🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Опасността от нова рецесия свали цената на медта и златото

Поскъпването на долара спрямо еврото свива търсенето на благородни метали като спасителен пояс

Цените на медта паднаха до най-ниските си нива за последните две седмици в Лондон вчера, след като прогнозите за икономическия растеж догодина бяха занижени наполовина. Според Европейската комисия растежът тази година ще достигне 1.5%  и едва 0.5% през 2012 г.

Предишните прогнози бяха за растеж съответно 1.6% и 1.8%. Върху цените оказа въздействие и това, че експортът към най-големия потребител на мед – Китай, отбелязва най-малкия си ръст от 2 години насам. Цената на метала с тримесечна доставка спадна с 1.8% и достигна 7357 USD за тон – най-ниското ниво от 24 октомври.

През октомври доставките на мед за Китай са нараснали с 15.9% в сравнение с година по-рано. Това е най-ниският растеж, след като възходящата тенденция се възобнови през декември 2009 г., отбелязва Bloomberg. Експортът за Китай е под прогнозираните нива от 16.1%. Същевременно запасите на мед в световен мащаб са спаднали до 410 025 тона – най-ниското ниво от 28 февруари и с 14% по-ниско от достигнатия на 10 юни връх.

Завръщането на долара

Златото също отбеляза спад за втори пореден ден в Ню Йорк, след като повишаващата се стойност на долара намали търсенето на благородни метали като алтернативен актив. Фючърсите спаднаха с общо 1.6% за последните две сесии, като същевременно доларът поскъпна с 1.5% спрямо еврото. В четвъртък златото с доставка през декември поевтиня с 1.2% до 1771 USD за тройунция.

Анализатори, цитирани от Bloomberg, очакват през следващите дни цената да падне до 1740 USD, тъй като долара се счита за подценен спрямо златото. В Лондон цената на златото с незабавна доставка остана на нива от около 1771 USD за тройунция. В рамките на годината цената на златото се е увеличила с 25%, а доларът е спаднал с 1.6% спрямо еврото.

Останалите ценни метали също отбелязват спад. Алуминият с доставка през декември поевтиня с 1.8% до 33.74 USD. Платината с доставка през януари спадна с 0.9% до 1629.50 USD за тройунция, а паладият с доставка през декември – с 1.5% до 644.95 USD за тройунция.

Черно злато

Котировките на петрола от своя страна достигнаха тримесечен връх. Фючърсите се повишиха с 1.7% въпреки занижените прогнози за потреблението през следващата година. Според последния доклад на Международната енергийна агенция през 2012 г. потреблението на петрол ще се повиши с 1.5% до 90.5 млн. барела на ден. Тази прогноза обаче е с 20 хил. по-малко от предишната поради ниските очаквания за потреблението в САЩ и Япония.

Спад

- 1.8% е спаднала цената на медта с тримесечна доставка

Прогноза

- 90.5 млн. барела дневно ще достигне търсенето на петрол през 2012 г.