🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компаниите в еврозоната се готвят за "немислимото"

Големите корпорации обсъждат планове за действие при евентуален разпад на еврото

Когато финансовият директор на датската фармацефтична компания Novo Nordisk се срещнал миналия петък с колегите си от маркетинг отдела, разговорът бил далеч от обичайната дискусия за продажбите и представянето на компанията. Джаспър Брандгаард задал съвсем простия и резонен въпрос: по какъв начин компанията ще извърши ценообразуването на двата си нови инсулинови продукта, ако еврозоната се разпадне?

Датската фирма, която е най-големия производител в света на инсулин за лечение на диабетици, е в страна извън еврозоната, но продава основно в нея. Това е въпросът, който отеква – под различна форма, сред директорските бордове на банки, брокерски компании, търговски фирми, правни кантори и водещи световни производители.

"Трудно е да се направи детайлен план, но е необходимо да помислим каква би била ценовата ни стратегия или как ще ценообразуваме, ако изведнъж еврото рухне", коментира Брандгаард пред "Ройтерс". "Как да избегнем попадането в този капан? Аз лично за първи път задавам подобен въпрос, но това е тема, която все по-често ще се обсъжда".

В случая с двата нови продукта на Novo Nordisk, времето е съюзник на компанията, защото новите лекарства все още са в процес на одобряване от регулаторите и вероятно няма да са на пазара преди края на 2012 г.

Изготвянето на планове за предпазване от апокалиптичния сценарий с рухване на единната валута не е лесно. Като много други бизнес мениджъри и Брандгаард смята, че рухването на еврото все още не е много вероятно, но шансовете за това нарастват с всеки изминал ден. Според допитване на "Ройтерс" отпреди седмица 14 от 20 икономисти смятат, че единната валута няма да оцелее в този си вид и компаниите са започнали да се подготвят за най-лошия сценарий.

Тревогите им най-добре обобщава Мартин Сорел, ръководител на най-голямата в света рекламна агенция WPP. "Всичко е до такава степен усложнено и комплексно, че всички са ужасени и уплашени и определено това е последното нещо на света, което бихте искали да се случи", заяви той пред "Ройтерс" в понеделник. "Но, ако трябва да бъдем честни, и ние, като всички останали, се опитваме да измислим свой план за действие при извънредни ситуации, т.е. в случай на каквото и да било нарушаване целостта на еврозоната."

Въз основа на интервюта с шефове на компании, банкери и юристи в Европа, САЩ и Азия, "Ройтерс" се опитва да разбере доколко те са подготвени и как се готвят за възможната смърт на 12-годишната евро валута - събитие, което ще бъде несравнимо с нищо друго в съвременната история.

"Тези дни всеки разговор се върти около управление на риска, който идва от евентулания срив на еврото", казва висш мениджър от застрахователния пазар в Лондон, който подобно на много други говори анонимно заради чувствителността на бизнеса им.

Може би най-активното планиране за извънредната ситуация се случва в европейските страни извън еврозоната, които имат силни търговски връзки с валутния блок, като Дания и Великобритания са типичните примери.

На предната линия са банките, брокерските къщи и борсите

Най-големият брокер в света занимаващ се с търговия на валути и правителствени облигации ICAP, заяви в понеделник, че е тествал търговската си платформа дали ще се справи с повторно пускане в обращение на националните валути, в случай на разпадане на еврозоната.

Старши банкер в голяма инвестиционна банка заяви, че екипът от 20 души, който по принцип се занимава само с това да моделира всички възможни сценарии, в които може да се наложи банката да оперира, сега изцяло се е съсредоточил върху възможността за разпад на еврото. Те са изработили вариант за криза, която минава през различните етапи от петък вечер, събота и неделя и един пълен работен ден. Като са си направили и справка дали ще имат достатъчно хора (при това правилните), за да могат да реагират адекватно и ще могат ли да бъдат събрани бързо.

"Моята работа е да предвиждам най-лошото. Можете да тествате каквито си поискате положителни сценарии, но ако нещо наистина лошо се случи, да кажем Италия внезапно фалира през нощта и ние не сме тествани за това, значи аз не съм се справил с работата си", казва друг банкер. "Ако това обаче наистина се случи, ще бъде много грозна картинка, защото най-малкото няма да имаме достатъчно време дори за сортирането на всичките различни търговски позиции и преглед на документацията", добавя той.

