🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коалиция "Кукурику" печели изборите в Хърватия

Опозиционната левоцентристка коалиция печели абсолютно мнозинство на парламентарните избори в Хърватия

Опозиционната левоцентристка коалиция "Кукурику" (наречена на името на ресторанта, в който бе създадена) печели абсолютно мнозинство на парламентарните избори в Хърватия. Това показват проучванията екзит-пол, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Според допитването "Кукурику" ще има 83 депутати в 151-членния еднокамарен парламент. Управлявалата през последните осем години Хърватската демократична общност (ХДО), която се коалира с две малки десноцентристки формации, остава далеч назад с 40 мандата.

Левоцентристката коалиция печели 44,5 процента от гласовете,а ХДО - 22,1 процента. Това е едва втора изборна загуба за Хърватската демократична общност, откакто страната придоби независимост през 1991 г, отбелязва ДПА. ХДО не е управлявала само през четири от последните 20 години. Нейните позиции обаче бяха отслабени от скандали за корупция и неуспехът й да реформира икономиката.

"Кукурику" ще сформира правителството, призвано да отведе страната в ЕС през 2013 г. Пет дни след изборите Хърватия ще подпише в Брюксел договора си за присъединяване към ЕС, което е предвидено да стане от 1 юли 2013 г. Според ДПА честта да сложи подпис под договора ще се падне на Зоран Милованович, председателят на Социалдемократическата партия - водещата формация в "Кукурику".

"Кукурику"

Опозиционната левоцентристка четирипартийна коалиция "Кукурику" е наречена така на името на ресторанта, в който бе създадена. Коалицията е съставена от Социалдемократическата партия на Зоран Миланович, Хърватската народна партия на Радимир Чачич, Демократичният съюз на Истрия на Иван Яковчич и Хърватската партия на пенсионерите на Силвано Хреля.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    politemoose avatar :-|
    Politemoose
    • + 2

    Те нашите коалиции са "Кукуригу" отпреди тях, ама нейсе, няма да ги съдим за нарушаване на авторското право :)

    Нередност?
Нов коментар