Полша ще покрие критериите за еврото до 2015 г.

Страната обаче няма да приеме единната валута, ако не се е стабилизирала дотогава

Доналд Туск, министър-председател на Полша
Доналд Туск, министър-председател на Полша
Доналд Туск, министър-председател на Полша    ©  Thierry Roge
Доналд Туск, министър-председател на Полша    ©  Thierry Roge

В петък министър-председателят на Полша Доналд Туск заяви, че страната му ще покрие икономическите критерии за влизане в еврозоната до края на 2015 г., но ще се присъедини към единната валута само, ако тя се е стабилизирала дотогава, предаде "Ройтерс".

Туск, който спечели през октомври нов четиригодишен мандат със своята проевропейска центристка партия, е убеден, че Полша ще намали бюджетния си дефицит през следващата година до 3% от БВП, което е максимумът по правилата на еврозоната.

"Но трябва да е ясно, че Полша ще се присъедини към еврозоната само, ако сме 100% сигурни, че това е обединение на силна валута, поддържана от здрави правила", каза той в интервю пред полската държавна телевизия.

Полша, която в момента председателства ЕС до края на годината, гледа на себе си като основа на европейската интеграция и гаранция за сигурността и просперитета на съюза, пише още "Ройтерс". Страната изготви документ, съдържащ план за спасяването на еврозоната, който ще бъде обсъден от държавите-членки на ЕС на срещата на върха на 8-9 декември в Брюксел.

Едно от основните искания на Полша е и страните от ЕС, които не са в еврозоната, да участват във вземането на решенията, свързани с единната валута. Страната подкрепя укрепването на финансовата дисциплина и промяната на основните документи на ЕС, но предупреждава че "създаването на отделни структури увеличава риска от задълбочаване на фрагментацията", т.е. от Европа на две скорости. Така Полша критикува идеята за сключване на междуправителствени споразумения между част от страните от региона.

Икономиката на Полша е най-голямата сред страните от бившия комунистически блок, които станаха членове на ЕС, като се очаква през тази година БВП да нарасне с 4% спрямо 2010 г., когато се покачи с 3,9%. Заложеният бюджетен дефицит за тази година е 5,6% от БВП.

Все още няма коментари
Нов коментар