🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Последната битка на Анте Готовина

Осъденият за военни престъпления генерал предизвика буря от евроскептицизъм в Хърватия

"Знаете ли, Анте Готовина е нашият супергерой. А сега излиза, че той е някакъв вид Хитлер и е виновен за всичко лошо по света." Подобни изказвания не са рядкост тези дни в Хърватия, където присъдите на трибунала за военни престъпления в Хага - 24 години затвор за ген. Готовина и 18 години затвор за ген. Младен Маркач, предизвикаха истински шок. Личната драма на генерала отвори старите рани на една страна, която изглежда все по-изолирана. Хърватите поддържат хладни отношения със съседите си на Балканите, а след произнасянето на трибунала в Хага сякаш все по-малко искат да имат нещо общо и с ЕС.

В деня на произнасянето на присъдата властите бяха организирали видеоекрани по площадите в столицата Загреб и други големи градове, и хората наблюдаваха на живо как съдия Алфонс Ори признава считаните в страната си за националните герои за виновни. Първоначалният потрес прерасна в протестни шествия с десетки хиляди участници през уикенда, като тълпата в Загреб разкъсваше и гореше знамена на ЕС и скандираше антиевропейски и антисръбски лозунги.

За момента желанието за влизане в ЕС като че ли е най-голямата жертва на общественото недоволство. Ако само седмица преди процеса в Хага подкрепата за присъединяването беше около 60%, то експресно проучване веднага след присъдите показва срив до 23%. Хърватският журналист Иво Счепанович обяснява тази рязка промяна с бурните емоции на обществото и липсата на информация от Хага. "Не мисля, че хората правят разлика между ООН и ЕС. Те си мислят, че щом международният трибунал се намира в Хага, той е контролиран от ЕС. Президентът Иво Йосипович се опита да обясни това, но хората не го разбраха", каза Счепанович пред "Капитал".

Национален герой...

Ген. Готовина играе водеща роля във финалните акорди на кървавата гражданска война в Хърватия през 1995 г. Тогава той и Младен Маркач командват хърватските войски в самопровъзгласилата се сръбска република Краина, която иска автономия. Операция "Буря", която цели да върне Краина на Хърватия, е планирана със съгласието на тогавашния президент Франьо Туджман. Според оценки на ООН в хода на боевете загиват около 200 хърватски войници и близо 1000 сръбски военни и цивилни граждани, а над 150 хиляди са прогонени от домовете си. Датата 5 август, в който започват бойните действия, днес се отбелязва като национален празник в Хърватия.

От гледна точка на хърватите решението на трибунала в Хага е шамар в лицето на тяхната независимост. Някои като Пол Сарич, председател на хърватската асоциация в Австралия, дори го описват като застрашаващо суверенитета на страната. "Създаването и отбраната на нашата родина беше обявено за военно престъпление. Нашият основател Франьо Туджман и неговите близки съратници са обявени за престъпници", коментира Сарич. Той може да се намира далеч от родината си, но неговото недоразумение и недоволство беше напълно споделено от хората на площада в Загреб и пресата, като в. "Ютарни лист" излезе със заглавие на първа страница "Хърватия между бунта и отвращението: Ние ли бяхме агресорите?"

"В хърватската история досега не е имало друго подобно събитие, което да обедини толкова много всички хора", констатира Иво Счепанович. И наистина то успя да обедини всички иначе боричкащи се играчи на политическата сцена в Загреб, които в един глас осъдиха решението на трибунала. Президентът Иво Йосипович и премиерът Ядранка Косор заявиха, че ще обжалват по всички възможни начини. Противниците на правителството все пак не пропуснаха да посочат управляващите сред виновниците за "позорната" присъда на Готовина.

... или военнопрестъпник

Ако имаше някой наистина доволен от присъдата в Хага, то това бяха сърбите, които се надпреварваха да я приветстват. Според сръбския зам.-прокурор по военни престъпления Бруно Векарич, цитиран от агенция ТАНЮГ, това решение ще помогне на жалбата на Белград за хърватския геноцид срещу сърбите, подадена в съда в Хага през 2010 г. А Вук Драшкович, лидер на сръбското "Движение за обновление", коментира, че международната общност е съгласна с гледната точка на Белград, че събитията в Крайна са "етническо прочистване на сръбския народ".

В босненската Република Сръбска също се чуха одобрителни възклицания. Президентът Милорад Додик заяви, че новото решение на съда в Хага "ще помогне да бъде премахнат стереотипа, че само сърби са извършвали военни престъпления в бивша Югославия".