По негова преценка, завръщането на Гърция към драхмата е най-малкото притеснение, оприличавайки евентуалният банкрут на Гърция, на този на американската компания MF Global - досадно събитие, но не и истински сериозен проблем. Докато Италия той сравнява с Lehman, чийто колапс бележи началото на финансовата криза през 2008 г.

Британският финансов регулатор вече предупреди банки и застрахователи, да изготвят планове за действие при извънредни ситуации в случай на хаотично разпадане на еврозоната или излизане на някои страни от нея.

Американските компании също извършват тестване на системи си, а A.M. Best Co, която е основната рейтингова агенция за застрахователната индустрия, заяви миналата седмица че прави допълнителни стрес-тестове на застрахователите, предвид влошаващите се условия в Европа. Агенцията, която само преди два месеца бе извършила подобен преглед, каза че сега ще проучва експозициите на застрахователите поотделно, за да види доколко са изложени на риск от отслабването на еврозоната.

Как да спасят парите си

За компаниите от реалния сектор усилията са насочени, основно към защита на парите им при срив на еврото.

Корпоративните баланси в момента показват, че натрупаните резерви в брой са за повече от 1 трилион долара, което е отражение на нежеланието на фирмите да инвестират средства за увеличаване на капацитета си или в придобиването на други фирми.

Главният изпълнителен директор на европейска компания с годишни приходи от над $ 10 млрд. годишно, заяви пред "Ройтерс" по време на неотдавнашното си посещение в Лондон, че бордът на директорите е обсъждал как да се справи с колапс в еврозоната, но е било много кратко заседание. Изводът, до който са стигнали, е че поне за момента, няма много какво да се направи, освен да подсигурят паричните си депозити чрез възможно най-сигурните банки.

Финансовите отдели на големите компании вече са започнали да прехвърлят пари към по-безопасни убежища и да преглеждат отново бюджетите си за 2012 г.

По данни на ЕЦБ депозитите в банките от по-слабите страни, които са под прицела на пазарите, са спаднали. Разделянето на корпоративните депозити от тези на населението е почти невъзможно, но има някои доказателства, че именно корпорациите теглят от евровите си сметки в търсене на по-сигурни убежища. Някои от най-големите фирми като Siemens, BMW, Daimler и Volkswagen,имат лиценз за депозиране на средства в Европейската централна банка, която за момента се приема за най-сигурното от всички безопасни убежища в еврозоната.

За западноевропейските компании планирането за най-лошия сценарий се затруднява и от факта, че много от тях са политически зависими по един или друг начин. Авиокосмическия гигант EADS например често се описва като индустриален партньор на еврото.

"Ако се разчуе че голяма компания включена в CAC40 се подготвя за най-лошия сценарий, това би могло да се изтълкува погрешно от пазарите и би увеличило напрежението и е възможно дори да нанесе много тежък удар на еврото", заяви виден анализатор по публичните комуникации, работил за някои от най-добрите френски компании.

Що се отнася до последствията от пълен срив на валутата, те са толкова непредвидими и немислими, особено за следвоенното поколение, закърмено в традициите на европейската интеграция, че мнозинството от анализаторите трудно виждат някакви нови работещи модели. "Ние не изготвяме планове за такава ситуация. Ние искаме еврото да оцелее, но все пак ние произвеждаме материални неща и ние няма да умрем без еврото", заяви главният изпълнителен директор на една от най-големите производствени компании в Европа.

46 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 4
    • + 25

    Разпадът, ако се случи (в което се съмнявам), няма да се случи за един ден. Ако днес Меркел и Саркози излязат, и кажат, че се връщат към марката и франка, до пълния разпад ще минат поне няколко месеца.

    А през тези няколко месеца, в мътната вода, някои хора (фондове) ще хванат големи риби.

    Все пак, не бих искал да ставам свидетел на подобен риболов.

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 5
    • + 32

    До коментар [#1] от "Chievo":

    Напротив, винаги такива промени стават внезапно и неочаквано в неделя вечер. Спомняте ли си как се въведе борда в българия - една неделя излезе Костов и каза "нов лев, въвеждаме борд от понеделник". Иначе спекулантите ще имат време да си поиграят и промяната няма никакъв шанс за успех.

