🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Папандреу се сбогува с гърците

Социалистът обеща страната да остане в еврозоната

Георгиос Папандреу се сбогува тази вечер като премиер на Гърция в телевизионно обръщение към нацията и обеща да бъдат положени всички усилия страната да остане в еврозоната и да изпълни задълженията, за да получи международната помощ.

Усилията на Гърция да избере временен премиер и да състави краткосрочно коалиционно правителство обаче продължаваха да бъдат спъвани от вътрешнопартийни борби. Събитията се разиграваха като в гръцка драма, а имената на възможните премиери се сменяха едно след друго.

"Да бъдеш грък не е съдба, това е избор. Не се интересувам от никаква политическа позиция, включително тази на министър-председателя. Благодаря на всички ви, на всички гърци", каза Папандреу. Той пожела успех на новия премиер и новото правителство и обеща да го подкрепя.

В обръщението си Папандреу така и не назова кой ще бъде следващият премиер. Срещата между него и президента Каролос Папуляс, на която трябва да бъде официално подадена оставката и съобщен новият кабинет, бе отлагана многократно през деня.

Това опъна докрай нервите на всички наблюдатели и още повече разгневи гърците и изнерви пазарите. Дори управителят на гръцката национална банка Георгиос Правопулос си позволи да направи рядко публично обръщение към гръцките политици и ги призова да съставят ново правителство час по-скоро.

Като най-вероятен премиер до редакционното приключване на броя на "Капитал Daily" бе сочен председателят на гръцкия парламент, 60-годишният адвокат и германски възпитаник Филипос Пицалникос. Агенция "Ройтерс" съобщи, че името му е било потвърдено и от източници от двете главни гръцки партии - ПАСОК и "Нова демокрация".

Пицалникос е роден на 1 декември 1950 г. в Северна Гърция. Следва право в солунския университет "Аристотел" и в университета в Бон. През 1974 г. е един от основателите на партията ПАСОК и участва в дейностите й, докато е в Германия.

Женен е за германската адвокатка Мариеле Бийдендик и има три деца. За първи път става депутат от ПАСОК през 1985 г., а между 1994 и 1996 г. е министър на образованието.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    onzisa6tia123etc avatar :-|
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    • + 1

    "...Той пожела успех на новия премиер и новото правителство и обеща да го подкрепя...."

    Интересно ми е дали е казал "ние ще го подкрепим", или "аз ще го подкрепя". Новия (временен) премиер май ще обере натрупаните негативи, което в бъдеще ще му пречи да продължи в политиката. А технократите май се дърпат защото партиите не могат да се разберат между себе си кой и как да им дърпат конците, до изборите. Мъка, мъкааа....

    Нередност?
Нов коментар