🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гръм в рая

Швейцария отчаяно се опитва да противодейства на драстично поскъпналия франк. Сред възможните опции е и валутен борд

Драстично поскъпналият франк създава сериозни проблеми на швейцарската икономика
Драстично поскъпналият франк създава сериозни проблеми на швейцарската икономика
Драстично поскъпналият франк създава сериозни проблеми на швейцарската икономика    ©  Reuters
Драстично поскъпналият франк създава сериозни проблеми на швейцарската икономика    ©  Reuters

Докато някои държави се страхуват от обезценяване на валутите им, Швейцария има точно обратния проблем. Драстично поскъпналият франк, който през последната година скочи с близо 30% спрямо еврото и долара, създава сериозни проблеми на икономиката на алпийската страна и най-вече на двата водещи сектора - експорта и туризма. Това доведе до спекулации за нещо доскоро немислимо - евентуално обвързване на швейцарската национална валута с еврото.

Причина за подобен отчаян ход са глобалните финансови трусове, които оскъпиха франка, считан от инвеститорите за сигурно убежище в несигурни времена. "Нищо не е изключено", заявява в интервю за швейцарския в. Le Temps Жан-Пиер Дантен, член на управителния борд на Швейцарската национална банка (SNB). Той обаче признава, че въвеждането на валутен борд "със сигурност не е най-лесният план за осъществяване, нито политически, нито правно".

Според Томас Кристен, изпълнителен директор на компанията Reed Electronics в Люцерн, връзването с еврото представлява "голям риск". "Тогава не можеш да мръднеш, не си свободен, а ние в Швейцария смятаме, че трябва да си свободен в тези решения", коментира Кристен пред в. The New York Times. Според анализатора Робърт Линч от британската банкова група HSBC, цитиран от в. Financial Times, пред Швейцария има малко останали желани опции, но валутният борд е най-лошата възможна.

Когато всичко друго не работи

Налагането на евентуален борд няма да стане за един ден, тъй като преди това трябва да се преодолеят сериозни правни и политически спънки. Швейцарската национална банка ще трябва да отдаде част от правомощията на Европейската централна банка. Ще се наложат и промени в конституцията, която регулира паричната единица на алпийската държава от 1850 г. Ако спекулациите за връзване на франка с многострадалното евро имат за цел само да повлияят на пазарите, ефектът бе минимален, тъй като доведоха само до временно отслабване на швейцарската валута.

Фактът, че подобна драстична мярка дори се обсъжда в държава, която се гордее със своята неутралност и с факта, че не е част от ЕС и еврозоната, показва, че опциите за Швейцария са на изчерпване и ситуацията е много сериозна. Вече има знаци, че икономиката на алпийската страна, която отбеляза ръст от 2.6% миналата година, ще се забави през идващите месеци, докато силният франк прави продукцията й неконкурентоспособна, особено в Европа – нейния най-голям експортен пазар. В резултат много производители вече започнаха да купуват по-евтини материали или се преориентират към продажби в Близкия изток или развиващите се икономики. От големите фармацевтични компании до малките производители на традиционно швейцарско сирене и собствениците на семейни хотели в Алпите - всички страдат от скъпата валута. "Мисля, че има реална опасност страната да влезе в рецесия", прогнозира професор Клаус Нойсер от университета в Берн пред британската ВВС.

Колко е трудно да бъдеш независим

Въпреки усилията на швейцарските власти да укротят националната си валута чрез сваляне на лихвите почти до нула и наливане на ликвидност от страна на централната банка, ефектът бе минимален.

На дългоочаквана среща тази седмица правителството реши да отпусне 2 млрд. франка за компаниите, губещи от високия курс на франка. Облагодетелствани ще бъдат основно експортът и туризмът. Спасителната инжекция е за сметка на средства от бюджетния излишък за настоящата година, който се очаква да стигне 2.5 млрд. франка.
"Кабинетът предприе дръзка и впечатляваща стъпка", коментира пред сайта SwissInfo министърът на икономиката Йохан Шнайдер-Аман. В прессъобщение на правителството се казва, че то е наясно, че въпросната сума е много голяма, но целта й е "да укрепи секторите, които са особено силно пострадали и да предотврати износа на работни места в чужбина". Докато предприетите от кабинета мерки получиха предимно позитивни оценки от депутатите, Швейцарската федерация на търговските съюзи изрази разочарованието си от факта, че кабинетът не е изтръгнал "от корен" проблема с надценения франк, като определи минимален обменен курс от 1.40 франка за евро. Същевременно централната банка обяви намерението си да увеличи предлагането на франкове на валутния пазар до 200 млрд. от настоящите 120 млрд. SNB обаче не се намеси директно, което разочарова пазарите и допълнително оскъпи франка. Швейцарски топ индустриалци и износители, сред които и изпълнителният директор на най-големия производител на часовници Swatch Group Ник Хайек, отново поискаха интервенция от страна на централната банка.