    Нередност?
  • 3
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 2
    • + 14

    До коментар [#2] от "m17":

    За обявяването на промените съм съгласен. Ще стане внезапно. Но това не означава, че спекулантите след това няма да имат време да си поиграят. Италианецът на следващата сутрин пак ще си купи еспресо с евро, а не с лири.

    Нередност?
  • 4
    kotrag avatar :-?
    kotrag
    • - 2
    • + 8

    ''Някои от най-големите фирми като Siemens, BMW, Daimler и Volkswagen,имат лиценз за депозиране на средства в Европейската централна банка, която за момента се приема за най-сигурното от всички безопасни убежища в еврозоната.''

    Хм, и защо ''някой'' са в специални/привилигировани позиции? Да не би защото дават пари на дьомбелите в Брюксел

    Нередност?
  • 5
    wds23355772 avatar :-?
    wds23355772
    • - 1
    • + 34

    В цялата ситуация не се споменава едно нещо: какво означава еврото да рухне?! Защото няма как за една вечер еврото да изчезне от абращението. Защото най-малкото има техническо време, за което всяка една държава да върне старата си национална валута. Това е процес, който в най-добрия случай би отнел месеци.
    Рухване на еврото? Това девалвация на стойността му ли значи? Така, както левът през 96-та година долара от 100 лева стана 3000? Не се казват тези неща. А точно те са важни!

    Нередност?
  • 6
    ruritanec avatar :-|
    Руританец
    • - 1
    • + 13

    Странно е, че и друго нещо не се казва, а тъкмо то би трябвало да интересува гражданите (не компаниите): какво става с банковите депозити в евро? Във вчерашния брой бяха направили хубав преглед на три възможни сценария. Но ето това бих желал да науча: какво става с банковите депозити в евро при всеки един от тези три сценария? И при какви обстоятелества би имало риск големи европейски банки да фалират?

    Нередност?
  • 7
    s.pavlov avatar :-|
    Tor
    • - 3
    • + 12

    До коментар [#6] от "Руританец":

    По принцип ще се даде възможност да предупредиш банката че искаш на едикоя си дата да си изтеглиш спестяванията от влога . И банката ще ти ги изплати . Ако са в евро - ще получиш евро . Нали не очакваш да ти конвертират еврото в левове след като вече не е пазарна валута ?
    Хахахахаа какво прецакване ! Ами нали за това е всичко - дирижиран обир . С диригенти психопати и крадци .

    Нередност?
  • 8
    m17 avatar :-P
    m17
    • + 15

    До коментар [#3] от "Chievo":

    Да, ще си купи кафе с евро докато има налични в джоба. Обаче накрая на месеца държавата ще разплати пенсиите и заплатите в лири. И ще си събира данъците в лири пък като не и стигат, ще си напечата колкото и трабват. И постепенно евротата ще свършат и щеш-нещеш ще си купуваш кафето в лири.
    Проблема е че доходите в лири ще растат понеже държавата ще разпечатва колкото и трябват но реалната покупателна способност ще спадне рязко докато уравновеси наличните напечатани лири/драхми.

    Нередност?
  • 9
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 1
    • + 13

    До коментар [#6] от "Руританец":

    Фалита на банка и спестяванията на хората при въвеждане на нова валута. За въвеждане отново на местни валути има два варианта в зависимост колко алчни са политиците.
    Представете си че имате 100 евро в гръцка банка и Гърция въведе пак драхмата. Ако политиците не са много алчни, ще ви ги оставят да си ги харчите. Ще може да си ги изтеглите спокойно. Обаче бъдещите ви доходи като пенсия или заплата ще са в драхми т.е като си изядете евротата няма нови.
    По-лошия вариант е държавата да се полакоми и да обяви че депозитите се конвертират в драхми по официалния курс. Обаче още на първия ден реалния курс скача с пъти и реално вие се оказвате с хартийки пък дъжавата с много милиарди еврота напред. Не че тия милирди ще я оправят щото с тях ще разплаща външните дългове още няколко месеца и после ще клекне и ще обяви фалит. И ще се наложи да дойде МВФ да реже до кокал.

    Нередност?
  • 10
    mto avatar :-P
    mto
    • + 8

    Да ценообразуват в лева!

    Нередност?
Нов коментар