🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Холандия открива трибунал за финансови спорове

PRIME Finance ще е предназначен за уреждане на спорове на световните финансови пазари

Колапсът на Lehman Brothers изкара не яве нуждата от международен съд по финансовите въпроси
Колапсът на Lehman Brothers изкара не яве нуждата от международен съд по финансовите въпроси
Колапсът на Lehman Brothers изкара не яве нуждата от международен съд по финансовите въпроси    ©  Reuters
Колапсът на Lehman Brothers изкара не яве нуждата от международен съд по финансовите въпроси    ©  Reuters

Нов специализиран трибунал за разрешаване на спорове, включващи сложни финансови инструменти, отвори врати в Хага в понеделник, съобщи Reuters. С този ход Холандия цели да привлече повече бизнес в областта на финансовите и правни услуги.

Панелът на признатите международни пазарни експерти в областта на финансите (The Panel of Recognised International Market Experts in Finance или PRIME Finance) – е предназначен за уреждане на спорове на световните финансови пазари, като тези, произтичащи от колапса на Lehman Brothers през 2008 г. и последвалата финансова криза.

Лорд Улф, който беше начело на Холандската централна банка по време на финансовата криза, е един от членовете на консултативния съвет на новия съд. Експертите на PRIME Finance покриват области като пазарна практика, арбитраж и посредничество и са работили във финансови институции, водещи правни кантори, регулаторни агенции и университети.

Хага има репутация на център за международното правосъдие, като градът вече приютява няколко международни трибунала. Позицията на Холандия като международен финансов център обаче понесе тежък удар след финансовата криза през 2008 г., когато държавата трябваше да се налее близо 40 млрд. евро за спасяване на няколко финансови институции. Водещата банка ABN AMRO трябваше да бъде национализирана, докато ING все още изплаща държавната помощ.

Финансовата криза доведе и до нуждата от специализиран съд, който да поема спорове, произтичащи от финансови транзакции, включващи повече от една юрисдикция. "Проектът PRIME Finance се появи на фона на кризата на финансовия пазар и правната несигурност", коментира Джефри Голдън,  професор в Лондонското училище по икономика и политически науки, който е част от управителния съвет на панела.

Голдън изтъква, че се увеличава броят на такива случаи, при които правните и договорни въпроси са сложни, а залозите – огромни. Според него досега националните съдилища и специалните арбитражи не са успели да изградят единна и авторитетна правна основа по тези въпроси. "Решенията са непредсказуеми, често твърде бавни, децентрализирани и не винаги могат да бъдат приложени заради различната юрисдикция", отбелязва Голдън.

Въпреки това, някои правни експерти смятат, че е малко вероятно инвестиционните банки и финансови институции в Съединените щати и Великобритания да пожелаят да изпробват новия съд, тъй като и за в бъдеще ще предпочитат съществуващите съдилища в Ню Йорк и Лондон, с които вече са запознати.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sabev_67 avatar :-|
    sabev_67
    • + 1

    мился че беше време някой да се сети за това

    Нередност?
  • 2
    suza321 avatar :-|
    suza321
    • + 1

    Нормална реакция....очакваще се

    Нередност?
  • 3
    vegard avatar :-|
    Moonshine
    • - 1
    • + 1

    Опасни са тия холандци. Нямаме никакъв късмет, че точно те са ни душманите в ЕС.

    Нередност?
Нов коментар