🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Япония навлиза в решаващата фаза на възстановяване след цунамито

Инвестициите в инфраструктурата не са достатъчни за връщане на хората в засегнатите райони

Разчистването на отломките е само началото на дългата битка за ревитализация на североизточна Япония
Разчистването на отломките е само началото на дългата битка за ревитализация на североизточна Япония
Разчистването на отломките е само началото на дългата битка за ревитализация на североизточна Япония    ©  Reuters
Разчистването на отломките е само началото на дългата битка за ревитализация на североизточна Япония    ©  Reuters

Девет месеца след разрушителното земетресение в Япония, отнело живота на хиляди хора и разрушило напълно инфраструктурата за милиони, правителството навлиза в решителната фаза на възстановяването. Токио разполага със 155 млрд. долара за помощ на засегнатите региони, но въпреки бързата реконструкция на транспортните връзки, властите трябва да направят повече, за да направят североизточните части на страната отново привлекателни за жителите им.  

Сред успехите на правителството в Токио са почти изцяло възстановени железопътни линии и главни пътища, а две трети от разрушените пристанища са построени наново заедно с временни жилища за 47 000 домакинства. Почти две трети от отломките с общо тегло 22 млн. тона са разчистени. Останалите отпадъци обаче будят притеснение, че може да са заразени с изтекла радиация от АЕЦ "Фукушима Даичи". Парите за всичко това идват от извънредния първоначален възстановителен бюджет на обща сума 6 трилиона йени (77.19 млрд.  долара).

Сега Токио и местните власти обаче трябва да разработят план, за да дадат шанс за съживяване на североизточния регион, който преди земетресението страда от застаряващо население и липса на инвестиции.

Приносът на ударената от цунами област е около 6-7% от японската икономика, но залозите са големи за цялата нация. Политици, инвеститори и компании разчитат, че възстановяването ще даде нужния тласък на японската икономика и ще я спаси от повторна рецесия, която заплашва страната заради глобалното икономическо забавяне и европейската дългова криза.

Хора и компании, които са песимистични за бъдещето на региона, обаче не чакат и напускат засегната провинция. Над 38 000 души са напуснали между март и август.  Безработицата също нараства – 180 000 местни жители са подали заявления, че са загубили работата си между март и октомври – това е 70% повече спрямо същия период за 2010 г.

"Хората, които се евакуираха след бедствието няма да имат мотивация да се върнат ако не им бъдат предложени стабилни работни места. Възстановяването (на региона) без създаване на работни места ще е провал," смята Хидео Кумано, главен икономист в изследователския институт Dai-ichi Life.

"Това, че най-накрая ще дойдат парите е добра новина, но не е гаранция за самоподдържащо се възстановяване на засегнатите от земетресението места," смята икономистът.

Природни бедствия и човешки проблеми

Засега новините не са повод за радост. Плановете за модернизиране на закъсалата рибарската индустрия и преместването на хората, живеещи по бреговете към по-високи райони (условие за мащабна реконструкция и инвестиции) , все още не се осъществяват достатъчно бързо.  

Проблемите са много – претрупани местни бюрократи, опозиция от страната на рибарските съюзи и недоверието  на скептичните местни жители.

"Докато не се разберем с местните, не можем да започнем изпълняване на проектите за реконструкция,защото има възможност за опозиция," казва служител от префектурата Мияги, която е една от най-засегнатите от природното бедствие. Това означава, че може да минат още дълги месеци преди парите за възстановяване да бъдат използвани.

Японското правителство обещава на желаещите да инвестират в специалните индустриални зони в засегнатите региони данъчни облекчения за следващите пет години и по-леки регулации за рибарските права, използването на земя и други сфери. В проекта може да участват и чужди фирми.

Сред предложените от Токио идеи са построяването на индустриални паркове за производството на автомобилни части, медицинско оборудване, както и проекти за възобновяема енергия.

Процесът за решаване на какво точно да бъде построено е започнал, но само 10 от 19-те общини в префектурата Мияги са готови с плановете си. В съседната префектура Ивате готови с предложения са 8 от 12 общини. Експерти коментират, че бавната подготовка е резултат от недостиг на квалифицирани кадри за планиране.

Липса на експерти

"Много от засегнатите градове и села са слабо населени и това затруднява местните власти да създават сами планове за реконструкция," казва Йошиюки Аоки, служител на правителствената служба за възстановяване в Токио.

Аоко прави сравнение със земетресението в Кобе от 1995 г., което засяга развиващи се жилищни райони. За разлика от Кобе в североизточните области, ударени от бедствието през март, няма устройствените планове и експертите, които може да ги направят, недостигат.

Друго сериозно предизвикателство за японското правителство е възстановяването на рибарската индустрия. Кооперативните стопанства защитават система, която не обвързва тясно рибарите с фирмите за опаковане и търговците, и държи настраната външните участници. Губернаторът на префектурата Мияги обаче иска да отвори бизнеса за чужденци, което е посрещнато с недоволство от местните.

Шигеру Табета, професор по екология в Токийския университет, смята, че да се запази сегашното положение е равностойно на самоубийство. Данъчните облекчения и стимули ще проработят само при условие, че Япония отвори рибарството си към чужденци, смятат експерти.

Без магическа пръчица, която да реши всички проблеми, правителството може единствено да продължи да дава още пари на местните жители, докато плановете за ревитализация на региона бъдат изпълнени, смята професорът по правна социология Ивао Сато.

Проучването на Сато в рибарския град Камаиши показва, че над 1/3 от жителите са безработни, в сравнение с 1/5 от преди земетресението. Населението, което работи за себе си е намаляло от 28% до 17 на сто.

"Правителството се фокусира върху укрепването на бреговете, вдигане на надморското ниво на земята и други инфраструктурни проекти. Вероятно трябва да се отдели повече внимание за прехраната на хората чрез пряка помощ в намирането на работа и жилище. В противен случай те ще си тръгнат," смята Сато.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    tsonkooo avatar :-?
    Тsonkooo
    • + 1

    Изхвърляне на радиоактивна вода в Тихия океан?!

    Нередност?
  • 3
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 1

    Нищо не им е станало на реакторите от земетресението. Проблемът е станал от факта, че дигите срещу цунами са били предвидени за вълни до 6 метра, а не 9. Иначе си мисля дали може някой ще се поучи от японците и освен пари за инфраструктура няма да намери и начин да се подпомогне бизнесът извън столицата...

    Нередност?
  • 4
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • + 2

    Японците ще се въстановят със сигурност, в това не се съмнявам. А на нас ни остава да се учим от тях, защото само една силна и сплотена нация може да оцелее след толкова много природни катаклизми.

    Нередност?
Нов коментар