🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лондон намали рязко прогнозата си за икономиката на Острова

Според кабинета рецесия в еврозоната ще означава и спад за Великобритания

Британският финансов министър Джордж Озбърн прогнозира тежки времена за икономиката на страната, ако кризата в еврозоната не бъде овладяна
Британският финансов министър Джордж Озбърн прогнозира тежки времена за икономиката на страната, ако кризата в еврозоната не бъде овладяна
Британският финансов министър Джордж Озбърн прогнозира тежки времена за икономиката на страната, ако кризата в еврозоната не бъде овладяна    ©  Reuters
Британският финансов министър Джордж Озбърн прогнозира тежки времена за икономиката на страната, ако кризата в еврозоната не бъде овладяна    ©  Reuters

Британското правителство намали рязко прогнозата си за икономическия ръст и предупреди, че рецесия в еврозоната би могла да доведе до спад и за британската икономика. Според актуализираната прогноза през следващата година БВП ще се повиши с едва 0.7%, посочи финансовият министър Джордж Озбърн, цитиран от Reuters. Очакванията, заложени през март, бяха за ръст от 2.5%.

Правителството прогнозира възстановяване на ръста до 2.1% през 2013 г. При представянето на данните пред парламента обаче Озбърн посочи, че реалността може да се окаже много по-лоша, ако дълговата криза в еврозоната не бъде разрешена.

Междувременно, според проучване на Citi/YouGov, инфлационните очаквания на британците за следващата година са намалели до най-ниските си равнища от април досега, предаде Reuters. Резултатите показват, че към ноември инфлационните очаквания за 2012 г. са спаднали до 3.1% спрямо 3.4% през октомври. Очакванията за следващите пет до десет години се повишават минимално от 3.4% миналия месец до 3.5% през ноември, но остават под септемврийските равнища от 3.8%.

Изследването би трябвало да успокои ръководителите на Bank of England, че високите инфлационни очаквания не се превръщат в даденост за британското обществено мнение.

"Тези резултати показват, че покачването на инфлацията през тази година и подновяването на инициативите за т.нар. количествени облекчения (quantitative easing, което на практика е своеобразно печатане на пари) от страна на Комисията по парична политика не са дестабилизирали инфлационните очаквания", коментира икономистът от Citi Майкъл Сондърс, цитиран от Reuters.

По думите му това означава, че Комисията по парична политика (Monetary Policy Committee, MPC) към централната банка може да продължи да реагира агресивно на сигналите за икономическо забавяне. Според анализаторите от Citi, MPC не следва да смята, че дефлацията е непосредствена заплаха, която да оправдава допълнителни количествени облекчения. "Целта на комисията е да предотврати спадането на инфлацията под 2% с течение на времето, а към момента изглежда има достатъчно основания за допълнителни стимули", посочва Сондърс.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    director_general avatar :-P
    Генерален Директор
    • - 1
    • + 1

    Естествено, че никой не иска да се качва на потъващ кораб, защото броят на спасителните лодки е недостатъчен, а британците имат исторически спомени от "Титатник" и се придържат, вързани за САЩ, където е скрита подводницата - "Just in Case".

    Нередност?
Нов коментар