Държава на автопилот

Политическата криза в Белгия е проблем и на еврозоната

"Срам!" - вече седем месеца Белгия няма правителство
"Срам!" - вече седем месеца Белгия няма правителство
"Срам!" - вече седем месеца Белгия няма правителство    ©  reuters
"Срам!" - вече седем месеца Белгия няма правителство    ©  reuters

Белгийците са на път да заприличат на рокаджиите от ZZ Top, след като в страната бе обявена инициатива гражданите да си пуснат брада в знак на протест срещу седеммесечната липса на правителство. Над 880 души са се записали в сайта beardforbelgium.be, като сред тях има и няколко жени, която заявяват, че няма да си бръснат краката.

Преди дни между 34 и 50 хиляди белгийци (според различните източници) излязоха по улиците на Брюксел, за да демонстрират срещу политическата безизходица под мотото "Срам: великата страна няма кабинет". Този проблем се точи от парламентарните избори през юни 2010 г. Оттогава Белгия се управлява от служебно правителство, а фламандските и валонските партии все още не могат да се разберат за сформирането на коалиционен кабинет.

Това не е първият случай, в който Белгия няма правителство за дълго време. Страната е в политическа криза от над 3 години и е управлявана за различни периоди от служебни администрации, които успяват да поддържат нормалния й курс. Сега обаче заради дълговата криза в еврозоната лихвите по белгийския държавен дълг (който и без това е близо 100% от БВП) нарастват и Брюксел ще направи услуга не само на себе си, но и на цялата еврозона, ако най-накрая партиите постигнат съгласие за коалиционно управление.

Между бюджета и дълга

Според официалните данни бюджетният дефицит на страната за 2010 г. е 4.6% от БВП (през 2009 г. е бил 6%). Служебният премиер Ив Льотерм изрази надежди, че той ще падне под 4% през тази година въпреки прогнозите на Белгийската централна банка за дефицит от 4.7%. Тези нива обаче не са достатъчни, за да успокоят изнервените финансови пазари, които се опасяват за фискалното здраве на Брюксел и предричат банкрут.

След изострянето на политическата криза през декември миналата година рейтинговата агенция Standard & Poor's заплаши, че ще понижи кредитния рейтинг на Белгия от "стабилен" на "негативен" след шест месеца, ако дотогава все още няма правителство и дефицитът й не е под контрол. В тази нажежена ситуация кралят на Белгия Албер II възложи на служебното правителство да изготви план за бюджет 2011, който да включва сериозно орязване на разходите.

"Липсата на правителство постави политиката на автопилот", коментира пред "Каптал" Ванеса Роси, икономист от Британския институт по международни отношения Chatham House. "Сега белгийският дълг наистина е висок, но страната и преди е успявала да го редуцира от такива нива и е живяла в продължение на много години с голям дълг. Ето защо се предполага, че Брюксел отново ще се справи с проблема, въпреки че изготвянето на официален правителствен план може да отнеме време." Според Ванеса Роси високият дълг на Белгия не бил обект на такъв интерес в миналото и финансовите пазари са били относително спокойни, може би защото са предполагали, че като седалище на ЕК Брюксел някак ще успее да превъзмогне този проблем. Все пак икономистът от Chatham House смята, че при сегашната дългова криза по-голямата опасност от плъзване на "зараза" идва от периферията на еврозоната, а не от Белгия. "Никой не вярва, че страната ще остави еврото, дори и да се разпадне", допълва тя.

Богат, беден

Белгия е разделена между богатите говорещи холандски фламандци на север и по-бедните говорещи френски  валонци на юг, като отдавна има опасения за разделяне на държавата на този принцип. В страната няма национални политически партии, което означава, че валонците могат да гласуват само за формации от Валония, а фламандците – само за такива от Фландрия. Правителството трябва да бъде коалиция между тези регионални партии, което е трудно, тъй като много от тях имат доста различни политически възгледи. И все пак тази процедура досега е работила в продължение на почти два века.

Причината за липсата на кабинет в момента е невъзможността за постигане на споразумение за правомощията на регионите. Фламандските партии настояват за провеждането на политическа реформа, която да даде на административните единици повече автономност.

Изборите на 13 юни миналата година бяха спечелени от националистите от "Нов фламандски алианс" (НФА), оглавявани от Барт де Вевер. Те събраха 17.4% от всички гласове. Това е първият парламентарен вот в страната, който се печели от сепаратистка партия, настояваща за разделянето на Белгия. Барт де Вевер призовава за по-голяма автономия на Фландрия, както и за смяна на федеративното устройство с конфедеративно.

Във Фландрия НФА и други сепаратистки партии получиха подкрепата на почти половината население. Популярността си НФА дължи на 40-годишния харизматичен бивш историк Барт де Вевер, който се нарича "фламандски патриот". Той успя да се възползва от нарастващото етническо напрежение и особено фламандското недоволство, че валонците разчитат до голяма степен на субсидиите от холандски говорещите си съграждани.

Валонците също не хранят топли чувства към фламандците. Според тях те са склонни към сегрегация на езикова основа. Освен това южняците са с по-леви убеждения по социалните и икономическите проблеми. Най-голямата валонска формация – Социалистическата партия, която спечели 13.7% от всички гласове на юнските избори, иска да повиши държавните разходи въпреки големия дълг.

