"Подстрижката" от 50% на гръцкия дълг няма да е достатъчна

Съветник на германския финансов министър призова Атина да прави реформи, ако иска да остане в еврозоната

Отписване на 50% от гръцките дългови книжа, част от сделката за замяна на държавния дълг на Гърция, не е достатъчно, за да постави огромната задлъжнялост на страната на стабилни основи. Такова мнение изразява Клеменс Фуест, учен и съветник на германския финансов министър Волфганг Шойбле, в интервю за в. "Вима", цитирано от Reuters.

От седмици банки и инвестиционни фондове преговарят с Атина по суапова схема с облигации, която цели до 2020 г. да намали съотношението на дълга към БВП от 160 на 120%. Схемата е част от втория спасителен пакет на стойност 130 млрд. евро, без който страната рискува да фалира.

Според първоначалната договореност частните инвеститорите доброволно ще приемат номинално съкращаване на 50% от гръцките облигации, които притежават, в замяна на пари в брой и нови облигации. Преговорите обаче се бавят заради несъгласията около истинската стойност на "подстрижката" заради лихвите и падежите по новите облигации.

Според Клеменс Фуест орязването трябва да е повече от 50 на сто от дълга, за да се помогне на Гърция да изплати натрупаните задължения. "Това редуциране не е достатъчно. Вече имахме дълг от 120% в началото на кризата. Така че отрязването трябва да е по-голямо", смята експертът.

"Според мен Гърция вече е фалирала. Смятам, че най-доброто нещо е да се каже, че гръцкото правителство не може да си плаща дълговете. Така могат да бъдат постигнати по-добро споразумение", продължава Фуест.

Гърция трябва да въведе дълго отлаганите реформи да отговори на условията на Европейския съюз и Международния валутен фонд за продължаване на финансирането преди решаващото посещението на тройката (ЕС, МВФ и ЕЦБ) в средата на януари. Според Фуест без икономически реформи страната е застрашена от излизане от зоната на общата валута.

На подобно мнение е и главният икономист на Deutsche Bank Томас Майер. В интервю за друго гръцко издание той заяви, че Атина трябва да сложи ред във финансовата си система, за да остане в еврозоната.

"Дори и след преструктурирането, изгледите за гръцкия дълг остават голямо предизвикателство. Ясно е, че само цялостна програма за икономически реформи може да спаси Гърция от загърбване на еврото", казва Майер.

От своя страна президентът на най-голямата френска банка BNP Paribas Бодуен Про заяви пред гръцките медии, че частните кредитори са много близо до постигане на споразумение с представителите на гръцката държава, европейските власти и пратениците на МВФ. Много сме близо до споразумение, каза банкерът, като уточни, че от съществено значение в следващите дни е разговорите да приключат с успех. Той потвърди, че усилията, които са поискани от частните кредитори, са по-скоро за опрощаване на над 50 на сто от дълга на Гърция.

Центърът на Атина - за продан

Емблематични магазини, търговски вериги и имоти масово се разпродават в Атина. Предлаганите обекти са толкова много, че историческият център на гръцката столица ще стане неузнаваем, пише в. "Етнос", цитиран от БТА.

Районът от "Синтагма" до площад "Омония" все повече се опразва откъм малки и големи търговски магазни, а брокери предупреждават за предстоящ бум на продажбите, който щял да предизвика "огромен шум". Табели с надписи "продава се" се превръщат в постоянно явление в града. Търговците трябва да се справят не само с кризата, но и с нарасналата престъпност и са принудени да затварят магазините.

