🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Оставка в коалицията ще затрудни Меркел в решаването на кризата

Генералният секретар на Партията на свободните демократи Кристиян Линднер изненадващо се оттегли

Германският канцлер каза пред Бундестага, че няма просто и бързо решение на кризата
Германският канцлер каза пред Бундестага, че няма просто и бързо решение на кризата
Германският канцлер каза пред Бундестага, че няма просто и бързо решение на кризата    ©  Reuters
Германският канцлер каза пред Бундестага, че няма просто и бързо решение на кризата    ©  Reuters

"Вече не просто говорим за единен фискален съюз, а започнахме да го създаваме. Това беше целта на германското правителство и ние я постигнахме", заяви германският канцлер Ангела Меркел в реч пред Бундестага (долната камара на парламента) в сряда, в която тя направи оценка на резултатите от срещата на Европейския съвет през миналата седмица. Меркел увери депутатите, че до март 2012 г. правната рамка на договорения фискален пакт трябва да е готова и след това да бъде одобрена от националните парламенти и да се ратифицира в законодателството на държавите.

"Към новия междудържавен договор ще се присъединят по-голямата част от страните от ЕС и -  още по-важно - всички 17 страни от еврозоната. Великобритания не пожела да поеме по този път, или поне не при условията, приемливи за останалите държави", каза Меркел. Германският канцлер каза още, че няма просто и бързо решение на кризата. Според нея самото решение ще отнеме години и по-скоро представлява процес. Според нея, ако всяка държава е отговорна за собствения си бюджет, страните ще успеят да изградят Европа на стабилността, солидарността и доверието.

В 20-минутната си реч канцлерът не коментира изненадващата оставка на генералния секретар на Свободната демократическа партия, коалиционен партньор на управляващия Християндемократически съюз, Кристиян Линднер, с което си навлече критиката на опозицията. По всяка вероятност оттеглянето на Линднер, обявено в сряда сутринта, е провокирано от напрежение в ръководството на партията и по-специално с председателя на партията, икономически министър и вицеканцлер Филип Рьослер, свързано с провала на вътрешния референдум за европейския спасителен механизъм. "Има момент, в който човек трябва да освободи мястото си, за да позволи идването на нова динамика", каза вчера Линднер, цитиран от германската информационна агенция DPA.

Според социалдемократите Линднер се е превърнал в жертва на председателя Рьослер и е понесъл всички последици от провала на вътрешния вот. "С хода си Линднер се опита да запази шефа на партията Рьослер още няколко дни на поста", заяви социалдемократът Томас Оперман. Според Франк-Валтер Щайнмайер, председател на парламентарната група на социалдемократите, от изказването на Меркел изглежда, че либералите нямат нищо общо с правителството. "Това е доказателство, че Свободната демократическа партия е неспособна да участва във вземането на решения в правителството", каза Щайнмайер пред Бундестага.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 1
    • + 1

    "Според нея, ако всяка държава е отговорна за собствения си бюджет, страните ще успеят да изградят Европа на стабилността, солидарността и доверието."

    Безспорно вярно но ЕЗ трябваше с това да тръгне а не да се стреми към него след приблизително 10 години съществуване.

    Нередност?
Нов коментар