Не се стряскай

Федералният резерв подлага американските банки на стрес тестове с апокалиптичен сценарий

Коя ли банка ще изкласи?<br>    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кой е най-тежкият изпит, който сте държали? Всеки учебен клас, университетска специалност или професионална квалификация имат по един такъв дяволски тест. Примерите са безброй: дали ще е морфология и синтаксис във филологиите, висшата математика в икономическите специалности, или СЪПРОМАТ (съпротивление на материалите) в инженерните науки. Представете си най-трудния изпит на квадрат и ще получите теста, който скоро ще стресира големите американските банки.

Федералният резерв обяви, че ще провери балансите и капиталовите буфери на 31-те най-големи финансови групи в САЩ, като ги подложи на невиждан апокалиптичен сценарий, в сравнение с който колапсът на инвестиционната банка Lehman Brothers през есента на 2008 г. изглежда като детска игра. Разбира се, всички очи са насочени към шестте водещи компании в сектора: Вank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley и Wells Fargo. В тъй наречените стрес тестове на Фед те ще трябва да докажат, че могат да издържат предполагаема дълбока криза в еврозоната, безработица в САЩ от 13% в началото на 2013, свиване на американския брутен вътрешен продукт с 8% до края на 2012 г., срив на имотните цени с 20% и спад на индекса Dow Jones с над 50% до средата на 2012 г. Тестът е толкова суров, че анализаторът Карен Петру от консултантската компания Federal Financial Analytics коментира пред Reuters, че "от Фед единствено са пропуснали вероятността за директен сблъсък на астероид". В началото на 2009 г. федералното правителство подложи на подобен тест 19-те най-големи банки, като сега добавя още 12 институции. Но сега изпитът е далеч по-тежък, което не е изненада предвид ситуацията в еврозоната и забавянето на китайската икономика.  

Банковите групи трябва да представят капиталовите си планове до началото на януари 2012 г., след което Фед трябва да им отговори до 15 март и впоследствие да публикува детайлни резултати от тежкия изпит. Онези банки, които не успеят "да минат" теста, ще бъдат задължени да наберат капитал. Според анализаторите тази прозрачност има една основна цел: да успокои инвеститорите и пазарите за стабилността на американската банкова система в момент, когато европейските финансови групи са под огромно напрежение.

Но някои експерти се съмняват, че стрес тестовете ще успокоят пазарите. "Безумно глупав тест", заяви пред Reuters Insider Television Ричард Бове, банков анализатор в Rochdale Securities. Според него е безотговорно Фед да подлага 31-те най-големи банки в страната на подобен лош сценарий, тъй като ще ги принуди да се подготвят именно за най-лошото. "Ще спрат да кредитират и ще ни хвърлят именно в тази рецесия, за която правителството се чуди как ще функционират", допълни Бове. Анализаторът Карън Финърман също смята, че стрес-тестовете могат да предизвикат паника още преди окончателните резултати. "Инвеститорите ще искат изведнъж да се отърват от считаните за рискови  активи", казва тя пред сайта thestreet.com.

Друга въпросителна около изпитите са сроковете. Резултатите ще бъдат обявени най-вероятно през април, а тогава кризите в Европа и Америка може да са достигнали точката на кипене - възможно най-неподходящото време за набиране на капитал от онези банки, които евентуално не издържат теста. Оттам възникват нови въпроси - ще се намеси ли отново федералното правитeлство, ако банките няма откъде да намерят пари.

Засега изглежда, че групите ще изкласят. Според доклад на Goldman Sachs (която естествено е заинтересована страна в случая) банковата индустрия разполага със съществен капиталов буфер от 900 млрд. долара, който ще й позволи да издържи на всякакъв шок. Засега в най-уязвимо положение е Bank of America, чиито акции се търгуват близо до най-ниското си историческо ниво. Гигантът все още сънува кошмари заради придобиването на две други големи банки през последните години: Countrywide Financial и Merrill Lynch. Федералният резерв вече блокира предложението на банката за увеличаване на дивидентите.

Никой все още не може да предвиди как ще се развие кризата в еврозоната. За да изкарат изпита, американските банки продължават да ограничават експозицията си към региона. Остава надеждата, че апокалиптичният сценарий в новите стрес-тестове на Фед няма да стане реалност.

Все още няма коментари
Нов коментар