🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Автомат в шкафа

Референдум за притежанието на бойно оръжие раздели Швейцария

Швейцарските закони за оръжията са по-близки до американските, отколкото до европейските. На този плакат пише: "Оръжеен монопол за престъпниците? Не!"
Швейцарските закони за оръжията са по-близки до американските, отколкото до европейските. На този плакат пише: "Оръжеен монопол за престъпниците? Не!"
Швейцарските закони за оръжията са по-близки до американските, отколкото до европейските. На този плакат пише: "Оръжеен монопол за престъпниците? Не!"    ©  reuters
Швейцарските закони за оръжията са по-близки до американските, отколкото до европейските. На този плакат пише: "Оръжеен монопол за престъпниците? Не!"    ©  reuters

Нормално ли е да държиш бойно оръжие у дома? Да, ако си в Швейцария. Миналата неделя жителите на алпийската държава доказаха, че са истински последователи на националния си герой Вилхелм Тел. Това стана в референдум, който имаше за цел да реши дали да бъдат затегнати либералните закони за притежание и купуване на оръжие в страната. Според противниците на свободния режим мярката намалява случаите на домашно насилие, на криминали прояви и на самоубийства. Двадесет от 26-те кантона, или 56.3% от гласувалите, обаче защитиха практиката запасняците да съхраняват зачисленото им армейско оръжие вкъщи вместо в специални хранилища, до които да имат достъп само по време на война.

От любов към оръжието

В разрез с идиличния имидж на кротка страна, в която доволни крави пасат по безкрайни пасища и скиори се спускат по белоснежни писти, в Швейцария всяко трето домакинство притежава оръжие. Причината е, че държавата разчита на малка армия, а мъжете между 20 и 50 години са запасняци, които преминават задължителна военна подготовка и всяка година се явяват на армейски сборове.

Запасните военнослужещи имат право да съхраняват даденото им оръжие в домовете си и да не го връщат, когато приключат служба. Това превръща Швейцария в една изключително добре въоръжена държава. В страната оръжието се определя като важна част от културната идентичност на населението.

"Инициативата за референдума не дойде от правителството, а от хората. Това е вътрешен дебат", обяснява пред "Капитал" анализаторът Лукас Голдър от Института за социологически и политологични изследвания Gfs.bern. "Причината са няколко инцидента с армейско оръжие. Единият случай беше в Цюрих, другият в западните части на страната - баща уби цялото си семейство, а войник застреля жена на автобусна спирка. Тези инциденти предизвикаха голяма тревога."

Шампион по самоубийства

Въпреки че престъпността в Швейцария е ниска по европейските стандарти, страната е с най-много самоубийства с огнестрелно оръжие на Стария континент. За което помагат и либералните закони за притежание на оръжие.

"Ако оръжията не са толкова достъпни, ще има по-малко самоубийства. Толкова е просто", заявява пред Associated Press Елза Курц от организацията "Спрете самоубийствата" в Женева. Тя и останалите активисти искат от правителството да направи централен регистър на собствениците на оръжия и да забрани продажбата на автоматични оръжия и на пушки помпи. Поддръжниците на реформата са убедени, че в днешно време липсват логични причини да държиш бойно оръжие в дома си. Според президента на Швейцарската медицинска асоциация Жак дьо Айе тази практика е остаряла и опасна: "Вече няма смисъл. Няма да защитаваме Швейцария от Червената армия от кухненския прозорец или от задния двор. Това може и да е важало за 1940 г., но днес опасностите са други", твърди той пред британската Би Би Си.

Защитниците на рестриктивната политика твърдят, че така ще се предотвратят шокиращи случаи като този от 2001 г., когато 14 души са застреляни в град Цуг. Фридрих Лейбахер, който след това се самоубива, е използвал версия на армейския модел SG 550, който все още често може да се намери в шкафовете и под леглата на швейцарците. Пет години по-късно шампионката по ски Корин Рей-Беле е убита от съпруга си. Той използва военния си пистолет и застрелва брат й, ранява майка й, след което насочва дулото към себе си.

"Ако някой иска да се самоубие, той ще намери начин", контрира Уили Фунд, президент на организацията "В подкрепа на Тел", пред швейцарския вестник Tagesanzeiger. Под лозунга "Обезоръжената армия е слаба армия" привържениците на либералния режим твърдят, че това ще навреди на войската и ще покаже, че народът й няма доверие.

Притежаването на оръжие в Швейцария, както и в Америка, се асоциира със свободата. Популярните местни клубове по стрелба и военните организации твърдят, че хората без оръжие лесно могат да бъдат потискани. Противниците на реформата успешно обърнаха референдума в дебата за сигурността, ценностите, традициите и свободата.

