🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Саркози ухажва синдикатите със социални реформи

Три месеца преди изборите президентът се опитва да спечели популярност

Саркози се ръкува с председателя на профсъюза CGPME Жан-Франсоа Рубо преди началото на срещата в Елисейския дворец
Саркози се ръкува с председателя на профсъюза CGPME Жан-Франсоа Рубо преди началото на срещата в Елисейския дворец
Саркози се ръкува с председателя на профсъюза CGPME Жан-Франсоа Рубо преди началото на срещата в Елисейския дворец    ©  Ройтерс
Саркози се ръкува с председателя на профсъюза CGPME Жан-Франсоа Рубо преди началото на срещата в Елисейския дворец    ©  Ройтерс

Френският президент Никола Саркози обяви план на стойност €430 млн. за намаляване на безработицата и връщане на страната към икономически растеж. Критиците обаче обявиха инициативата му за опит да спечели популярност три месеца преди изборите в момент, в който той изостава зад кандидата на социалистите Франсоа Оланд в проучванията на обществената подкрепа, отбелязват Reuters и Associated Press.

Безработицата във Франция, която е близо 10%, е на път да достигне най-високото си ниво от 12 години. Според статистическите агенции френската икономика се намира в рецесия, която се очаква да бъде кратка и не особено дълбока.

На "антикризисна социална среща на върха" в сряда Саркози разговаря с представители на бизнеса и с лидери на профсъюзи, за да им представи предложенията си за реформа, които целят създаване на нови работни места и облекчаване на положението на търсещите работа. Не е ясно обаче дали ако бъде приет, този план може да бъде въведен в действие преди президентските избори, чийто първи тур е през април.

Пакетът от €430 млн. е сравнително малък за френската икономика, чийто БВП е около €1.9 трлн.

Мерките включват увеличаване на помощите за хората, принудени да си вземат неплатен отпуск, обучения за безработните, намаляване на работните часове на служителите на изпадналите в затруднение фирми и стимули за работодателите да наемат млади хора. Освен това Саркози предложи да се създаде държавно финансиран орган, който да инвестира в индустрията.

Скъпо струващият френски работник

Президентът обаче не разкри подробности за основния си план за стимулиране на конкурентоспособността и насърчаване на наемането на служители. Той възнамерява да намали данъците върху заплатите и сумите, които компаниите внасят в системата за социални помощи, и да компенсира загубите от тази мярка с увеличаване на ДДС.

На срещата Саркози отбеляза, че разходите за наемане на работник във Франция са се увеличили с 20% от 2000 до 2009 г. в сравнение с едва 7% в Германия. Той изтъкна, че средните разходи за труд, които френският работодател плаща за служител с брутна месечна заплата от €2500, са двойно по-високи, отколкото в Германия.

Саркози разчита, че като намали тези разходи, ще предизвика бум на заетостта. Негови критици обаче отбелязват, че той има навика да се втурва да прави смели реформи, след което ги разводнява, за да избегне конфликти с профсъюзите.

Синдикатите са скептични

След срещата в сряда лидерът на профсъюза CGT Бернар Тибо заяви, че според него мерките на Саркози "няма да окажат реално влияние на сегашното положение със заетостта". Тибо и представители на други синдикати поискаха повече информация за основния план на президента. Те се противопоставиха на тази част от проекта, тъй като тя ще пренесе част от тежестта на щедрата система за социални помощи от раменете на бизнеса върху всички потребители, включително работниците. "Отказваме да подкрепим намаляване на бюджета на домакинствата", заяви председателят на профсъюза CFTC Филип Луи.

Синдикатите настояват, че работниците не трябва да плащат цената за финансовата криза в момент, в който много френски компании работят на печалба. Те обвиниха Саркози, че предлага прибързани мерки, за да спечели популярност преди изборите.

"Подготвил съм 15 конкретни предложения, свързани с обученията, работните места, безработицата, мерки за наемане на непълен работен ден", заяви лидерът на профсъюза Force Ouvriere Жан-Клод Мели. "Колкото до останалото, аз лично няма да подкрепя идеи, които са опасни в икономическо и социално отношение", добави той.

"Не отиваме на тази среща, за да преговаряме за структурни реформи", заяви по-рано в сряда Лоран Берже, национален секретар по заетостта към профсъюза CFDT пред вестник Le Figaro. "Три месеца преди президентските избори не е подходящ момент да се вземат импулсивни мерки."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimhristov avatar :-|
    dreamer

    Заради същия този популизъм политиците набутаха ЕС в яма. Явно е, че техния приоритет не е бъдещето на гражданите а собствената им политическа кариера.

    Нередност?
Нов коментар