Сделка или не

Гърция и кредиторите й продължават да преговарят на ръба на фалита

Лукас Пападемос има за цел да договори най-изгодните условия с частните кредитори, преди крайният срок за фалита на Гърция да настъпи през март.
Лукас Пападемос има за цел да договори най-изгодните условия с частните кредитори, преди крайният срок за фалита на Гърция да настъпи през март.
Лукас Пападемос има за цел да договори най-изгодните условия с частните кредитори, преди крайният срок за фалита на Гърция да настъпи през март.    ©  reuters
Лукас Пападемос има за цел да договори най-изгодните условия с частните кредитори, преди крайният срок за фалита на Гърция да настъпи през март.    ©  reuters

Най-популярният сериал в Гърция този сезон не е турски. Драма номер едно там е копродукция на Европейската централна банка, Европейския съюз и МВФ и се нарича "Ще фалира ли Гърция". Тя е своеобразен вариант на популярната тв игра "Сделка или не" и се изразява в следното: банкерите (частните кредитори на Гърция) обявяват процента загуба, който са склонни да приемат по гръцките облигации. След това новият премиер Лукас Пападимос и финансовият министър Евангелос Венизелос мислят малко и отказват сделката, надявайки се следващата оферта, която отворят, да не бъде с надпис "фалит".

Настоящата оферта на Института за международни финанси, който представлява частните кредитори, е замяна на книжата с наближаващ падеж с нови с лихва от 4%. Гърция обаче настоява за 3.5%, което блокира за няколко дни преговорите. Това от своя страна ужасно изнервя продуцентите от ЕС, ЕЦБ и МВФ, които не могат да отпуснат поредния транш финансова помощ на Атина, ако тя не се споразумее с кредиторите си за 50% опрощаване на дълга и доброволна смяна на старите книжа с нови. Играта може да продължи максимум до 20 март, когато гръцките власти ще трябва да платят 14.5 млрд. евро по дълга си. Тъй като те нямат средствата, ако 130-те млрд. евро от ЕС не бъдат отпуснати дотогава, Гърция ще стане първата развита държава от над половин век, която ще обяви фалит.

Този омагьосан кръг държи гърците, европейците и пазарите в треска вече доста време. Пападимос дори заплаши да промени със закон условията по дълговите книжа, което обаче би позволило на кредиторите да поискат обявяване на фалит и изплащането на застраховки. Надеждите са, че започналите в четвъртък наново преговори ще доведат до бърза сделка, за да може финансовите министри от еврозоната да одобрят отпускането на парите на срещата си в понеделник. Условията на частните кредитори обаче не са единствената пречка пред Атина. МВФ продължава да настоява на реформи в обществения сектор, съкращаване на заплати и отваряне на работния пазар. Всичко това има одобрението на крехката коалиция в парламента, но се изправя пред зловещите реалности на гръцката улица, където рецесията царува четвърта поредна година и безработицата стигна 17.7%. Тази седмица имаше нова стачка в атинския наземен и воден транспорт. Кредитът на новия премиер се изчерпва бързо.

"Гърция ще фалира", каза в прав текст управляващият директор на рейтинговата агенция Fitch Едуард Паркър тази седмица. Според неговата агенция дори доброволно съгласие на кредиторите за 50% намаление на вземанията им би представлявало фалит. Нещо повече - експертът Алесандро Джиансанти от ING заяви пред гръцкия в. "Катимерини", че е справедливо да има известно изплащане на застраховки срещу фалит, защото страната де факто е стигнала до момента, заради който се продават тези инструменти. Истината е, че Гърция вероятно може да си позволи да фалира, но нейните партньори ще се постараят това да стане максимално подредено.

Дори сега, три години след началото на гръцката евродрама, никой не би искал Гърция да излезе от еврозоната, както Венизелос призна пред парламента, че ще се случи, ако новият транш не бъде одобрен. "Напускането на една държава ще доведе до домино ефект и капиталът ще започне да се изтегля и от банки в Италия и дори Германия и накрая и други държави ще бъдат принудени да напуснат", казва пред "Капитал" Себастиен Дулиен от берлинския офис на Европейския съвет за външна политика. Янис Емануилидис, старши анализатор от European Policy Centre, е съгласен, че взимащите решения в Европа все още мислят, че излизането на една страна от еврозоната ще струва повече от тези 130 млрд. евро. "Политическата и икономическата цена на това Гърция да напусне еврозоната надхвърля многократно цената на спасяването й. Очевидно е, че напоследък има промяна на нагласите и много хора говорят, че дори Гърция да напусне, еврозоната все пак ще оцелее. Това е късогледство. В еврозоната има криза на доверието. И ако една страна бъде изхвърлена, това ще подкопае доверието и пазарите ще се питат дали Гърция ще е единствената, или и други ще я последват."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nemak avatar :-@
    nemak
    • - 1
    • + 5

    Византийци, да фалират ! Хем не работят , хем да имат пари, това никъде го няма !

    Нередност?
  • 2
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 2

    Гърция фалира отдавна, отдавна си плаща сметките с чужда помощ, сама не може.
    За последните две години с какво се подобри гръцката икономика? С нищо. Защо очакват, че гърците ще променят нещо докато има откъде да си намират нови пари или докато им опрощават дълговете?

    Нередност?
Нов коментар