🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Исканията за помощи за безработни в САЩ спаднаха до над 3-годишно дъно

Компаниите обаче се въздържат от нови назначения заради заплахата от нова рецесия

Броят на молбите за обезщетения при безработица в САЩ неочаквано е намалял миналата седмица до най-ниското си ниво от три години. Това показва, че американският пазар на труда се възстановява, съобщи Bloomberg.

Кандидатите за социалното подпомагане са спаднали с 19 000 до 366 000 към 10 декември. Това е най-ниската стойност от май 2008 г., показват данни на американския департамент по труда. Според средните прогнози на 47 икономисти, до които се е допитала Bloomberg, молбите е трябвало да бъдат 390 000.

"Наблюдаваме подобрение в условията на трудовия пазар. Добре е да се вижда, че молбите се движат под 400 000", коментира Джулия Коронадо, главен икономист за Северна Америка в BNP Paribas в Ню Йорк.

Забавянето на темпа на уволнения отваря пътя към увеличаване на заетостта, което може да помогне за нарастване на потребителските разходи, които създават около 70% от икономическия продукт по празниците.

Bloomberg коментира, че въпреки положителния сигнал заплахата от нова рецесия в Европа заради дълговата криза и политическите боричкания около бюджета на САЩ не позволяват на компаниите да увеличат персонала си.