Симеон Дянков: Има голям шанс еврозоната да не съществува до 6 месеца

България не трябва да се обвързва с еврото, чието бъдеще е несигурно, смята финансовият министър

България и Швеция са двете държави извън еврозоната, които могат да се включат в новия механизъм за финансова стабилност на Европейския съюз, твърди Симеон Дянков.
България и Швеция са двете държави извън еврозоната, които могат да се включат в новия механизъм за финансова стабилност на Европейския съюз, твърди Симеон Дянков.
България и Швеция са двете държави извън еврозоната, които могат да се включат в новия механизъм за финансова стабилност на Европейския съюз, твърди Симеон Дянков.    ©  Анелия Николова
България и Швеция са двете държави извън еврозоната, които могат да се включат в новия механизъм за финансова стабилност на Европейския съюз, твърди Симеон Дянков.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Великолепната осморка

Според Симеон Дянков членовете на бъдещия фискален съюз ще са Австрия, Германия, Люксембург, Финландия, Холандия, Естония, Швеция и България.

"Според мен в рамките на следващите 6 месеца има голям шанс еврозоната вече да не съществува. Нещата са толкова лоши. За радост ние нямаме още еврото като валута, та сравнително лесно можем да реагираме", заяви в интервю по bTV финансовият министър Симеон Дянков. Той допълни, че страната ни трябва да е готова за сценарий, при който еврозоната в сегашния й вид ще се разпадне.

Според Дянков новата външнополитическа цел на България трябва да е членство във "финансовия Шенген" за държави отличници. Идеята за него видя бял свят през уикенда, когато се разбра, че Германия и Франция обсъждат създаване на нов фискален съюз, обединяващ държави със строга бюджетна дисциплина, наречен от медиите "финансов Шенген". Целта му е да да се спре разрастването на дълговата криза.

Съюзът на "отличниците"

"За икономическото и политическо оцеляване на Европейския съюз, трябва да влезе някаква нова система. Тази нова система, поне от последната седмица разговорите на големите политици в Европа, е този фискален съюз.Б ългария е готова и ще бъде една от членките на този фискален съюз, защото ние изпълваме критериите", смята Симеон Дянков.

В края на миналата седмица "Ройтерс" съобщи, че в новата коалиция ще бъдат поканени 8-10 държави.

"Ангела Меркел, като говори сега какво е бъдещето и не след две години, а след два месеца на Европа, тя казва - еврозоната, не казва още ще се разпадне до 6 месеца вероятно, но казва, че е в голяма опасност и следователно на нас ни трябва друг съюз. Засега тя го нарича фискален съюз. В този фискален съюз да влязат държавите от Европейския съюз, които спазват строгите правила Маастрихтските критерии. И ние гордо вдигаме ръка и викаме - ние сме от тях. Ние не само че вдигаме ръка, а те ни посочват и казват - в момента има осем държави, които, ако този фискален съюз утре се създаде, България ще е сред тях. Всичките 8 държави са Австрия, Германия, Люксембург, Финландия, Холандия, Естония, България, Швеция", каза Симеон Дянков.

България няма поканазасега

Страните, участващи в новия пакт за стабилност, ще се споразумеят за по-строги правила за допустимия бюджетен дефицит и по-широки правомощия за външен контрол над националните бюджети.

Идеята за него може да се обяви официално тази седмица, с което да се сондират нагласите до 9 декември, когато има среща на върха в Европейския съюз. Удобен формат за такива разговори е срещата на икономическите и финансови министри - ЕКОФИН, която започва днес и на която ще присъства заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева, уточни източник на Capital.bg от министерство на финансите.

Според източника България все още не е получила официална покана за включването в такава коалиция, но в последните месеци отношението към България се подобрявало, заради успеха на страната ни да поддържа нисък бюджетен дефицит.

"При напъните ни за еврозоната винаги бяхме възпирани с обяснението, че сме най-бедни и ни е още рано. След като в последните години показахме, че наистина пазим финансова дисциплина, напълно възможно е Брюксел да промени отношението си към нас. Не знам обаче как ще повлияят корупцията и състоянието на съдебната ни система, защото заради тях не можем да влезем в истинския Шенген", коментира макроикономистът Петър Чобанов. По време на предишното правителство той ръководеше закритата вече Агенция за икономически анализи и прогнози и от позицията си е отговарял за голяма част от комуникациите на България с Брюксел по икономическите и финансови въпроси.

Германското издание Welt am Sonntag цитира германски правителствени източници, според които има планове за създаване на коалиция на няколко държави от еврозоната, която ще спазва по-голяма фискална дисциплина. По същата тема Wall Street Journal уточнява, че се предвижда националните правителства да подписват двустранни споразумения и по този начин ще се избегне тромавата и продължителна процедура на внасяне и одобряване на поправки в договорите на ЕС. Промените в договорите за устройство и функциониране на Европейския съюз пък могат да се направят на по-късен етап.

