НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

САЩ няма да наливат пари в МВФ

Американското министерство на финансите смята, че ЕЦБ трябва да играе централна роля в спасяването на еврозоната

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че "фондът трябва да увеличи ресурсите си, ако иска да бъде в състояние да се справи с потенциален мащабен финансов срив".
Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че "фондът трябва да увеличи ресурсите си, ако иска да бъде в състояние да се справи с потенциален мащабен финансов срив".
Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че "фондът трябва да увеличи ресурсите си, ако иска да бъде в състояние да се справи с потенциален мащабен финансов срив".    ©  Reuters
Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че "фондът трябва да увеличи ресурсите си, ако иска да бъде в състояние да се справи с потенциален мащабен финансов срив".    ©  Reuters

Високопоставен служител на американското Министерство на финансите обяви в петък, че САЩ нямат намерение да отпускат пари директно на Международния валутен фонд (МВФ), които да бъдат използвани за увеличаване на ресурсите на фонда, предаде Bloomberg.

Служителят, пожелал анонимност, е заявил, че според американското правителство МВФ разполага с достатъчно свободни ресурси, с помощта на които може да се включи в борбата за спиране на Европейската дългова криза.

По-рано през седмицата обаче управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че "фондът трябва да увеличи ресурсите си, ако иска да бъде в състояние да се справи с потенциален мащабен финансов срив", визирайки случващото се през последните седмици в Европа.

А в петък говорителят на МВФ Гери Райс заяви, че фондът "ще се нуждае от повече средства в случай, че кризата се задълбочи допълнително" и допълни, че един от източниците могат да бъдат и двустранни заеми от централните банки, включително от Европейската централна банка.

"Вече започнахме сондажи дали бихме могли да получим такива двустранни заеми от по-значимите държави членки на МВФ", посочи Райс в изявлението.

Kъм момента фондът има около 389 млрд. долара (291 млрд. евро) неангажиран ресурс, който би могъл да използва в помощ на Европа.

Тази седмица финансовите министри от еврозоната заявиха, че ще поискат от МВФ да се включи по-активно в спасяването на страните от еврозоната и да участва успоредно с Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) в укротяване на сътресенията с държавните дългове в региона.

Няколко страни, включително Бразилия и Мексико, заявиха готовност да помогнат за увеличаване ресурсите на МВФ, но по думите на служителя на Министерството на финансите "това че други страни са решили да отпускат пари на МВФ, не променя позицията на САЩ. Според нас Европейската централна банка е тази, която може и трябва да доведе до разрешаване на кризата".

През следващата седмица финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър ще направи европейска обиколка, на която ще разговаря с политически лидери и централни банкери. Той ще се срещне с френския президент Никола Саркози, италианския премиер Марио Монти и с директора на Европейската централна банка Марио Драги и ще се върне във Вашингтон преди срещата на върха в Брюксел на 9 декември.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kotrag avatar :-|
    kotrag
    • - 4
    • + 4

    Разбира се, че щатите няма да участват в простотии.
    За американците, както се вижда съществува практично решение - ЕЦБ да напечата нови евра, които ще финансират бъдещи плащания на европейски правителства, които не са в състояние да получат адекватно финансиране от пазарите.
    Всякакви други предложения, включително и ''идеята'' ЕЦБ да заеме на МВФ ресурс са полу...ъзи средноевропейски лакардии.

    Дамата на снимката, доколкото си спомням обеща да намери финансиране за ''спасителния'' фонд от другарите китайци, дори ходи там, държа речи...обаче без резултат. Мога да ги разбера ....аз лично не бих и дал 2 лв да ми купи закуска - така че става на въпрос за доверие. И в крайна сметка защо трети държави да финансират социалистическите мераци на европейските лумпени - фалирали правителства участват дават на дьомбелите в Брюксел по 150милиарда евро (не долари), за ''схеми'' субсидии и програми и тирамису....

    Нередност?
Нов коментар