Безработицата във Франция достигна 12-годишен рекорд

Безработните са нарастнали до 2.85 млн. души през ноември

Броят на безработните хора във Франция достигна 12-годишен връх през ноември, съобщава "Файненшъл таймс". Изданието припомня, че влошаването на пазара на труда се случва броени месеци преди президентските избори, насрочени за април-май 2012 г.

Данни на френското министерство на труда, съобщени в понеделник, показаха, че броят на регистрираните безработни в континенталната част на Франция е нараснал с 29 900 през ноември и е достигнал 2.85 милиона души. Това прави 1.1 на сто ръст на месечна база, или 5.2 на сто на годишна база.

Това е най-високото ниво на безработица във втората по големина икономика в еврозоната от 1999 г. насам. Данните са удар по амбициите за втори мандат на президента Никола Саркози, който се опитва да убеди избирателите, че мерките на правителството за справяне с кризата са правилни.

Месечните данни на Министерството на труда във Франция са често използван вътрешен индикатор за състоянието на пазара на труда, въпреки че те не са изготвени в съответствие със стандартите на Международната организация по труда (МОТ) и не показват пълната картина на безработицата -  броят на търсещите работа в сравнение с общия брой на работоспособните французи.

По методиката на МОТ нивото на безработица в континенталната част на Франция е нараснало през третото тримесечие до 9.3 на сто. Предходното тримесечие показателят беше 9.1 на сто, допълва "Файненшъл таймс".

В разгара на финансовата криза показателят достигна 9.6 на сто през четвъртото тримесечие на 2009 година, което беше 10-годишен връх.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat

    Още има да расте !

    Нередност?
Нов коментар