохолизъм и денонощно бдене над бюрото в офиса, напротив – повечето работни места се опразват около 5 ч. По скоро това намира израз в искрена отдаденост към работните цели, лоялност и разбиране към работодателя, силна мотивация и креативност", смята Ушаков.

Могат да се правят безкрайно много подобни връзки с културата или конкретни исторически обстоятелства. Двете неща, които обаче впечатляват най-много българите, са качеството на държавната администрация и желанието да си сред най-добрите.

Администрация като слънце

На държавната администрация в Естония могат да завидят и голяма част от западноевропейските страни. "Идвайки от държава, където хората трябва да водят гладиаторски сражения с тежката бюрокрация и похватите за справяне с нея са едва ли не задължителен предмет в средното училище, за мен бе искрена изненада фактът, че е възможно човек толкова малко да усеща присъствието на държавната административна машина в ежедневието си. За петгодишното си пребиваване тук физически съм прекрачил прага на държавно учреждение не повече от два пъти", не скрива възхищенето си Ушаков. От електронно подаване на всякакъв вид заявления, максимално опростени процедури и кратки срокове на обработка, през услужливи чиновници, които с готовност дават необходимата информация по телефона и са искрено заинтересувани от удовлетворението ти, до възможността да си получиш личната карта по пощата – примерите са много. "Като възнаграждение за това административният апарат получава доволни и спокойни граждани, които с готовност си плащат данъците и уважават държавността."

Тази ефективна система до голяма степен изигра и решаващата роля по време на глобалната икономическа криза, когато местният бизнес на практика беше парализиран от рушащия се западен финансов модел. Благодарение на късите канали между държавата и частния сектор и опростените процедури,взетите мерки стигнаха бързо до компаниите и те успяха бързо да си стъпят на краката.

Разбира се тази близост е възможна поради практическата липса на корупция в страната. Ушаков цитира случай (всичките случаи на корупция са публикувани в сайта на Министерството на правосъдието), в който служител на Агенцията за защита на потребителите умишлено не е предприел действия срещу компания, която е нямала изискваното по закон упътване на нейния продукт на естонски. В замяна на това въпросната фирма е поела разноските по поправка на личния автомобил на служителя (в размер на 35 евро). След установяване на нарушението служителят е осъден на 6 месеца затвор и доживотна забрана да бъде наеман от държавата.

Колко е важно да бъдеш добър

В Естония поговорката "По-добре пръв на село, отколкото последен в града" вероятно би била неразбираема. У естонците има неистовото желание да си сред добрите. Повечето от инвестициите в Естония идват от скандинавските страни. Заедно с тях в страната се внасят и огромен брой добри практики, модели на поведение и възгледи, които вече трайно се насаждат в ценностната система на младото поколение и то ги възприема като свои собствени. "Ние сме като тийнейджърите, които гледат какво правят родителите Швеция и Финландия. И се опитваме да повтаряме техния модел на поведение", обяснява Марие Йосинг, директор на естонския Институт за икономически изследвания. Естония все по-тяснообвързва образователната си система, икономиката и културния живот със северните си съседи и това се усеща навсякъде - дизайн, музика, бизнес култура, възгледи и отношение към останалия свят. "Естония не иска да бъде причислявана към балтийските страни, тя иска да е една от скандинавските и е готова на всичко, за да го постигне", казва Ушаков. Резултатът е, че освен със Skype страната е известна и като лидер в криптографския софтуер, а голяма част от хубавите офис мебели, които виждате, нищо чудно да имат естонски произход.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plqp avatar :-|
    plqp
    • + 49

    поздрав от естония
    много от казаното е вярно, но искам да отбележа, че не всичко е толкова розово. има и много проблеми, а цитираният Петър Ушаков е прав за администрацията. Наистина това са услужливи и организирани. Като цяло обаче хората тук въобще не са гъвкави и при по нестандартни ситуации се шашкат))). Корупция има, но е на друго ниво и не е чак толкова явна, колкото е при нас. Но най-лошото е, че по време на кризата хората се промениха към по- лошо. Като изключим климата и храната( които са ужасни) Естония е едно не лошо място за живот, но нищо повече. Колкото и да се напъват все още са далеч от западния стандарт, но за наше съжаление, далеч по- близо от нас.

    Нередност?
  • 2
    gph021142037 avatar :-P
    gph021142037
    • - 4
    • + 12

    "(1992-9195 г.)" ? :)

    Нередност?
  • 3
    dggm avatar :-|
    dggm
    • - 9
    • + 35

    Тръгнах да пиша подробен коментар с факти и примери, но няма смисъл.

    Изданията на г-н Прокопиев от години възхваляват Естония и Ирландия. Набляга се само на позитивното, слабостите не се споменават. Благодаря ком. 1

    Г-да, имате отговорност към читателите си да балансирате, защото вие сте източник ползващ се с доверия. Създавате погрешни представи, подавате непълна информация и пречите на читателите си в техните начинания, където те се уповават на ваши материали.

    Надявах се Капитал да поеме тази отговорност на източник с репутация и да изисква от себе си съвършенство. Не виждам кой друг.

