Работа за Сизиф

Гърция е с нов премиер и със старите проблеми

Пападимос е описван като "прекалено сив и нехаризматичен", но и като точния човек да свърши работата
Пападимос е описван като "прекалено сив и нехаризматичен", но и като точния човек да свърши работата
Пападимос е описван като "прекалено сив и нехаризматичен", но и като точния човек да свърши работата    ©  Reuters
Пападимос е описван като "прекалено сив и нехаризматичен", но и като точния човек да свърши работата    ©  Reuters

Гърция продължава да крачи към икономическата бездна. Макар че изборът на нов премиер в лицето на Лукас Пападимос, бивш вицепрезидент на Европейската централна банка, даде глътка въздух на тежко закъсалата държава, изминалата седмица бе истерична и хаотична дори според балканските стандарти.

Преговорите между управляващи и опозиция за съставяне на правителство на националното единство буксуваха дни наред. Те се проведоха под европейски натиск, за да не се допусне сценарият с предсрочните избори, който би тласнал страната още по-близо до банкрута. ЕС очакваше час по-скоро да чуе името на новия премиер и състава на преходния кабинет, за да може Атина да получи поредния транш международна помощ.

В новото правителство най-вероятно ще участват ПАСОК и опозиционната "Нова демокрация", като е възможно да се включат и други формации. В речта си след обявяването му за премиер Пападимос заяви, че задачата му няма да е лесна, но той е убеден, че проблемите ще бъдат разрешени "по един по-бърз и ефикасен начин, ако има единство и консенсус".

"Едно правителство на националното единство, водено от опитен технократ, ще има степен на надеждност и доверие в международните среди", коментира пред "Капитал" д-р Спирос Економидис, зам.-директор на Hellenic Observatory към London School of Economics. Според него не доверието на ЕС трябва да бъде спечелено, а подкрепата на гръцкото общество и депутатите, за да има шанс да се изпълнят условията по спасителния пакет.

Нека да си вярваме писмено

Още в началото на седмицата името на Пападимос се завъртя в медиите като възможен премиер. Но след това стана ясно, че бившият вицепрезидент на ЕЦБ е поискал удължаване на мандата на преходния кабинет, който по принцип трябва да управлява страната до провеждането на предсрочните избори на 19 февруари догодина. Това предизвика съпротива срещу кандидатурата му. Все пак се стигна до споразумение, като според източници на Reuters в замяна Пападимос се е съгласил настоящият финансов министър Евангелос Венизелос да остане на поста си.

Променящата се с часове гръцка драма накара ЕС официално да поиска писмени гаранции, че страната ще изпълнява своята част от договорената сделка, ако иска да получи още пари. Гърция трябва да продължи със съкращенията на разходите в замяна на втория спасителен пакет, включващ помощ от 130 млрд. евро и отписване на 50% от дълга. Страната се нуждае отчаяно от поредната инжекция на стойност 8 млрд. евро, иначе ще изчерпа наличните си средства до седмици.

Липсата на сигурност, че Атина ще спази обещанията си, е причината ЕС да настоява за писмено свидетелство с подписите на бившия и бъдещия премиер, финансовия министър, шефа на Централната банка на Гърция и лидера на опозицията. Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен посочи в прав текст проблема - загубата на доверие. И обяви, че следващият транш ще бъде задвижен веднага щом има пълна яснота, че Гърция ще изпълнява стриктно своята част от поетите пред ЕС и МВФ ангажименти.

Междувременно в добрите гръцки традиции се появи и друга пречка. Брюксел и лидерът на "Нова демокрация" Андонис Самарас влязоха в задочен сблъсък, след като опозиционният водач заяви, че дадената дума е достатъчна и не е необходимо да се подписва исканата от ЕС декларация. "Има нещо, наречено национално достойнство. Няма да позволя на никого да поставя под съмнение моите думи", заяви Самарас. Той твърди, че на теория одобрява договорките с ЕС и заложените фискални цели, но иска дискусия по някои политически измерения на въпроса. Като се има предвид, че Самарас и партията му досега са гласували против всички мерки по спасителния план в парламента, е съвсем обяснимо лидерите на еврозоната да искат гаранции.

Искаме, но дали можем

С емоционална тв реч досегашният премиер Георгиос Папандреу обяви слизането си от поста, за да даде път на новото правителство да опита да спаси Гърция. Той за пореден път гарантира, че Атина ще изпълни ангажиментите си и ще направи всичко възможно да остане в еврозоната. По думите му изборите трябва да се проведат, когато бъдат спазени основните обещания, поети към партньорите от ЕС.

