Реална заплаха от нова рецесия

Брюксел намали очакванията си за растеж в ЕС и предупреди за риск от нов срив

Ръстът на еврозоната през следващата година ще се забави рязко и ще е едва 0.5%, обяви вицепрезидентът на ЕК Оли Рен. Преди половин година прогнозата за ръста на еврозоната беше по-оптимистична - тя предвиждаше ръст от 1.5% през 2012 г.
Ръстът на еврозоната през следващата година ще се забави рязко и ще е едва 0.5%, обяви вицепрезидентът на ЕК Оли Рен. Преди половин година прогнозата за ръста на еврозоната беше по-оптимистична - тя предвиждаше ръст от 1.5% през 2012 г.
Ръстът на еврозоната през следващата година ще се забави рязко и ще е едва 0.5%, обяви вицепрезидентът на ЕК Оли Рен. Преди половин година прогнозата за ръста на еврозоната беше по-оптимистична - тя предвиждаше ръст от 1.5% през 2012 г.    ©  Reuters
Ръстът на еврозоната през следващата година ще се забави рязко и ще е едва 0.5%, обяви вицепрезидентът на ЕК Оли Рен. Преди половин година прогнозата за ръста на еврозоната беше по-оптимистична - тя предвиждаше ръст от 1.5% през 2012 г.    ©  Reuters
"Ситуацията в еврозоната от последните дни води до извода, че сме направили консервативен бюджет, но трябва да мислим в още по-консервативни насоки"

Симеон Дянков финансов министър

"Европа е заплашена отново да изпадне в рецесия през 2012 г. заради кризата с дълга, уязвимите банки и рухналите потребителски разходи"

Оли Рен еврокомисар по икономическите и паричните въпроси

"Европа или трябва да се промени, или я чака упадък. Всички в ЕС трябва да приемат еврото, за да се предотврати опасността от край на единната валута"

Жозе Мануел Барозу председател на Европейската комисия

"Икономическият растеж в Европа достигна мъртва точка и възникна риск от нова рецесия." Така еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен представи днес есенната прогноза на Европейската комисия за икономиките в ЕС за следващите две години. Според нея всички държави, сред които и България, ще отчетат по-нисък растеж.

С това Брюксел разсея и малкото останали надежди, че европейските икономики ще се разминат с рецесията и последствията от дълговите проблеми на някои държави. Високата безработица, слабото потребление и несигурността ще продължават да тежат на икономиките и ще ги държат около нулата.

"Въпреки че в някои държави членки заетостта се увеличава, в ЕС като цяло не се очаква осезаемо подобряване на положението", коментира Оли Рен. Рецесия в някои държави в ЕС би ударила и българските износители, които продават по-голяма част от продукцията си в рамките на съюза.

Ситуацията за България - слаб растеж и висока безработица

Брюксел занижи сериозно очакванията си за растеж в България - от 3.7% през пролетта до 2.3% сега. Това обаче ще е един от най-високите темпове на ръст в ЕС за следващата година. Все пак докладът го определя като бавен и допълва, че ще е съчетан с устойчиво висока безработица.

Възстановяването на българската икономика до този момент обаче като цяло е бавно и страната продължава да изостава от останалите развиващи се членки на ЕС, коментира комисията. Второто тримесечие на 2011 г. е показателно за очакванията за остатъка от годината, се казва още в доклада.

За тази година ЕК очаква БВП да нарасне с 2.2%, а прогнозите за възстановяване на местното потребление през следващата са свързани с правителствените инвестиции в инфраструктурни проекти и движението на реалните възнаграждения.

Очакванията за второто полугодие на тази година остават позитивни благодарение на по-високите приходи от туризъм и земеделие. През следващата седмица ще бъдат публикувани експресните данни за БВП на България и ще покажат накъде е тръгнала икономиката през второто полугодие. Негативно на растежа обаче се отразяват затегнатите условия за отпускане на кредити, влошаващото се бизнес и потребителско доверие и международната криза.

Инфлацията ще се забави, инвестициите също

Позитивно е очакването на комисията за постепенно забавяне на инфлацията заради поевтиняване на суровините на международните пазари, които предизвикват спад в цените на хранителните продукти, заемащи голяма част от потребителската кошница у нас. Комисията прогнозира инфлацията да достигне 3.6% през 2011 г. и да се понижи до 3.1% през следващата година.

Настоящата прогноза на правителството е за 3.9%. Активността в промишления сектор ще се задържи сравнително стабилна през идните месеци, коментира ЕК. Инвестициите обаче ще се забавят в началото на следващата година поради влошаващия се инвестиционен климат в страната. Доскоро износът беше факторът, движещ икономиката.

В последно време обаче се наблюдава забавяне, което е разбираемо с оглед на влошаващата се икономическа обстановка в основните ни търговски партньори. Сравнително слабият експорт няма да позволи на инвестициите и заетостта да се раздвижат поне до средата на следващата година, смята ЕК. Постепенно подобрение след това може да се очаква от по-доброто усвояване на европейските фондове.

