🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Английската централна банка запази лихвата

Ще продължи да се придържа към програмата за подпомагане на икономиката

The Bank of England    ©  Suzanne Plunkett

Централната банка на Великобритания реши да остави непроменена основната лихва и да се придържа към своята 4-месечна програма, според която трябва да налее допълнително 75 млрд. паунда в бързо забавящата се икономика на Великобритания, предаде "Ройтерс".

Така основният лихвен процент се запазва на рекордно ниското ниво от 0.5 на сто, (от март 2009 г.), а британските власти чакат резултатите от критична европейска среща на върха на ЕС, насочени към справяне с дълговата кризата в еврозоната. Изявлението на Европейската централна банка, което се очаква в 15:45 българско време, се очаква с много по-голям интерес, като прогнозите са, че основната лихва ще бъде свалена, още повече, че това решение съвпада с навечерието на срещата на върха на ЕС.

Анкетирани от "Ройтерс" икономистите миналата седмица бяха единодушни, че Британската централна банка, ще продължи с програмата си за количествено облекчаване, състояща се в купуване на активи за 275 млрд. паунда и ще остави лихвените проценти непроменени. Все пак, повечето икономисти очакват програмата да бъде удължена и поне още 75 млрд. паунда да бъдат изкупени през февруари.

В доклада си от миналия месец централната банка намали прогнозите си за икономическия растеж, а ОИСР дори смята, че британската икономика вече е навлязла в лека рецесия.

Инфлацията във Великобритания остава близо до тригодишен връх от 5%, но експертите на банката прогнозират, че тя ще падне през следващата година под целевите 2% заради забавянето на икономиката.