🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гърция получи ултиматум от една седмица

Без писмени гаранции, че ще приложи мерките на Брюксел, страната няма да получи шестия транш от заема

Новият премиер Лукас Пападимос има много малко време, за да гарантира избягването на фалита за страната си
Новият премиер Лукас Пападимос има много малко време, за да гарантира избягването на фалита за страната си
Новият премиер Лукас Пападимос има много малко време, за да гарантира избягването на фалита за страната си    ©  Francois Lenoir
Новият премиер Лукас Пападимос има много малко време, за да гарантира избягването на фалита за страната си    ©  Francois Lenoir

Европейските лидери са дали ултиматум от една седмица до следващата среща на Еврогрупата, насрочена за 29 ноември, за да бъдат представени от Гърция писмени гаранции, които ще открият пътя за отпускане на шестия транш от 8 млрд. евро от заема, предоставен миналата година на страната в рамките на първия спасителен пакет, пише в. "Нафтемборики", цитиран от БТА.

Досега гръцките кредитори не успяха да убедят лидера на партията Нова демокрация Андонис Самарас да подпише писмен ангажимент за подкрепа на мерките за икономии, предвидени във втория спасителен план за преодоляване на финансовата криза.

Самарас твърди, че няма нужда да дава писмени гаранции, тъй като на думата му може да се има доверие. Очевидно обаче международните кредитори не са склонни да дават нов кредит на доверие на гръцките политици, след като страната не успя да постигне финансовите цели през двете години на кризата. Затова те настояват за писмена декларация, притеснени, че гръцките политици може да се отметнат от дадените обещания, особено предвид перспективата за предсрочни избори през февруари.

Вестник "Та неа" твърди, че Брюксел е намерил формула и че тя се свеждала до това лидерът на гръцките консерватори Андонис Самарас да внесе корекция в писмото, изпратено от него до председателя на Европейската народна партия и да заяви, че ще подкрепи договореностите с еврозоната и след изборите в Гърция.

Арести на данъчни длъжници

Междувременно днес продължиха арестите на гръцки бизнесмени, уличени в укриване на данъци. При полицейска операция "белезници" в Гърция са били арестувани още петима бизнесмени за дългове към държавата. Сред тях е изпълнителният директор на популярния телевизионен канал "Алтер", един вносител на храни, един собственик на производствено предприятие и двама собственици на бензиностанции, съобщават гръцките медии.

Дълговете на петимата към държавата са предимно от неплатени данъци и надхвърлят 3.5 млн. евро. Преди тях за големи дългове към държавата гръцки съд осъди на по три години затвор други двама предприемачи - единият собственик на известна компания на коафьорски и козметични магазини, а другият - собственик на компанията "Бодилайн", уточнява БТА.

И пак стачки

Всичко това се случва на фона на продължаващите стачки в страната. Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ), обединяваща работещите в частния сектор, свика 24-часова стачка на 1 декември в знак на протест срещу заложените в бюджета мерки за икономии, съобщи синдикатът, цитиран от Ройтерс. "Стачката е срещу този бюджет на икономии и орязване на социалните разходи", заяви Статис Анестис, говорител на ГСЕЕ.

Служителите на метрото, наземната железница и трамваите преустановяват дейността си за четири часа в Атина днес, за да протестират срещу мерките за икономии, който включват и съкращения на персонала, предаде Асошиейтед прес. Днешната стачка започна след серия от стачки в знак на протест срещу мерките за икономии, вследствие на които около 30 000 държавни служители ще получават орязани възнаграждения, докато Гърция се бори да изпълни условията за получаване на международните спасителни заеми.

Отделно от работещите в обществения транспорт, представители на профсъюза на държавната енергийна компания продължават да протестират пред сградата на компанията, в която се издават сметките за електроенергия на гражданите, срещу наложения допълнителен данък върху недвижимата собственост, който се събира чрез сметките за електроенергия.

Гръцкият премиер Лукас Пападимос ще замине за Франкфурт по-късно днес, за да се срещне с председателя на Европейската централна банка Марио Драги, след като проведе разговори с председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер в Люксембург.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nmarkov avatar :-P
    Aragorn
    • - 1
    • + 32

    ''Самарас твърди, че няма нужда да дава писмени гаранции, тъй като на думата му може да се има доверие.''

    Няма такава наглост!!!!! И тези хора управляват държави!!!!! Все едно аз да ида в банката и да им кажа: Дайте ми тука едни пари да си оправя бакиите, ама нищо няма да подписвам, защото на думата ми може да се вярва.

    И те веднага ще ми кажат: Ама разбира се, господине! Ние Вас чакаме!!!

    Нямам думи! ;-)

    Нередност?
  • 2
    veny_g avatar :-|
    Вени Г.
    • - 2
    • + 17

    Крайно време беше европейците да разберат, че цялата гръцка политика са непрекъснати византийски номера. Без железен контрол от Брюксел нищо няма да се промени.

    Нередност?
  • 3
    kkk_20 avatar :-|
    kkk_20
    • - 1
    • + 9

    Гръцката наглост няма край! Да се надяваме, че този път Европа ще отстоява твърдо позицията си.

    Нередност?
  • 4
    kotrag avatar :-|
    kotrag
    • - 11
    • + 3

    Шайката брюкселски крадци вече дори не се преструва, че Гърция има независимо управление. След като назначиха марионетно правителство, сега на ход е изнудване с ултиматуми. Баси безочието.... Фермата на Оруел ще ни се види като утринна роса, ако неуките и мързеливи социалисти от Брюксел наистина успеят да овладеят континента.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 3

    Дебела взима да става работата, банките спекуланти с гръцки дълг, ще трябва да отпишат още малко %.чета.....

    Нередност?
Нов коментар