Смелост за повече интеграция

Кризата внезапно разкри всички слаби страни на икономическия и валутен съюз

Посолство на Федерална република Германия
Посолство на Федерална република Германия
Посолство на Федерална република Германия    ©  Посолство на Федерална република Германия
Посолство на Федерална република Германия    ©  Посолство на Федерална република Германия

Профил

Гидо Вестервеле е министър на външните работи в правителството на германския канцлер Ангела Меркел. Той е от Свободната демократическа партия, коалиционен партньор на управляващия Християндемократически съюз (ХДС). От 1994 г. до 2001 г. е генерален секретар на либералната пробизнес партия, след което става неин председател. През май 2011 г. се оттегля от лидерството на свободните демократи, както и от поста вицеканцлер.

Европа е изправена пред най-тежкото си изпитание. Въпреки полагането на най-интензивни усилия досега тя не успя да върне доверието на финансовите пазари. Още по-лошо: в много страни доверието на гражданите в европейския проект е накърнено. Дълговата криза повлече цяла Европа в един водовъртеж, който напоследък застрашава не само финансовия свят, но и реалната икономика и дори бъдещето на самия европейски проект.

Кризата внезапно разкри всички слаби страни на икономическия и валутен съюз: дългогодишна, необуздана задлъжнялост на някои страни, разминавания в конкурентоспособността на националните икономики и съществени недостатъци в договорите. Прекалено дълго време тези проблеми бяха каширани. Сега виждаме: така не може да продължава. И по болезнен начин трябваше да разберем: общата парична и валутна политика не може да функционира трайно без

строго координирана икономическа и фискална политика.

Трябва ясно да си дадем сметка какво би означавало, ако еврозоната ерозира или дори се разпадне. С нея би бил заложен на карта целият проект "Европа" и следователно мечтата, за която нашите народи работят от десетилетия. А с това и нашия единствен по рода си модел за гарантиране на мира и благоденствието и шанса да наложим европейските ценности и интереси в един свят, който вече няма да е белязан в решаваща степен от Запада.

Преодоляването на дълговата криза днес е далеч най-важната задача на европейската политика. Ние ще се справим с нея, като навсякъде на нашия континент наложим една култура на стабилност. Именно опитът на централно- и източноевропейските държави показва, че това е възможно. По един смел начин за кратко време и с големи усилия те постигнаха това, което днес предстои и на някои по-стари страни членки. Въпреки изключително тежката изходна ситуация те консолидираха бюджетите си, проведоха структурни реформи, модернизираха администрации и пресушиха блатото на корупцията. Естония, Словения и Словакия успяха дори за рекордно време да се присъединят към еврото. Други са на път да го направят.

Въпреки трудния път в много нови страни членки европейската идея днес е по-свежа и жива, отколкото в старите. Отдавна мина времето, когато държавите от Централна и Източна Европа само догонваха историята на Запада. Днес те обогатяват ЕС чрез несломимата сила на европейската идея и ценни импулси за интеграцията. Полското председателство на ЕС успя именно благодарение на откритото си обявяване за повече Европа да даде силен подтик и спечели голямо признание. Едва ли някоя страна се чувства толкова съпричастна към европейските идеали, днес Европа няма никъде толкова привърженици, както в Полша.

Европа се нуждае повече от всякога от такова вдъхновение. Нямаме вече много време да намерим решение на кризата.

Сега са важни три неща:

Първо, спешно преодоляване на кризата. Спасителният чадър може най-после да бъде разтворен с увеличена "огнева мощ" чрез т.нар. лостове. Сега трябва бързо да бъдат приложени и останалите европейски решения за участието на частния сектор и рекапитализацията на банките. Също така трябва възможно най-бързо да бъдат изпълнени национални програми за икономии и реформи, които да преминат в една надеждна, устойчива политика за намаляване на дълга.

Второ, конкурентоспособността е ключът към по-голям растеж. Затова ние искаме да продължим да разширяваме вътрешния пазар и да го ориентираме към секторите на бъдещето като енергетика, информационни технологии и създаване на благоприятна за предприемачите среда. В бъдещия бюджет на ЕС трябва се постави много по-ясен акцент върху инвестициите в образованието, изследванията и иновациите. Структурните фондове също трябва да се насочат по-силно към насърчаването на конкурентоспособността.

Tрето, ние трябва да се погрижим за бъдещето и да превърнем валутния съюз в един съюз на стабилност. Досегашното затягане на правилата и въвеждането на дългови спирачки бяха необходими, но не достатъчни. Само чрез включване в договорите на възможности за контрол, намеса и санкции спрямо прегрешилите длъжници може да се стабилизира еврозоната в дългосрочен план.

За да се възстанови доверието на пазарите, се нуждаем от промяна в парадигмите. В бъдеще санкции би трябвало да се налагат автоматично от Комисията. Необходими са обвързващи права за контрол и намеса в бюджетите на евродържавите, които трайно се отклоняват от пътя на фискалната добродетелност. При това Европейският съд би трябвало да може да играе известна роля.

Германия иска да подходи при това "инклузивно".

Промяна на договорите

от 27-те страни членки, колкото и трудно да е, би бил най-добрият начин да се предотврати отделяне на еврозоната от останалите страни на ЕС. По-голяма прозрачност и по-тесни връзки между "17-те" и "27-те" също биха допринесли за кохерентността. От централно значение е използването на общностния метод и неговите институции. Те дават място и право на глас на всеки около масата и създадоха много доверие в Европа. Затова би трябвало да ги засилим навсякъде, където е целесъобразно.

Стабилизирането на еврозоната изисква задълбочаване на нейната интеграция чрез по-строги правила и по-стриктно управление. При това трябва да бъде избегнато разцепление. Важи обаче и следното: този, който не иска да върви напред, не трябва да може да възпира другите. За този обаче, който иска да върви напред, но все още не е готов за това, вратите трябва да се отворени по всяко време.

Нашата обща валута е един проект, чието значение за Европа изобщо не може да бъде оценено достатъчно високо. Касае се за нещо повече от пари и благоденствие. В крайна сметка се касае за нашите ценности, за съвместно съжителство, сигурност и свобода. Ние, европейците, винаги сме успявали заедно да излизаме от кризите по-силни и да движим напред проекта "Европа". Ще успеем и този път, ако имаме решителността и смелостта за повече интеграция.

*Текстът е предоставен ексклузивно за "Капитал Daily" от посолството на Германия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • + 6

    когато имаме ОБЩА парична и монетарна политика ТРЯБВА да имаме и ОБЩА икономическа и фискална !!!!

    лафовете за 'строго координирана' са замазване на проблема !

    Нередност?
  • 2
    atlantic avatar :-|
    Атлантик
    • - 3
    • + 1

    Общи приказки на политик...Ама и ние защо ли пък се вълнуваме толкова какво бил казал германският външен министър, все едно сме в Европа и нас нещо ни засяга това?!?!?

    Нередност?
Нов коментар