"Фукушима" влезе в лигата на "Чернобил"

И двете ядрени аварии вече са с максимална седма степен

Демонстранти се събраха на поход срещу ядрената енергия в Токио
Демонстранти се събраха на поход срещу ядрената енергия в Токио
Демонстранти се събраха на поход срещу ядрената енергия в Токио    ©  Reuters
Демонстранти се събраха на поход срещу ядрената енергия в Токио    ©  Reuters

Японските власти повишиха до максималната седма степен нивото на ядрената криза в пострадалата АЕЦ "Фукушима", с което я изравниха с най-страшната атомна катастрофа в човешката история - "Чернобил". Това решение се основава на количеството радиация, изпуснато от "Фукушима" до момента. То показва, че рискът в началото на аварията е бил подценен, но не означава, че в момента се наблюдава внезапно повишаване на опасните нива, твърдят японските власти.

Според премиер Наото Кан всъщност радиационният теч в атомната централа намалява. Цитира се и фактът, че в случая с "Чернобил" през 1986 г. е била изхвърлена 10 пъти повече радиация, отколкото сега. Остава обаче горчивият привкус от това, че японските експерти очевидно не са имали реална представа за щетите от електроцентралата в първите дни след инцидента. "Когато се случиха земетресението и цунамито, подготовката ни за това как да измерим радиацията бяха недостатъчни и затова закъсняхме при огласяването на информацията", казва високопоставен служител в администрацията на Кан.

Операторът на "Фукушима" Tokyo Electric Power Co (Tepco) обяви, че скоро ще публикува график за справяне с аварията и обобщи, че малко по малко реакторите се стабилизират. Досега няма смъртни случаи в резултат на инцидента, а експертите на компанията твърдят, че рискът за човешкото здраве е нисък. Досега двадесет и един работници са били поразени от лека лъчева болест, твърди японското правителство.

Значителен инцидент с широки последици

Японската служба за атомна безопасност заяви в обръщение, че нивото на ядрената криза е било вдигнато на седма степен. Тя обаче подчерта, че това е предварителна мярка, която изисква допълнителни изчисления от специалистите. Седма степен отговаря на определението "значителен инцидент" с "широки последици". Уточнява се, че решението за повишението на степента е взето заради "разпространение на радиацията във въздуха, зеленчуците, чешмяната вода и океаните". Предишната пета степен е била дадена отделно за реакторите 1,2 и 3, а сега е обобщена. Реактор 4 продължава да представлява опасност от 3-та степен.

Пред Reuters представител на Tepco твърди, че изтичането на радиация не е спряло окончателно и може да надвиши това от "Чернобил". В същото време говорителят на службата за атомна безопасност казва, че изтичането все още е много по-малко в сравнение с украинската АЕЦ: "Като обем на изпуснатия радиоактивен материал нашите предположения са, че това е около 10% от изпуснатото от "Чернобил". Решението за вдигане на нивото на опасност е било взето, след като е била регистрирана радиация в общ размер на 630 000 терабекерела в авариралата японска електроцентрала. Не е ясно кога точно е достигната тази степен, но в последствие тя е паднала до под 1 терабекерела на час." В сравнение течът от "Чернобил" е бил 5.2 милиона терабекерела, твърди японското правителство.

В същото време обаче зоната на евакуация около ядрената електроцентрала "Фукушима" се увеличава, като ще включва още 5 общини, които досега бяха извън сегашната 20-километрова граница. Според японската служба за атомна безопасност натрупаното ниво на радиация надхвърля лимита от 1 милисиверт в области, отдалечени на 60 км на северозапад и на 40 км на юг-югозапад от електроцентралата.

Между "опасно" и "безвредно"

Reuters публикува мнението на химика от университета в Хонконг и член на Американския борд по токсикология Лам Чин-уан, който смята, че това ниво на радиация е опасно: "Това означава, че има щети върху почвата, екосистемата, водата, храната и хората. Радиацията не може да се избегне, като просто затвориш прозореца".

Кореспондентката Рейчъл Харви от британската ВВС обяснява, че разликата между "Чернобил" и "Фукушима" е голяма: "В Украйна избухна самото ядро на реактора, което освободи в атмосферата огромно количество радиоактивен материал за много кратко време. "Фукушима" претърпя не толкова критична експлозия. Първоначалната изтекла радиация е една десета от "Чернобил".

Междувременно мощни вторични трусове с магнитуд 7.1 и 6.0 удариха Япония. Четирима са загинали, няколко сгради са разрушени, а електричеството на 3.6 милиона домакинства бе прекъснато.

Вторичните земетресения продължават да люлеят страната вече месец след бедствието от 11 март, станало причина за опустошителното 10-метрово цунами. Досега официално обявени за загинали са 13 228 души, 14 529 се водят безследно изчезнали, а стотици хиляди са без покрив. Оттогава продължават усилията да се спре прегряването на реакторите на "Фукушима", след като цунами увреди фатално охлаждащата система на атомната централа. Предварителните изчисления сочат, че природното бедствие е струвало на Япония 300 милиарда долара, което го прави най-скъпото в света.

Повишаването на нивото на ядрената криза до седма степен увеличава риска от обтягане на дипломатическите отношения между Токио и неговите съседи. Китай и Южна Корея вече изразиха притесненията си от изпускането на радиоактивна вода от хранилището обратно в океана. Това бе направено миналата седмица с цел да се освободи място за нова вода. Япония се позова на мнението на експерти, че концентрацията ще се размие в океана и няма да нанесе вреда.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 8
    • + 21

    "Цитира се и фактът, че в случая с "Чернобил" през 1986 г. е била изхвърлена 10 пъти повече радиация, отколкото сега.

