Кипър няма да търси помощ от ЕС

Управляващите и опозицията се споразумяха по пакета от икономии, които ще позволят на страната да намали бюджетния си дефицит

Mинистърът на финансите на Кипър Кикис Казамиас
Mинистърът на финансите на Кипър Кикис Казамиас
Mинистърът на финансите на Кипър Кикис Казамиас    ©  Yves Herman
Mинистърът на финансите на Кипър Кикис Казамиас    ©  Yves Herman

Кипър ще успее да се справи сам с икономическите трудности, през които преминава, и няма да иска помощ от ЕС. Това заяви пред журналисти в Никозия днес министърът на финансите Кикис Казамиас, след като управляващите успяха да се споразумеят с опозицията за въвеждането на допълнителни мерки за икономии, предаде ИТАР-ТАСС.

След срещата на всички парламентарно представени партии под председателството на президента Димитрис Христофиас, финансовият министър заяви, че постигнатият консенсус за икономиите ще позволи на страната да се завърне на международните пазари и ще доведе до намаляване на лихвите, при които правителството ще набира финансиране.

Мерките включват замразяване на заплатите в публичния сектор за две години напред, въвеждане на прогресивно облагане на заплатите в частния сектор за получаващите над 2500 еврo на месец, увеличаване на ДДС от 15 на 17%, увеличаване на данъка върху приходите от дивиденти до 20%. Освен това споразумението включва и данъчни стимули за големи инвеститори и ангажимент за допълнителни бюджетни съкращения.

В петък Казамиас заяви пред Bloomberg, че бюджетният дефицит на Кипър ще бъде "значително" под 2,8% от брутния вътрешен продукт през 2012 г. (за тази година се очаква той да е 7%) и добави че "с тези мерки ние даваме убедителен отговор, че публичните разходи няма да се увеличат през следващите две години".

Миналия месец финансовият министър заплаши опозиционните партии, че ако не одобрят мерките за икономии, страната ще трябва да търси помощ от ЕС, както го направиха вече Гърция, Ирландия и Португалия.

На 22 ноември Европейската комисия предупреди пет държави от ЕС, че трябва бързо да вземат мерки за намаляване на бюджетния си дефицит - Белгия, Полша, Унгария, Кипър и Малта. Тези държави трябва да представят до 15 декември мерките, които ще предприемат за финансова консолидация или ще бъдат санкционирани.

В същото време финансирането от пазарите за Кипър e крайно затруднено след като кредитният рейтинг на третата най-малка икономика в еврозоната бе свален с две степени от Moody's на 4 ноември до Baa3, а само седмица по-рано и Standard&Poor го намали от BBB+ до BBB. И двете американски агенции изтъкнаха като причина за намалението фискалните проблеми и експозициите на кипърските банки към гръцки дълг.

Португалия ще използва парите от частните пенсионни фондове

Междувременно Португалия обяви, че ще свива дефицита с пари от частните пенсионни фондове. Според информация на агенция "Ройтерс" португалското правителство се е разбрало с четири от най-големите банки около 5,6 млрд. лв. от частни пенсионни фондове да се прехвърлят към държавата. До края на годината трябва да бъдат прехвърлени 55% от сумата. Така Португалия ще изпълни заложения в бюджета за тази година дефицит от 5,9% от БВП и ще изпълни ангажимента към ЕС и МВФ, срещу който получи международна помощ от 78 млрд. евро. Подобен трансфер направи Полша в началото на годината.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mechopuh avatar :-|
    mechopuh
    • + 7

    Браво на Кипър.
    И те говорят гръцки, но демонстрират други качества.
    Дано им се получи.

    А Португалците си национализират. Ще понагласят числата за сметка на хората.
    Живи и здрави...

    Нередност?
  • 2
    dobrich avatar :-|
    dobrich
    • + 2

    В Кипър икономистите винаги са били на ниво. Знам го от собствен опит....

    Нередност?
  • 3
    anona avatar :-|
    anona
    • - 2
    • + 1

    Ех тия лъскави коли, бе...

    То оставало и да искат помощ :)

    Нередност?
Нов коментар