Германия възражда фонда си за подпомагане на банките

Берлин ще спасява банките с повече пари, но и по-строг контрол

Централата на Deutsche Bank във Франкфурт
Централата на Deutsche Bank във Франкфурт
Централата на Deutsche Bank във Франкфурт    ©  Reuters
Централата на Deutsche Bank във Франкфурт    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството на Ангела Меркел подкрепи идеята за повторно активиране на банковия спасителен фонд на Германия, за да помогне на кредиторите, изправени пред несъстоятелност, съобщи Bloomberg. На среща на правителството в Берлин днес е взето решение средствата във фонда да бъдат увеличени от 360 на 480 млрд. евро. "От особено важно значение е да се действа превантивно, дори когато има само латентна опасност за банковия сектор", пише в одобрения законопроект. Възраждането на фонда подчертава решимостта на правителството да предотврати колапс, на която и да е банка в резултат на дълговата криза. Мерките в тази насока ще включват и оказване на държавна помощ, ако банките не могат сами да наберат нужните им капитали.

След последните стрес тестове на европейския банков регулатор се оказа, че германските банки, включително Deutsche Bank и Commerzbank трябва да наберат повече капитал, отколкото се предполагаше, за да отговорят на новите норми за капиталова адекватност. Германските кредитори трябва да наберат 13.1 млрд. евро, за да постигнат съотношение на капитала от първи ред от поне 9% до средата на 2012 г. Германските банки трябва да очакват регулатора BaFin да изисква от тях подобрения, ако не успеят само да покрият новите изисквания, коментират пред Bloomberg правителствени представители, пожелали анонимност. Законът, които дава и повече правомощия на регулатора, се предвижда да бъде приет от Бундестага в началото на следващата година.

Все още няма коментари
Нов коментар