Япония купи еврооблигации от EFSF за 300 млн. евро

Холандия призовава Германия за увеличаване на спасителния фонд

Япония е купила облигации за 300 млн. евро от спасителния фонд на еврозоната - European Financial Stability Facility (EFSF), на търг в четвъртък, предаде Ройтерс. Сумата възлиза на 10 на сто от общо предлаганите облигации от фонда на стойност 3 млрд. евро, които се набират за подпомагане на Ирландия и Португалия.

Това са първите облигациите с тригодишен падеж, а кредитният им рейтинг е най-високият (ААА), като от EFSF се стремят да предлагат облигации с различен матуритет. Общо бяха привлечени поръчки за 4.5 млрд. евро. Досега фондът е издал книжа за 21 млрд. евро, а Япония е купила облигации на стойност 3.535 млрд. Размерът на фонда се предвижда да бъде 500 млрд. евро и да започне да действа през тази година.

Високопоставен японски правителствен служител заяви в четвъртък, че Япония ще продължи да купува облигации, емитирани от EFSF, използвайки своите високоликвидни активи в евро.

От спасителният фонд се надяват, че силното търсене ще успокои опасенията, че EFSF няма да може да набере нужните средства, тъй като дълговата криза заплашва кредитните рейтинги на основните емитенти и най-вече Франция.

В същото време Клас Кнот, който е член на Управителният съвет от страна на Нидерландия в Европейската централна банка, заяви, че Германия трябва да подкрепи увеличаването на Европейския спасителен фонд, за да помогне за преодоляването и решаването на дълговата криза в региона.

"Най-важната пречка се намира в Германия, а не в Холандия или някъде другаде", заяви в интервю за холандската обществена телевизия снощи Кнот.

"Смятам, че са необходими повече пари и ние ще използваме времето, което имаме, за да убедим нашите немски колеги в това."

Германският канцлер Ангела Меркел се противопоставя на призивите за допълнително финансиране на спасителният план на фона на предупрежденията, че сегашното количество не е достатъчно да защити на страни като Италия и Испания. Германия вместо това се фокусира върху бюджетната дисциплина като най-добрия начин да се спре кризата.

Все още няма коментари
Нов коментар