Всъщност каквито и смели и отчаяни мерки да взимат политиците и банкерите в Берн, последните дни показаха, че не могат да направят много. И колкото и да се гордеят с независимостта си, тя съвсем не е абсолютна. "Движението на курса евро-франк зависи основно от действията на политиците в еврозоната, не толкова от швейцарските власти", коментира валутният стратег от Rabobank Джейн Фоли пред британската ВВС. Със или без валутен борд, Швейцария вече е вързана с еврозоната.

Няма да платим!

Търговската верига Coop, която е втората по големина в Швейцария с над 1400 магазина, обяви бойкот на международни компании като Nivea, L'Oreal, Kinder, Evian. Причината е, че те не искат да свалят цените на продуктите, които внасят, и по този начин печелят от поскъпващия франк. Coop започна да продава с 50% намаление продуктите на тези компании. След изчерпването на количествата тези стоки вече няма да се зареждат. Към бойкота се присъедини и най-голямата верига Migros. Междувременно все повече швейцарци започнаха за пазаруват извън страната и така да се възползват от силния франк. В свой репортаж сп. Spiegel пише как в граничното немско градче Льорах, което е само на десет минути с кола от Базел, в съботните дни всеки втори клиент в магазините е швейцарец. И от началото на август близо 35% от оборотите на търговците в германския град се правят от техните алпийски съседи. "Този портфейл струва 29.90 евро тук. В Базел цената му е 70 франка, тоест двойна", казва пред Spiegel швейцарката Ивон Видман.

Скъпият франк обърка сметките на унгарци и поляци

Ипотечните заеми в швейцарски франкове бяха популярни в Унгария и Полша преди икономическата криза, започнала през 2008 г. Тогава това изглеждаше добра идея, защото лихвите бяха по-ниски от кредитите във форинти или злоти. Сега обаче скъпият франк е повишил значително месечните вноски и според изчисления на Citibank това дори се отразява на икономическия растеж в Унгария. Tъй като хората трябва да отделят повече средства за погасяване на ипотеките си, това е отрязало 0.5-0.6% от ръста на потреблението. Банките в страната предлагат специални схеми за облекчаване на тези кредити. Според изследване на консултантската компания Open Finance близо половината имоти в Полша, закупени с ипотечни заеми във франкове, струват сега по-малко, отколкото собствениците им дължат на банките. "Ако някой е платил 300 000 злоти за апартамент, сега трябва да връща около 550 000," обясняват от компанията. Близо 700 000 поляци имат кредити в швейцарски франкове.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 4
    • + 6

    И Швейцария ))))

    Нередност?
  • 2
    gre avatar :-P
    Gre
    • - 2
    • + 40

    Тъй като не успяваме да станем Швейцария на Балканите, остава те да станат България на Алпите.

    Нередност?
  • 3
    silent_step avatar :-|
    silent step
    • - 1
    • + 12

    Те швейцарците що не вземат да си напечатат франкове за да има раздават на желаещите да купят такива и всичко ще си дойде на мястото. А също тока могат и да си раздадат бюджетния излишък за да могат да си смъкнат стойността на франка като са се закъхарили толкова.

    Нередност?
  • 4
    vperfanov avatar :-P
    далекоглед
    • - 2
    • + 5

    България би заминила на драго сърце своите незначителни проблеми срещу "огромните" швейцарски. Нали европейците трябва да си помагаме :)

    Нередност?
  • 5
    mitkovasilev avatar :-P
    Митко Василев
    • - 1
    • + 9

    Хаха, сега разбирам, че цели държави са се хванали на гола кука с тия нисколихвени кредити във франкове :D :D :D
    А си мислех, че само местните тарикати тука са се нахендрили.

    Нередност?
  • 6
    a.nice avatar :-|
    Надежда
    • - 1
    • + 5

    Ха-ха. На ти сега гордост. Живеем в глобален свят.
    Интересно защо ли никой не инвестира в паунда например?

    Нередност?
  • 7
    tpetkov avatar :-|
    cpetkoff
    • - 1
    • + 2

    Предвидимо.

    Нередност?
  • 8
    cveta.fashion avatar :-|
    cveta.fashion
    • - 1

    да им имам проблемите:)

    Нередност?
  • 9
    prostospas avatar :-P
    Ала-бала с Президента

    Близо 700 000 поляци имат кредити в швейцарски франкове... да им е честито ;-)

    Нередност?
  • 10
    anagor avatar :-|
    ANAGOR

    Ами кофти е да страдаш заради някой друг, но какво да се прави. Непрекъснато се случва.

    Нередност?
Нов коментар