Китай отчете изненадващ ръст в промишленото производство

Според анализатори покачването вероятно е движено от празничния сезон

По-високият от очакванията PMI е и съществено доказателство, че твърдото приземяване не е особено вероятен сценарий за китайската икономика
По-високият от очакванията PMI е и съществено доказателство, че твърдото приземяване не е особено вероятен сценарий за китайската икономика
По-високият от очакванията PMI е и съществено доказателство, че твърдото приземяване не е особено вероятен сценарий за китайската икономика    ©  Reuters
По-високият от очакванията PMI е и съществено доказателство, че твърдото приземяване не е особено вероятен сценарий за китайската икономика    ©  Reuters

Китайските производствени индекси отчитат повишаване през януари, предаде Bloomberg. Данните за официалния индекс на поръчките в производствения сектор (Purchasing Managers' Index, PMI) показват покачване до 50.5 спрямо 50.3 през декември 2011 г.

Резултатът е над прогнозите на анализатори за спад на индекса под праговото равнище от 50, което се приема за разделител между експанзията и свиването. Данните може да са изкривени от едноседмичните празненства по повод отбелязването на китайската Нова година, отбелязва агенцията.

Според изготвяния от HSBC и Markit Economics аналогичен индекс PMI, към края на януари стойността на индекса е 48.8. Това е трети пореден месец под прага 50. Резултатите за ноември и декември 2011 г. бяха съответно 47.7 и 48.7. Официалният индекс се базира на проучване сред мениджърите на над 820 от 28 различни сектора, докато индикаторът на HSBC изследва над 430 компании, уточнява Bloomberg.

Във вторник премиерът на страната Вън Цзябао потвърди намерението на правителството да продължи с "фината настройка" на икономическата си политика, доколкото е необходимо, след като централната банка задържа намаляването на изискванията по отношение на банковите изисквания, което някои анализатори очакваха да стане факт през януари. Индексите за експортните поръчки, вноса и заетостта отчетоха по-дълбок спад, което подчерта предупреждението на МВФ от миналата седмица, че кризата в еврозоната може да доведе до нова рецесия в глобален мащаб, пише Bloomberg.

"Днешните данни са поредното доказателство, че ще наблюдаваме меко приземяване на китайската икономика", коментира Кен Пенг, икономист от BNP Paribas, базиран в Пекин. "Въпреки това, потребителското търсене може да отслабне след изчезването на ефектите на празничния сезон", посочва той пред агенцията. По думите му, глобалната несигурност и усилията на китайското правителство да ограничат цените на имотите ще продължават да оказват натиск върху износа и индустриалното производство, което ще доведе до по-голямо забавяне в ръста на китайската икономика.

Според базирания в Хонконг икономист от Australia & New Zealand Banking Group Лиу Ли-Ганг, резултатите от официалния индекс показват известно стабилизиране в производството, което донякъде се дължи на подкрепящите го фискална и парична политики. "По-високият от очакванията PMI е и съществено доказателство, че твърдото приземяване не е особено вероятен сценарий за китайската икономика", посочва той.

За последното тримесечие на 2011 г. икономиката на страната отчете ръст от 8.9%, което е най-слабият резултат за последните десет тримесечия, припомня Bloomberg. Според прогнозата на Nomura Holdings , растежът може да се забави до около 7.5% през първото и 7.6% през второто тримесечие на 2012 г. Миналата седмица МВФ ревизира очакванията си за растеж на китайската икономика през 2012 г. от 9% до 8.2%.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boikopln avatar :-|
    boikopln
    • - 1
    • + 4

    Никак не мога да се почувствам изненадан!Мисията в живота на всяко китайче е да произведе 2 чифта маратонки и 2 анцуга :)

    Нередност?
  • 2
    giorgio_di avatar :-P
    Kimi Matias Räikkönen II
    • + 4

    Още 100 години на някои хора все ще им е странно и изненадващ ръстът на китайската икономика.
    ...Защото не са чували за Лао дзъ...
    "Промишлеността в Китай забавя темпове за пръв път от три години"
    "Притокът на инвестиции в Китай се забавя за първи път от над две години"
    "Ръстът на Китай се забавя, но по-малко от очакваното"
    "Китай отчете изненадващ ръст в промишленото производство"- и тука идва екпертното: "Според анализатори покачването вероятно е движено от празничния сезон"...
    Ми то се вижда с просто око: Може да е малък, ама ръст. И най-вече изненадващ.
    ...Мно-ого празници, голям сезон. Само как, като празнуват имат ръст, щото при нас като празнуваме, нито произвеждаме, нито работим. Това сигурно е объркало и анализаторите!

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 2

    А някой критикуват Путин, че налага държавен капитализъм в Русия..... може и да не е зле май, май...

    Нередност?
Нов коментар