Страната на референдумите

Референдумът бе организиран по инициатива на докторски, църковни, правозащитни, феминистки, полицейски и младежки асоциации с подкрепата на левите партии и на зелените.

"Опозицията срещу затягането на правилата бе най-силна в провинциалните и немски говорещите части от страната", обяснява пред "Капитал" Лукас Голдър. Френскоезичните кантони, по-големите градове, както и значителна част от жените и младежите са гласували в подкрепа на плана.

Засега традицията да се държи оръжие вкъщи изглежда спасена. Поне до следващия референдум, който вече е на път. Той ще постави под въпрос друга национална практика – дали да се отмени швейцарската военна служба.

Арсенал

При население под 8 млн. души броят на притежаваните оръжия в Швейцария според различни източници е между 2.3 и 3.4 милиона. В допълнение към армейските оръжия има хиляди ловни пушки и пистолети. В страната самоубийствата с огнестрелно оръжие са около 26% в сравнение с Великобритания – 2.8%, и Германия – около 1%. Откакто Швейцария намали числеността на армията си през 2004 г., броят на самоубийствата с огнестрелно оръжие сред мъжете на възраст между 30 и 40 години е намалял наполовина. За разлика от самоубийствата убийствата с оръжие са относително малко – за 2009 г. те са 24, или около 0.3 убийства на 100 000 жители. За сравнение в САЩ числото за 2007 г. е 4.2. Обичаните в Швейцария клубове по стрелба, който са около 3000, са стълб на обществения живот в много населени места и по-строгите закони за оръжията биха могли да ги докарат до фалит. Въпреки че отхвърлената забрана нямаше да важи за въздушни пушки, стрелците в тези клубове предпочитат да използват бойно оръжие. "Ако нямаме клубове, къде ще се срещаме и ще разговаряме с други хора. Във Facebook ли", пита пред Associated Press Дора Андрес, президент на Асоциацията по спортна стрелба. Явно за мнозинството от швейцарците това е неприемлива алтернатива.
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 8
    • + 24

    Привързаността на швейцареца към свободата е неразривно свързана с разбирането му за неговата индивидулна , а не колективна отговорност , за каквото и да е било , пред обществото.
    Законното притежаване на оръжие е ИНДИВИДУАЛНА отговорност пред обществото.
    На социалната отрепка обаче , която посяга на чуждия живот , не обществото й е виновно . Виновен е този , който отнема живот на невинни и затова е отговорен пред Закона. А не този , който законно притежава оръжие.
    Има ли равенство пред Закона и върховенство на Закона - има и свобода тогава.
    Друг е въпросът , защо Левицата е винаги против това , швейцарците законно да притежават оръжие.

    Нередност?
  • 2
    greda avatar :-|
    вземи тая греда
    • - 6
    • + 24

    Ако и тук притежаването на оръжие беше толкова свободно, то сигурно щяхме да сме наполовина като население. Шегата настрана, някак си по-спокойно се спи с пушка в гардероба отколкото с 3 ключалки на блиндираната врата и СОТ.

    Нередност?
  • 3
    vrangel avatar :-|
    vrangel
    • - 3
    • + 25

    До коментар [#2] от "greda":
    Сигурно щяхме да сме наполовина, при това в полза на по-добрата половина!

    Нередност?
  • 4
    pesheff avatar :-|
    pesheff
    • - 7
    • + 18

    Браво на Швейцарците! Само така се отстоява свобода пред потенциални тирани и чужди нашественици!

    Нередност?
  • 5
    dundaky avatar :-(
    Dundaky
    • - 4
    • + 7

    Браво на Швейцарците! Сори за всички слоеве Либерасти, Толеруги, Зильонъйе, Неуморни борци за мир, Непоколебими марксист-ленинци, както и обикновени педераси, за които ние трябва да сме безпомощно стадо, за да могат те да ни защитават, е, не съвсем безкористно...

    Нередност?
  • 6
    moniros avatar :-P
    Persephone Hades
    • + 13

    "В град, в който всеки има оръжие, всички са много любезни."

    Нередност?
  • 8
    vrangel avatar :-|
    vrangel
    • + 5

    До коментар [#7] от "SS":
    Не съм съгласен с това за референдума, не може да се съберат 20 разлигавени вегетарианци и да решат, че могат да ме лишат от правата, които ми принадлежат. Нищо, че аз ще съм в положението на малцинство, ще се боря за правата си до край. Сетих се за един цитат от Рейгън: "Всяко поколение трябва отново да завоюва свободата си".

    Нередност?
  • 9
    pavel_yan avatar :-|
    Павел
    • - 3
    • + 4

    На застреляните от психопати със законно притежавани оръжия им е все тая каква е вината - лична или колективна. Те си остават застреляни дори и да са най-свободните застреляни в най-свободната и демократична държава.

    Нередност?
Нов коментар