ЕС? Не, благодаря

На фона на тези страсти през седмицата Хърватия успя да затвори още две глави от преговорите с ЕС и така остават още пет, сред които обаче е и проблемната "Правосъдие и вътрешен ред". А от ЕС идват все повече сигнали, че поставената цел за приключване на преговорите за членство през юни изглежда доста амбициозна.

Ако бурните реакции срещу решението от съда в Хага се пренесат върху сръбското малцинство в Хърватия, тази дата вероятно ще бъде отложена допълнително. За това предупреждава Дамир Грубиса, съветник по външнополитически въпроси на хърватския президент Иво Йосипович в интервю за агенция "Блиц". Според него сърбите не трябва да се страхуват от нападения на екстремисти, защото правителството прави всичко възможно за тяхната защита. Той обаче е наясно, че ЕС най-вероятно ще наложи санкции срещу държавата, ако протестите ескалират и хърватските сърби бъдат подложени на нападения и преследвания. Според Флориан Бийбър, професор от университета в Грац и дългогодишен наблюдател на балканската политика, интересният въпрос е дали протестите и недоволството от присъдата ще доведат до появата на политически организирано евроскептично движение или партия.

Дори и да успее да приключи преговорите за присъединяване през лятото, хърватското правителство ще трябва да направи референдум за членството. Което може да се окаже проблем при нарастващата апатия към ЕС. Външният министър  Гордан Яндрокович остава оптимист и смята, че евроскетицизмът е само временен. "Това е импулсивна реакция и реално около 90% от хората всъщност подкрепят влизането в ЕС", мисли и журналистът Иво Счепанович. Според него обаче всъщност няма чак такова значение кога страната ще влезе в ЕС. "Дали сме в съюза или не, важното е да се подготвим за туристическия сезон. Всяка година приемаме около 10 млн. западноевропейски туристи, а с туризма са свързани всички останали отрасли. Той поддържа Хърватия жива. Присъединяването към ЕС се използва само за реализиране на политически цели, но правителството трябва да обърне внимание на икономиката, да създаде повече работни места, да се заеме с проблемите на хората", смята Степанович. 

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 7
    • + 11

    "Първоначалният потрес прерасна в протестни шествия с десетки хиляди участници през уикенда, като тълпата в Загреб разкъсваше и гореше знамена на ЕС и скандираше антиевропейски и антисръбски лозунги."
    И тези да ги приемаме в ЕС: не мерси. Същите са си като сърбите, тази Югославия много вредно е повлияла на всички народи в Западните Балкани, включително българския: Македония...
    Както и да е, колкото и да съм анти-сръбски настроен, не мога да си кривя сърцето. Присъдите са си съвсем точни, тези хора са военно-престъпници.

    Нередност?
  • 2
    dobrich avatar :-|
    dobrich
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#1] от "J.J.":
    Хърватите ще бъдат приети в ЕС въпреки техния национализъм и високомерие. Така както бяха приети и словенците. Които презират останалите балканци...

    Нередност?
  • 3
    plaats avatar :-P
    Луд Общественик
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#1] от "J.J.":

    непознатото поражда страх....

    Не бихме ли ние Европейците Българи някаква църква тази седмица?

    Нередност?
  • 4
    jiggy avatar :-|
    jiggy
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#1] от "J.J.":

    Все пак е интересно, защо в българия има толкова фенове на сръпските военопрестъпници и никакви на хърватските военопрестъпници:
    И едните и другите са комунисти, защо?

    Нередност?
  • 5
    jiggy avatar :-|
    jiggy
    • - 2
    • + 7

    Ааа, сетих се, съветското етническо малцинство си пада по русофилските военопрестъпници.

    Нередност?
  • 6
    jj avatar :-|
    J.J.
    • + 2

    До коментар [#2] от "dobrich":

    Няма да бъдат приети скоро, ЕС има прекалено много други проблеми. Ще трябва да почакат поне до 2013.


    До коментар [#3] от "PLAATS":

    Съвсем различно е... Там това е масова психоза, като в Сърбия, докато при нас масовото е доста уравновесено, дори по европейските стандарт. Виж какво става във Франция, Финландия, Германия... Е, крайни глупаци навсякъде ще има, а ВМРО няма да ги коментирам просто... Всички знаем какви боклуци са.

    До коментар [#4] от "jiggy":

    Точно това ми беше point-a, и едните и другите са военнопрестъпници, и не трябва да правим разлика дали са от едната страна, или от другата.



    Нередност?
  • 7
    dobrich avatar :-P
    dobrich
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#6] от "J.J.":

    За мене 2013 г. е скоро....

    Нередност?
Нов коментар