Прогнозите на комисията са безработицата през тази година в България да бъде 12.2%, през следващата леко да се понижи до 12.1 на сто, а през 2013 г. да спадне до 11.3 на сто. Като основен международен риск пред икономиката ни се посочва задълбочаващата се дългова криза в еврозоната и ефектите, която тя оказва върху финансовата сфера.

Еврозоната - почти без растеж

Еврокомисията очаква икономиката на еврозоната да нарасне с 0.5% през 2012 г. и с 1.3% през 2013 г. "Няма да има група държави членки, които да останат незасегнати от очакваното забавяне на икономическия растеж, но стойностите за всяка една от тях ще продължат да варират", отбеляза Брюксел в доклада си. През пролетта комисията очакваше ръст на БВП от 1.8% през 2012 г., но оттогава насам дълговата криза се задълбочи значително.

Това съвпадна със забавяне на глобалната икономика, което задълбочи негативните ефекти за Европа. Брюксел очаква през следващите години предприятията да отложат или отменят инвестициите си. Според доклада домакинствата ще потребяват в разумни граници на фона на продължаващите усилия на определени държави членки да намалят високата си задлъжнялост. Банките вероятно ще ограничат кредитирането, което допълнително ще спъва динамиката на инвестициите и потреблението.

Външните пазари спасяват големия бизнес

Въпреки негативните очаквания на Еврокомисията представители на големите европейски компании не са притеснени, тъй като евентуален спад на продажбите им в съюза ще бъде компенсиран от растежа в големите развиващи се икономики в Азия и Латинска Америка.

"Това, което ние виждаме в Европа, е ръст. Един много солиден ръст в Германия и водещите страни в Европа, както и в САЩ, не виждаме никаква рецесия за нашия бизнес. Освен ръста във възникващите пазари той остава висок не само в Бразилия, Русия, Индия и Китай, но и в Турция, Индонезия и Мексико", коментира Петер Льошер, главен изпълнителен директор на Siemens.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 2
    • + 10

    Това не е заплаха а реалност, и тя запо4на още преди година и нещо когато Евросъюза предупреди държавите нарушителки, а те са пове4ето да си оправят дефицитите. Тогава имаше във в. Капитал статии по темата, като тогава коментирах 4е ще предизвика дефлация и рецесия, но това може да прогнозира и лаик след като държавите дрябва да отрежат стотици милиарди евро които тъка или ина4е се всмукваха в икономиките им. Затова се у4удвам 4е Дянков нау4ил 4ак сега за рецесията . Ами да си фин . министър е редно да правиш такива елементарни прогнози отдавна , а не само да казваш 4е няма пари.

    Нередност?
  • 2
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 1
    • + 5

    Добру'тру булка! Чантаджиите в Брюксел откриха топлата вода. Айде уважаеми форумци, чакам коментари как BRICs ще налеят трилиони за спасение на Еврозоната.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 4

    Ако продължават да се мотаят Саркозето и Меркелица, в две кризи ще влезе ЕС едновременно...... за какъв чеп ни е ЕК? Само да константира очавдните факти и да харчи едни пари!!?????
    ЕС, в този си вид и с тези управници, е вреден за вашето здраве!!!!

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 5

    "Ситуацията за България - слаб растеж и висока безработица"
    И още по слаб ще стане, ако барабойковци не свалят акцизите още от 01.01.2012 - къркането, цигарите, горивата за да се оживи потреблението и контрабандата да не изнася БВП навън от България, а да остава в страната....
    ДДС-то на българските стоки също е добре да "мръдне" надолу поне с 10% ......... за туризма 0% ДДС ще е най добре.....
    Само с инфраструктурни проекти нито ръст има нито безработицата пада...... трябва и вътрешно потребление.....

    Нередност?
  • 5
    automatic avatar :-|
    automatic
    • - 3
    • + 2

    е с т'ва съм напълно съгласен, наистина трябва да си финансов олигофрен за да ти дойде като гръм от ясно небе ставащото: http://www.reader.bg/forum/5--/234--.html?limit=12&start=84#1340

    Нередност?
  • 6
    bgmw avatar :-|
    БМЗ
    • - 1
    • + 3

    Ами да, така ще е докато тъпчем в тази фалшива парадигма - само рецесии, кризи, страх и циркове по медиите.

    Цялата тая работа ми напомяня на един анекдот: колко дявола могат да се съберат на върха на една игла :)

    Нередност?
  • 7
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • - 1

    До коментар [#6] от "Bulgarische Motoren Werke":

    Е айде разкажи целия виц :)
    ,или поне поясни коятоно парадигма е несъстоятелна (и евентуално каква предлагаш).

    Нередност?
Нов коментар