🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лидерът на гръцката опозиция изпрати писмо до кредиторите

Все още не е ясно дали Брюксел ще приеме декларациите на Андонис Самарас за твърда гаранция по обещаните реформи в страната

Вместо да подпише гаранциите, Андонис Самарас (на снимката) реши да изпрати писмо до кредиторите. Очаква се отговорът на Брюксел...
Вместо да подпише гаранциите, Андонис Самарас (на снимката) реши да изпрати писмо до кредиторите. Очаква се отговорът на Брюксел...
Вместо да подпише гаранциите, Андонис Самарас (на снимката) реши да изпрати писмо до кредиторите. Очаква се отговорът на Брюксел...    ©  John Kolesidis
Вместо да подпише гаранциите, Андонис Самарас (на снимката) реши да изпрати писмо до кредиторите. Очаква се отговорът на Брюксел...    ©  John Kolesidis

Лидерът на гръцката консервативна партия Нова демокрация Андонис Самарас е изпратил писмо на Европейския съюз и Международния валутен фонд, в което посочва, че подкрепя условията в споразумението, постигнато от лидерите на еврозоната на 26 октомври, предаде БТА.

В текста обаче Самарас повтаря призива си за промяна в някои политики, така че да се даде възможност на Гърция да се възстанови по-бързо от годините на рецесия. Засега не е ясно дали писмото ще задоволи ЕС и МВФ, които поискаха от всички политически партии да подпишат писмен ангажимент, че ще подкрепят мерките за икономии и след мандата на сегашното правителство на националното единство, посочва агенцията.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел даде да се разбере, че следващият транш за Гърция не може да бъде изплатен, ако големите партии в страната не се ангажират писмено да подкрепят мерките за икономии. "Гръцкият въпрос все още не е изяснен, тъй като ги няма условията за изплащането на следващия транш", заяви Меркел.

"За да се случи това (...) ни е необходим не само подписът на гръцкия премиер, но и на партиите, приели да подкрепят правителството. В противен случай няма да бъде отпуснат шестият транш", подчерта канцлерът.

Лидерът на консервативната партия Нова демокрация Антонис Самарас вчера отново отказа да подпише обещание за предложените бюджетни съкращения, както настояват международните кредитори на Гърция.

Натискът от страна на Брюксел върху Атина беше засилен в последните дни. Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви след разговори в Люксембург с гръцкия премиер Лукас Пападимос, че писменият ангажимент от гръцка страна е необходим да бъде представен до понеделник, когато Еврогрупата ще заседава отново, за да бъде отблокиран шестият транш от заема за Гърция.

Пападимос изрази надежда, че ръководителите на трите партии, участващи в ръководения от него коалиционен кабинет, ще изпълнят тази задача и че въпросът ще бъде решен до края на месеца.

Докато Брюксел натиска Атина за писмени гаранции във връзка със заема, китайската рейтингова агенция Дагун (Dagong) понижи кредитния рейтинг на Гърция, като посочи, че страната напълно е изгубила платежоспособността си.

Същевременно двата водещи профсъюза в частния и държавния сектор в Гърция обявиха 24-часова стачка на 1 декември. Това ще бъде първата голяма стачка, откакто Пападимос, бивш вицепрезидент на Европейската централна банка, сформира своята трипартийна коалиция, за да подсигури отпускането на транша от 8 милиарда евро, които са нужни на Гърция, за да я предпазят от фалит през декември.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alexander5000dm avatar :-P
    Arexander
    • - 1
    • + 6

    Андонис Самарас да си изпрати писмото на адрес: [email protected] и да слуша по Радио Ереван кога ще бъде отпуснат следващият транш на Гърция :)

    Нередност?
  • 2
    sensey avatar :-|
    sensey
    • - 1
    • + 6

    За съжаление Меркел и останалите западни политици си мислят, че подписването на документ с бъдещи ангажименти за реформи от страна на Гърция значи нещо... Хилядолетната история на взаимоотношенията с гърците обаче ни учи, че гръцкия подпис не значи нищо.

    Ще протакат още малко, но знаейки точно до кога ще протакат и как подписването на въпросния "ангажимент" ще се отрази на пазарите, ще реализират съответните сделки, които ще им донесат огромни лични печалби. Ултимативната търговия с вътрешна информация!

    И след като подпишат и си получат траншовете ще продължат да правят каквото си знаят, а не каквото трябва.

    Нередност?
Нов коментар