Пападимос, който ще седне на най-нежеланото премиерско кресло в Европа, има сизифовска задача - да не допусне Гърция да фалира хаотично. Временният кабинет ще бъде с мандат от около 100 дни и основната му цел е да спечели международното доверие, да извърши нужните реформи и да прокара през парламента условията по втория спасителен пакет.

"Икономиите ще бъдат тежка задача за новия премиер. В тази страна има огромна враждебност към съкращенията на разходите, които се опитваше да прокара кабинетът на Папандреу", казва пред британската ВВС кореспондентът от Атина Марк Лоуен. Според него все пак Пападимос разполага с предимството да ръководи правителство на националното единство, което ще има шанса да сплоти обществото и да поведе страната към стабилността и доверието, от които имат спешна нужда както гърците, така и глобалната икономика.

"ЕС няма друга опция, освен да повярва на новото правителство", заявява пред "Капитал" проф. Ана Триандафилиду от Eurpean University Institute. Според нея има истинска воля да се спаси страната, но политиците не знаят как да стане това. "Гласуваните досега реформи не се изпълняват достатъчно задълбочено. Това е поради две причини – самите мерки са прекалено резки, а от друга страна, пречат на структурата на икономиката, на пазара на труда и гръцката политическа система."

Според Триандафилиду сега е много важно новият кабинет да артикулира ясно предстоящите мерки пред обществото: "Те трябва да бъдат представени като надеждно решение на проблема, а не само като необходимото зло."

Дори Пападимос да направи чудо и да успее за 100 дни да задвижи колелото на реформите, реалността остава мрачна. И при най-оптимистичния сценарий - Гърция вече да слуша и да получи обещаното намаляване на дълга от 50%, той ще продължава да възлиза на непоносимите 120% от БВП през 2020 г. И думата фалит ще продължава да витае над Атина.

Банкерът, който стана премиер

Лукас Пападимос е бивш гуверньор на централната банка в Атина и бивш вицепрезидент на ЕЦБ в продължение на 8 години, след което става съветник на Папандреу. Известен е като технократ и политик с авторитет. Изучавал е физика и инженерни науки в Massachusetts Institute of Technology. Прави докторантура по икономика през 1977 г. По време на службата си като гуверньор той работи по стабилизирането на гръцката икономика, за да може страната да влезе в еврозоната. "Макроикономическите и микроикономическите ползи за Европа и Гърция от еврото са огромни", казва в този период той. Критиците му посочват, че като ръководител на централната банка Пападимос трябва да е знаел за масажираните числа в гръцките бюджетни данни, представяни пред ЕС, но той отхвърля тези обвинения. Известен е като силен поддръжник на фискалната дисциплина. Споделя възгледите на Ангела Меркел и бившия гуверньор на ЕЦБ Жан-Клод Трише, че базираната във Франкфурт институция не трябва да има голяма роля в подпомагането на задлъжнелите страни в еврозоната. Задача номер едно пред новия премиер ще бъде да накара социалистите и консерваторите да работят заедно в правителството независимо от враждата помежду им.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 1
    • + 4

    А да видим дали ще из4исти Авгиевите обори в близките 10 год. Разбира се и не само този , тоя ще изгърми навярно наи бързо, нещата тепърва по4ват.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    Демокрацията не е пригодена за непопулярни мерки

    Нередност?
  • 3
    stojanka_s avatar :-|
    stefanova
    • + 1

    НЕ Е ВЪЗМОЖНО ,НОВИЯ ПИМИЕР НА ГЪРЦИЯ СЛЕД КАТО Е БИЛ ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА ЕЦБ 8 ГОДИНИ ДА НЕ Е НАЯСНО С ПРЕДСТАВЯНИТЕ ИКОНОМИчЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ НА ГЪРЦИЯ ПРИ ВЛИЗАНЕТО И ЕС,С ФАКТА чЕ СЕ ХАРчЕЛО ПОВЕчЕ ОТКОЛКОТО СЕ Е ПРОИЗВЕЖДАЛО В ГЪРЦИЯ!А АКО НЕ Е БИЛ НАЯСНО СЪС ЗЛОУПОТРЕБИТЕ,ТОГАВА Е СПОРНО КОЛКО ДОБЪР ИКОНОМИСТ ,ФИНАНСИСТ Е?МОЖЕ ДА Е ДОБЪР ИНЖЕНЕР,НО ЗА ОСТАНОЛОТО СЕ СЪМНЯВАМ.........ДАНО ГРЕшА- щЕ ВИДИМ!УСПЕХ,ЗАщОТО НЕУСПЕХА Е НА ГЪРБА НА НЕВИНОВНИТЕ!

    Нередност?
Нов коментар