Резултатът е спад на туристическия поток и намалена търговска активност. Над 60 на сто от магазините в двете основни търговски улици - "Стадиу" и "Акадимия", вече са сложили катинарите, пише още в. "Етнос".
39 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tigerdragon avatar :-|
    tigerdragon
    • - 20
    • + 22

    Хроника на една предизвестена смърт.
    И не говоря за Гърция, а за ЕС. Защото стратегията, която Меркел наложи, за справяне с кризата - затягане на колани и свиване на бюджети е погрешна и унищожителна за ЕС. Тя ще вкара всички в спиралата на пропадането. Но - трябва да се изплатят паричките на десетина банки, дато са влагали в гръцки ценни книжа! Успех!
    Поляците казаха истината: "“Полша отправи безпрецедентен апел към Германия да действа веднага в името на Европа”. Не ги послушаха.
    Кругман, Дойчевеле, Стиглиц предупреждаваха, че бюджетните свивания са грешна стратегия - не ги послушаха. Нищо добро не очаквам.
    Кругман “Легенди за провала”; Стиглиц: Бюджетните икономии в Европа са форма на „самоубийство“; Дойчевеле "Германските лъжи са виновни за кризата?"
    Който иска да разбере европейската криза - да види тея материали.

    Нередност?
  • 2
    vagabond66 avatar :-?
    vagabond66
    • - 8
    • + 23

    Всички действия извършени от "голямата тройка" (ЕС,МВФ,ЕЦБ), през последните 2-3 години, по отношение на гръцкият дълг, доведоха до резултат -0(нула). Очевидно е, че наставленията им не дават желаният резултат. Като се направи сравнение и с други икономики в света се вижда, че с помощта на "техните рецепти" се постига единствено по-големи задължения и мизерия ! Към тях трябва да прибавим и Световната банка за да стане картината пълна. Въпросът е дали "рецептите" им нарочно не дават такъв резултат !?!?

    Нередност?
  • 3
    tigerdragon avatar :-|
    tigerdragon
    • - 12
    • + 28

    Никак не мога вече да злорадствам вече за това, която се случва в Гърция.
    Гърците, че бяха глезеници на великите сили, и че се оляха с "усвояване" на средства години наред - така е. Но според мен не е това важното.
    Важното е, че това, което се случва с Гърция, може да е модел на това, което ще се случи и с други европейски държави.
    Случаят с Гърция не е чак-чак толкова различен от всяка друга страна в Европа. Къде са разликите? Гърция имаше някаква (по-добра или по-лоша) икономика. Гърция имаше значителен външен дълг. За Гърция кредитните агенции "изведнъж" откриха, че била икономически балон.(Някои вярва ли, че и тези агенции, и ЕС и всички не го знаеха това?) И им врътнаха кранчето на взимането на нови кредити - отблъснаха пазарите. Гърция не можа да си върне дълга, така както никои длъжник не може да си върне дълга при поискване. Още повече – в условията на криза, свиване на икономиката и невъзможност да получат инвестиции отвън.
    Вярвате ли, че това няма да се случи и с други европейски страни? Че нали Италия и Испания вече са на 2-3 фаза по същата схема.
    И какво се случва сега с Гърция? Кредиторите ги съсипват. Разпродаване на държавни активи в размер на 50 млрд. евро, съкращения на 30 000 работни места, трети по ред съкращения на пенсиите... И, както научаваме, пак не е сигурно дали ще могат да платят на МВФ – т.е. това е само началото.
    И в тоя план за съкращения няма идея за спасяване или възстановяване на гръцката икономика (те дори не говорят за такова нещо). Тук колелото е такова: бюджетни съкращения => намаляване на покупателната способност => свиване на икономиката => фалити, безработица => формиране маса от бедстващи хора (които нито икономиката може да поеме на работа, нито държавата има пари да храни).... т.н. отново и отново, и, когато се достигне някаква критична граница - в крайна сметка - срив на икономиката.
    Тревожи ме тая картинка, не ме радва.

