Брокери очакват Фед да изкупи ипотечни облигации за $545 млрд.

Прогнозите са, че стимулиращата програма ще започне през следващото тримесечие

Най-големите брокери на облигации в САЩ очакват Федералният резерв (Фед) да започне да инжектира долари в икономиката, изкупувайки ипотечни облигации, вместо ДЦК, предаде агенция "Блумбърг". Прогнозите са, че стимулиращата програма ще започне през следващото тримесечие. Според мненията на 10 компании, инвестиращи в активи с фиксирана доходност, централната банка ще изкупи облигации на стойност 545 млрд. долара.

Лихвите по държавните облигации вече са на рекордно ниско равнище и поредна интервенция на Фед не може да ги понижи допълнително. Имотният пазар обаче продължава да е от най-слабите звена на икономиката. Цените на съществуващите жилища в страната се понижиха с нови 4.7% на годишна база през октомври.

Според JPMorgan Chase собствениците на ипотеки ще спестят общо 40-50 млрд. долара, ако лихвите по заемите им се понижат до 3.75%. "Трябва да достигнем дъното при цените на имотите", коментира Шиам Раджан, пазарен анализатор от Bank of America Corp. "Това не са показатели, които ще свалят равнището на безработицата.", допълва той.

Според финансовата компания Фед ще купи облигации на обща стойност 800 млрд. долара, като в тях ще бъдат включени и държавен дълг. От началото на кризата през 2008 г. централната банка изкупи държавни и корпоративни облигации за 2.3 трлн. долара.

През миналата седмица двупартийната комисия към Конгреса, която трябваше да изготви план за ограничаване на държавните разходи с 1.2 млрд. долара до края на годината, приключи работата си без резултат. При това положение може да се стигне до автоматично орязване на разходите за отбрана, здравеопазване, социално подпомагане и др. Това увеличава натиска над Фед за предприемане на нови стимули. Освен това кризата в еврозоната се задълбочава.

"Фед е на мнение, че дори икономиката на САЩ да е във фундаментално стабилно състояние, рискове произтичат от случващото се в Европа.", коментира Доминик Констам, анализатор от Deutsche Bank. "В този контекст тя ще е склонна да направи повече.", допълва той.

Анализаторите очакваха централната банка да започне да обяви нови стимули през лятото, след като беше понижен кредитния рейтинг на САЩ и пазарите се сриваха. Фед обаче обяви единствено, че ще запази основната лихва в интервала 0-0.25% поне до 2013 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bono_vox avatar :-|
    bono_vox
    • + 2

    545 млрд!!! Много бе! Даже за техният огромен дълг е много! Нещо се размърда ФЕД

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 4

    Ако на това се казва 'фундаментално стабилна' основа - открихме нови принципи на икономиката :-)

    Това почти не остана свободен държавен дълг, сега ще изкупиме и ипотечните облигации :-) и като сме пак на същото дередже какво ще правим? Кредитните ли карти?

    Нередност?
  • 3
    director_general avatar :-P
    Генерален Директор
    • - 1
    • + 2

    Другари, не бойте се! КапитализЪмА нема да падне, каквито и карти и облигации да се появят, защото ще са КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ.

    Все пак, идването на комунизЪмА отново ще се отложи за следващите генерации верующий в светлото будушче.

    Нередност?
Нов коментар