    Японците от началото на аварията досега излизат с един и същ номер - казва се, че авария има, но не било толкова страшно. Минават няколко дни, прави се заявление, че всъщност ситуацията е по-тежка, но че пак нищо страшно нямало. И така - докато с леки стъпки нагоре го докараме до Чернобил. Това, че Фукушима ще е доста по-зле от Чернобил като последствия май вече е ясно. Днес те казват, че изхвърлянията на радиация били 10 пъти по-малко от Чернобил, но докато затрупат повредените реактори с пясък и бетон ще мине много време и вероятно общото количество изпусната радиация ще е в пъти повече от Чернобил. Разликата, разбира се е, че при японците случилото се е последствие на катастрофално природно явление (земетресение) докато в Чернобил беше човешка грешка.

    Нередност?
  • 2
    schlupf avatar :-|
    Нищо лично
    • - 10
    • + 9

    Добре бе тея резервоари не могат ли да се изливат в танкери, за какво трябва да се изливат в океана?

    Е.ем ти напредничавата нация!!!

    Нередност?
  • 3
    peho avatar :-|
    peho
    • - 3
    • + 2

    Към убежищата!

    Нередност?
  • 4
    lol avatar :-?
    lol
    • - 7
    • + 7

    До коментар [#1] от "zumz":

    как е ясно, че фукуяима ще е доста по зле от чернобил? защото вече един месец чакаме а апокалипсис няма, както доста хора пророкуват от първия ден?

    Нередност?
  • 5
    starez avatar :-|
    starez
    • - 1
    • + 10

    По добре ,не дърпай дявола за опашката.

    Нередност?
  • 6
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 2
    • + 15

    До коментар [#4] от "lol":

    До момента официално се съобщава, че изпуснатата радиация от Фукушима е 1/10 от Чернобил. Взимайки предвид ПиАр стратегията на японците до момента - значително занижаване на реалните показатели - цифрата смело може да се удвои - отиваме на 1/5 от Чернобил. Реакторите продължават да изпускат радиация с пълна сила макар и да е "контролируемо" изпускане. Докато ги изолират - най-вероятно саркофази от пясък и бетон - ще мине поне година. До момента е минал само един месец от аварията. Не е трудно да се предположи колко радиация ще е изпусната до тогава ако се сравнява с Чернобил.

    Нередност?
  • 7
    complexar avatar :-|
    NikiD
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#6] от "zumz":

    Ей сега трябва да дойде Йозеф Йомел от МИТ и да ни обясни, че изобщо няма защо да се притесняваме (поне тези които сме в Япония, за останалите няма проблеми). Така и не разбрах той самия отиде ли лично да вдиша въздух от Дай Ичи или си го спести, за да не му се налага да спира цигарите.
    Не съм противник на атомната енергия и си мисля, че без нея вече не може, обаче бодряшки изказвания от хора които си мислят че са представители на една по-висша раса ме дразнят изключително много. А статията на Йозеф Йомел си беше откровена излагация на иначе уважавания от мен Капитал. Журалистите най-накрая трябва да се научат да мислят със собствените си глави И по техническите теми, а не сляпо да се позовават на уж авторитети пък били те и от МИТ. Не дай Боже такъв специалист да ми решава кризисните ситуации. Интересно ми е сега с какви очи Йозеф Йомел ще гледа на австралийския си приятел базиран в Япония, за чието успокоение беше написал онази статийка от преди месец.

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#7] от "NikiD": това е положението, в съвременният индустриален свят, част от който е Япония не могат да се изключат такива случаи, включително и аварии на АЕЦ.
    Който е наблизо вероятно ще посрада, но положението се овладява и Япония няма да спре да използва АЕЦ, няма да спре да се развива, който пострадал, пострадал.
    Пострадалите са много по малко от тези дето ги отнесе цунамито, нали?
    Затова Йозеф Йомел от МИТ няма нужда да ходи никъде, той само технически обясни нещата от живота.
    Нещастието в Япония, наред с Чернобил, Три майля иланд, Селафилд и др. само потвърди че има Бог и че човек не е вся и все, а трябва да има едно наум и най-важното ДА СИ ВЗЕМА ПОУКИ от това което е станало тук и там....
    -------------------------------
    Чисто човешки ".. тези които сТе в Япония.." е добре да запалите по свещ и да се прекръстите... :))

    Нередност?
  • 9
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • - 4
    • + 13

    Цената на АЕЦ Белене е заробваща !!!!
    6 милиарда + лихви за 30 години + инфраструктура + разходи досега = над 10 милиарда евро !!!! Това е нов външен дълг, който ще се изплаща поне от 2 поколения, а цената на тока ще е по-висока !!!! от още тази от вятърни генератори !!!!! Защото технологиите се развиват бързо и тази енергия поевтинява !!!! А цената на урана, червени мафиоти и агенти на ДС, расте !!!!!!!!!!
    АЕЦ Белене е като златна мина за енергийната мафия. Белене тук, Белене - там .... Защото в нашия народ е останало още много за белене…… Сега пак комунисти и техните пазванти ни белят, и то яко !!!

    Нередност?
  • 10
    vox avatar :-|
    vox
    • + 8

    Корпоративните интереси винаги са стояли пред живота на хората !

    Нередност?
Нов коментар