Самият план нямало да нарушава Лисабонския договор, защото и в сегашния му формат се разрешава на страните членки да задълбочат сътрудничеството си, ако поне девет от 27-те държави са съгласни, като по този начин се заобикаля необходимостта от единодушна промяна на договора, твърдят от Wall Street Journal.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cashe avatar :-|
    Aleko
    • - 28
    • + 17

    Точно пък България ще поканят в тоя съюз. Я малко по-сериозно а?! Освен това в него няма да има държави, които не са в еврозоната.

    Нередност?
  • 2
    merkel avatar :-|
    merkel
    • - 1
    • + 9

    Франция, Германия и Италия планират да предложат нов базов икономически документ


    Брюксел. Франция, Германия и Италия планират да представят на срещата на ЕС на 9 декември нов базов икономически документ за еврозоната, който да замени Пакта за стабилност и ръст, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на европейски дипломатически източник.
    По време на срещата ще бъдат представени основните положения на новия документ.
    „Новият пакт ще включва реални санкции за неизпълнение на текстовете и няма да важи само за еврозоната, но за всички страни от ЕС”, посочва дипломатът.
    Документът ще трябва да се ратифицира от парламентите на страните-членки и няма да се налага провеждането на референдуми.

    Нередност?
  • 3
    ivakis avatar :-|
    ivakis
    • - 6
    • + 10

    И сега какво - да купуваме $$$?

    Нередност?
  • 5
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 2
    • + 9

    Мисля че фискалният съюз не е валутен, тоест България теоретично може да членува (без право на глас по общата валута). Миналата година правителството и лично мистер Дянков почти ни гарантираха влизане в Еврозоната и плюеха по всеки който им казваше че не сме готови икономически и социално да поемем такава отговорност. Финансова стратегия на ниво, няма що.

    Нередност?
  • 6
    fve avatar :-|
    Федор Езерский
    • - 7
    • + 15

    Този пич, Дянков наред ли е? "За радост не сме въвели еврото", а само имаме борд, при който левчето е ковнато твърдо. Имам чувството, че това момче - Дянков, има повече бръмбъри в главата от бат Бойко. Гледай го само къде ще ни вкарва - в групировка, в която Берлин и Париж да ни определят данъчната политика, за "да се спаси ойрото". Тц тц тц тц, дясна политика му е майката, да слушкаме евродесните Меркел и Саркози, повече отколкото слушкаше бай Тошо товарищ Брежнев. Това евронародняците са си таковали такованката!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    trifon74 avatar :-|
    trifon74
    • - 3
    • + 12

    Като има нещо конкретно, едва тогава да се говори .
    Двайсет и кусур години вече все ни канят някъде, все нанякъде отиваме, все към нещо се присъединяваме , все някого догонваме и накрая пак най-отзаде , че на всичко отгоре, изостанали отпреди още по-яко.
    Общи приказки , инвестиции - нула , закриваме производства, губим пазари, ограничаваме разходи, спазваме правилата , а другите минават метър и ни казват с учтива усмивка : "Браво". И толкоз.
    Полза обаче, особена не се вижда.
    Като ме канят , искам да знам за какво е.
    За сватба , за работа , за вечеря или да мия чинии.
    Никой обаче не ти казва .
    Всеки вика : "Ела , пък ще видим".


    Нередност?
  • 8
    borabora54 avatar :-P
    borabora54
    • - 9
    • + 13

    Той не може да си обслужва кредита към немската банка... Борисов дава акъл на Меркел... вдига пенсионната възраст, щото няма пари... бил отличник... Абе, вие нормални ли сте?
    Управляват ни едни шмекери, които сипят лъжи от сутрин до здрач... прах в очите...

    Нередност?
  • 9
    james2 avatar :-|
    Попов
    • - 15
    • + 7

    Има голям шанс целият ЕС на меките китки да се разпадне и това е страхотна новина!
    По-скоро сега трябва да се потърси отговорност от виновниците за въвличането на България в този пропаднал съюз!

    Нередност?
  • 10
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 6
    • + 7

    леле- вече и световен оракул! предсказания някакви..на него една година не му стигна да предусети задаващата се европейска рецесия....една година у нас кризата и излизането ни от нея бе на принципа ТУКА ИМА ТУКА НЕМА, ИМА НЕМА АМА НЕ СЪВСЕМ.... спретна бюджет при прогнозиран ръст на германксата икономика и нашата за 2012 между 2.5 и 2.7 ...сега ТРЪГНАЛ за световния ред прогнози да прави!!!! аре нещата по ред на номерата -първо да си ПРОГНОЗИРАМЕ бюджета и по възможност ДА НЕ СИ ЗАКОПАМЕ ИКОНОМИКАТА дето хич я немаме в гроба , а после да СИ ДАВАМЕ останките от суверенитета!!да бе -ЛЕСНО се реагирва като нямаш евро...леле, а ВАЛУТНИЯ БОРД барабар с нас КУЧЕТАТА го яли.....дали МУ Е ДОшЛО ВРЕМЕТО да осъзнае че страната му е във валутен борд..не бе питам, щОТО ТОЗ чИЛЯК осъзнава НЕКОИ НЕщИЦА ДОСТА БАВНО!освен че има проблеми с характера си и комуникациите!

    Нередност?
Нов коментар