Европейски еталон

Парадоксалното е, че въпреки политическата криза хората не искат разделяне на нацията – дори фламандците заявяват в скорошно проучване, че искат единно правителство. Но това не променя факта, че партията на Де Вевер има малко сходни виждания със социалистите и лидера им Елио ди Рупо, с които трябва да направи коалиция. Фламандецът интерпретира исканията на Социалистическата партия да се заздрави федералната държава като извинение да се пращат повече субсидии от развития север към икономически слабия юг. През юли миналата година Де Вевер е цитиран от списание Time: "Вестниците пишат "да се надяваме, че той ще сформира правителство и ще спаси страната". Но в програмата на моята партия можете да прочетете, че това не е страна, която си струва да бъде спасена".

Случващото се с Белгия - европейският еталон за успешна федерация и микрокосмос на ЕС - и нежеланието на фламандците да субсидират повече Валония, показва нагледно как солидарността се изпарява при финансова криза. И ако точно Белгия не може да остане единна, това повдига някои неприятни въпроси за бъдещето на Европейския съюз.

ВЪЗМОЖНИ СЦЕНАРИИ

Удължаване на преговорите

Само широка коалиция в Белгия може да направи необходимите съкращения на разходите, нужни за справяне с високия държавен дълг.

Извънредно правителство

То ще разполага с необходимите пълномощия да прокара бюджета, тъй като сегашното служебно правителство има ограничени възможности. Но извънредният кабинет ще може да взема само краткосрочни мерки, без да извърши така нужните според икономистите структурни реформи. Затова решението на проблема ще бъде краткосрочно.

Нови избори

Анализатори предупреждават, че едни нови избори ще затвърдят разделението на Белгия и ще окажат допълнително негативно напрежение върху държавните й облигации. Политическият пейзаж едва ли ще се промени драстично и още едни избори няма да решат проблема. В най-добрия случай новите преговори за сформиране на коалиция ще се изправят пред същите пречки.

Разпадане на държавата

Перспективите за разделяне на Белгия вероятно ще предизвикат голям спад в цените на правителствените й облигации. Ключов проблем ще бъде бъдещето на Брюксел, който, освен че е седалище на институциите на ЕС и на централата на НАТО, е и в пределите на Фландрия, макар и да е предимно фрески говорещ. Други важни въпроси са как ще се подели дългът между валонци и фламандци, както и какво ще стане с монархията. Освен това инвеститорите може да предпочетат облигациите на независима Фландрия, която е по-силна икономически, за сметка на Валония.

Източник: Reuters

 

Фотогалерия: Срам за Белгия

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Цялата галерия
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-|
    boby1945
    • - 7
    • + 9

    Белгия е едно от недоразуменията на четиримата императори от Виенският конгрес от 1815, императорите отдавна ги няма, конгресът също време и Белгия да ги последва..... зорлем гьозелик олмаз, казват моите приятели от край време....

    Нередност?
  • 2
    moreni avatar :-|
    moreni
    • - 3
    • + 3

    Не е толкова страшно, ако се разведат фламандци и валонци, вместо да се избият като в бившата Югославия. Но би било тъжно, наистина.

    Нередност?
  • 3
    stavrogin avatar :-|
    Stavrogin
    • - 2
    • + 3

    По мнението на мои роднини фламандският език се различава не малко от холандския или поне този фламандски който говороят и учат в Брюксел!

    Нередност?
  • 4
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#3] от "Stavrogin":

    Е, аз пък съм виждал как белгиец и холандец си говорят и като ги попитах на какъв език си говорите, те само се изхилиха. Така че езиковия проблем им е дребен кахър. И проблемите са много по-дълбоки, отколкото са описани в статията, и за съжаление опират не само икономика, но и до манталитет.

    Нередност?
  • 6
    ilinko avatar :-|
    ilinko
    • - 1
    • + 2

    Ето и един видео материал, който показва какво мислят хората в Белгия

    http://universalsubtitles.org/en/videos/mQMJiwWDtPAG/bg/

    :-)

    Нередност?
  • 7
    ilinko avatar :-|
    ilinko
    • + 1

    Ако предният линк не работи, трябва да добавите слаш в края.

    Нередност?
  • 8
    manager avatar :-|
    Зам. Директор
    • + 3

    До коментар [#3] от "Stavrogin":

    Разликата между фламандския и дач е като разликата между ъмерикън инглиш и бритиш инглиш. Поставям доста под съмнение способностите на вашите роднини да оперират с тези езици, освен ако не са чели простотиите от Уикипидията.

    Белгийците са като франсетата - много обичат стачки, паради, манифестации, зрелища и после... бира, кебапи, манджа, шоу и секс.

    Действително Брюксел е интересен град, построен на баир, а улиците се изписват на два езика фламандски и френски. Учениците говорят много хубав английски и ПИШАТ значително по-правилно от други европейци.

    Паниката около разделянето на държавата има повече пожелателен характер, нежели материално измерение.

    Нередност?
  • 9
    mechopooh avatar :-|
    Meчо Пух
    • - 1
    • + 2

    И тия са на автопилот като нас, ама техния автопилот е по-добър, що така бе....

    Нередност?
  • 10
    manager avatar :-|
    Зам. Директор
    • + 3

    До коментар [#9] от "Meчо Пух":

    Ами, защото има разлика между автопилот на "Боинг" и автопилот на "ТУ 154".

    Ако не вервате, питайте другаря ПРЪВанов - он знае!

    Нередност?
Нов коментар