    Нередност?
  • 4
    tigerdragon avatar :-|
    tigerdragon
    • - 8
    • + 34

    Понци-схема - взимат по-голям заем и с него изплащат стария по-малък. Но всички съвременни държави са "Понци-схема", не само Гърция.
    Стана ясно, че проблемът не е, че Гърция е фалшифицирала БВП-то. Италия не е доказано да са лъгали (аз вярвам, че са лъгали), Испания не са фалшифицирали нищо, ама са на същото дередже сега.
    Проблемът е, че Понци-схемата беше наложена като стандартен модел на икономиката - Системата да се живее "на кредит" (или поне "с кредит") беше въведена и утвърждавана 30 години. Приемаше се за най-нормална - наложи са като стандарт за световната икономика. Справка: ВСИЧКИ държави по света имат външен дълг. Никоя не може да продължи, без редовния приток на нови средства отвън. (Дори тези пари да не са голям процент от БВП, то без взимане на нов дълг, те просто няма откъде да се попълнят и държавата изпада в криза.) Т.е. всички са на Понци-схема. Беше внушено, че това е част от кръга растеж-кредити-инвестиции-ечалби-растеж.......
    И никои не очакваше, че кредиторите изведнъж ще "спрат кранчето" на длъжниците и ще си поискат старите пари. Това е сега положението в Европа - това е новост в световен мащаб - и настава "шок и ужас".

    Нередност?
  • 5
    bigman avatar :-P
    BGman1
    • - 5
    • + 33

    А бе не разбрахте ли че наливането на пари в разсъхналата Гръцка каца не води до нищо...първо трябва да и се набият обръчите след това да се налива...

    Нередност?
  • 6
    tigerdragon avatar :-|
    tigerdragon
    • - 8
    • + 7

    До коментар [#2] от "vagabond66":
    Относно МВФ, Световна банка и т.н. - сигурно е, че е нарочно.
    Все още не искам да повярвам, че е нарочно - относно Меркел и Саркозето. Да кажем, че са поставени между вътрешно-политическия и външно-политическия натиск. Но това не ги оправдава да затриват ЕС. Трябва да ги натискаме до последно с надежда, че не са подкупени.

    Нередност?
  • 7
    tigerdragon avatar :-|
    tigerdragon
    • - 7
    • + 14

    До коментар [#5] от "bigman1":
    Първо трябва десетината банки, които хванаха всички държави в кредитния капан, да си понесат отговорността. И след това трябва да се дадат на ЕЦБ правомощия да замести частната европейска финансова система.

    Нередност?
  • 8
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#4] от "tigerdragon":

    Кратко, точно и яно. Браво! ++++++++

    Нередност?
  • 9
    mapto avatar :-|
    mapto
    • - 6
    • + 21

    [quote#4:"tigerdragon"]Италия не е доказано да са лъгали (аз вярвам, че са лъгали), Испания не са фалшифицирали нищо, ама са на същото дередже сега. [/quote]

    Изобщо не са на същото дередже и това се вижда от факта, че в момента с помощта на реформи (и без помощ от МВФ, поне засега, но може би и занапред) успяват да си изплащат дълговете. Може би разликата е в размера на икономиките. Може би е в децентрализацията. Може и просто да е в по-голямата добавена стойност. Не знам. Но сравнението между Гърция от една страна, и Италия и Испания от друга е прибързано и пренебрегва прекалено много детайли.

    Нередност?
  • 10
    mapto avatar :-|
    mapto
    • - 3
    • + 21

    [quote#4:"tigerdragon"] Справка: ВСИЧКИ държави по света имат външен дълг. Никоя не може да продължи, без редовния приток на нови средства отвън. (Дори тези пари да не са голям процент от БВП, то без взимане на нов дълг, те просто няма откъде да се попълнят и държавата изпада в криза.)[/quote]

    Не е така и финансовите пазари правят разликата много по-добре от нас тук. Някои държави смогват да управляват дълга си много по-добре от други. Проблемите ескалират когато лихвата се покачи рязко. Въпреки това при 7% лихва Гърция, Ирландия и Португалия имаха нужда от помощ от МВФ, а Испания и Италия - не.

    България пък е пример за държава, която е имала голям дълг и е съумяла да го стопи. Такива примери има много.

    Може би ти по-скоро имаш предвид проблема, че в момента света се управлява от популисти, които обичат да харчат, но не и да правят непопулярни реформи, които ще накарат хората да работят повече (по-важно: да се надяваме, че ще ги накарат да работят по-ефективно и по-иновативно). Но и това се променя. Щом се е случило през 80те, може да се случи и сега.

    Нередност?
Нов коментар