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 5
    • + 27

    Статията е много поучителна, но се премълчава, че с този корпоративен и подоходен данък от 22% естонците малко ми левеят. Като си свикнал веднъж на 10%, дигнеш ли само на 11% и ще стане като с акциза на цигарите тази година

    Нередност?
  • 5
    shlosera avatar :-|
    Shlosera
    • - 7
    • + 12

    Информацията в статията е малко преиначена. По същия начин може да се напише статия и за България, като се изтъкнат основно позитивните неща, като например усиленото играждане на инфраструктура през изминалата година, желание за борба с престъпността, подобрено усвояване на еврофондове, стабилна финансова система, ниски данъци и т.н.. Това би звучало много положително и обещаващо, ако не се споменат отчайващото положение на пенсионерите, обезлюдяването в някои части на страната, демографската криза, здравната система, корупцията на всички нива и пр. и пр....
    Имам колеги от прибалтийските страни, които са ми разказвали, как се дава подкуп на пътен полицай там без никакви проблеми...

    Нередност?
  • 6
    dobrich avatar :-?
    dobrich
    • - 3
    • + 11

    Всъщност, естонците и другите прибалтийци какво произвеждат?

    Нередност?
  • 7
    nage avatar :-|
    nage
    • + 5

    Естония направи много по-смели реформи от нас. И в здравеопазването и в публичните финанси и в пенсионната система. Затова и успяха в най-голямата кредитна криза да влязат в еврозоната - което пък ще доведе до една основна разлика - не инфлация, както се опасяват някои, а в пъти улеснен достъп до кредитиране.
    Това е цялата работа. А сравненията с България са просто безпочвени.

    Нередност?
  • 8
    mahony avatar :-|
    Mr. Mahony®
    • - 1
    • + 11

    Типично по нашенски много от коментарите наблягат на негативното.

    Истина е, че Естония е една по-различна страна и то не за друго, а защото (за разлика от нас) са си избрали един модел и се учат (копират) от него. А ние вечно искаме да приличаме на някой, но не и да се вслушаме в опита и идеите му и/или да го последваме.

    Никъде не се казва, че всичко е розаво и няма проблеми. Просто това е един очерк за страната, вярно, наблягащ на позитивното.

    А ние вечно критикуваме и не сме съгласни с успехите на другите и намираме от 100 кладенеца вода, за да "докажем", че нещатата не са такива, каквито са. Ето затова ринем на едно място.

    Нередност?
  • 9
    boko_new avatar :-|
    boko_new
    • - 5
    • + 7

    ТАЗИ СТАТИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА БЪДЕ (НАЙ-ДОБРЕ СЪС ЗАКОН) ИЗТИПОСАНА КАТО ФОТОТАПЕТ ВЪВ ЗАЛАТА НА "НАРОДНОТО" СЪБРАНИЕ НА РБ КАКТО И НА ПРЕМИЕРА В РАБОТНИЯ МУ КАБИНЕТ!!!!

    СЪС ЗАКОН ДА СЕ ИНКРИМИНИРА СВАЛЯНЕТО И ОТ СТЕНИТЕ НА "ДЪРЖАВНИТЕ" ИНСТИТУЦИИ В РБ - И ТАКА СЛЕДВАЩИТЕ 500 ГОДИНИ - ТА ДАНО И НИЕ ИМАМЕ НЯКОГА ДЪРЖАВА....

    БЯХ ПРЕЗ 2006 (КАТО КОНСУЛТАНТ НА ЕВРОКОМИСИЯТА) В ТАЛИН ЕСТОНИЯ - И СЕ СРЕЩНАХ С ТЯХНАТА ДАНЪЧНА И МИТНИЧЕСКА АДМИНИСТРАЦИЯ - НЕ ПО ИНТЕРНЕТ А НА ЖИВО !!! ТОЧНО ПО ИТ ВЪПРОСИТЕ на е-ПРАВИТЕЛСТВОТО !!!

    В БЪЛГАРИЯ МЕ ПОЗНАВАТ НЕ МАЛКО ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ, ПОЛИТИЦИ И ОБИКНОВЕНИ ЧЕНГЕТА - НО НИКОЙ НЕ ВЗИМА НА СЕРИОЗНО НИТО ТАЛИН И ЕСТОНИЯ - НЕ САМО НЕ МЕ ЗАПИТАХА КАКВО ВИДЯХ ТАМ НО И НИКОЙ НЕ СИ ПРАВИ ТРУДА ДА ГО ПРИЛОЖИ !!!ЗАТОВА И СКОРО НЯМА ДА ИМАМЕ ДЪРЖАВА... ВСЪЩНОСТ НА ТЯХ ТАКА ИМ Е ПО-ДОБРЕ.... НАРОДА И БЕЗ ТОВА ГЛЕДА НА БГ ОТ ВЪНШНАТА СТРАНА НА ОГРАДАТА!

    Нередност?
  • 10
    shang avatar :-|
    shang
    • - 2
    • + 11

    Накратко: хората правят държавата. Каквито са те - такава е и властта и администрацията, съдилищата, полицията, образованието, здравеопазването итн итн. Не е дори толкова важно кой точно каква реформа кога бил провел или от кого копирал, а как обикновения гражданин действа, мисли и дава пример на децата си и околните. В държава на големите тарикати, връзкари, комплексари, безсъвестни, мързели и роби по душа, която и икономическа система и реформи итн да се приложи - общо взето подобно ще изглежда... ако всеки в Бг би бил културен, образован, скромен, работлив, с висок морал, солидарност към другите итн итн добродетелен... ах утопия...

    Нередност?
Нов коментар